”Måste jag verkligen pensionsspara privat?”

Hur viktigt är det att man pensionssparar privat (om man jobbar heltid och har tjänstepension)? Ekonomen Emma Persson ger svar.

Man brukar säga att allmän och tjänstepension ger oss ungefär 50–60 procent av slutlönen i pension.
Man brukar säga att allmän och tjänstepension ger oss ungefär 50–60 procent av slutlönen i pension. Foto: Shutterstock (montage)

Fråga: Jag jobbar heltid sedan länge och har tjänstepension. Måste jag även pensionsspara privat, eller är det en ”hajp” från förvaltare som vill tjäna pengar på oss oroliga, okunniga kunder? /Cilla

Ekonomens svar om pensionsspar: Vill du leva enkelt eller guldkantat?

För det första beror det lite på vilken typ av liv du tänker dig som pensionär och vilka tillgångar du har i övrigt. Man brukar säga att allmän och tjänstepension ger oss ungefär 50–60 procent av slutlönen i pension. Huruvida det räcker eller inte beror på om du vill ha en pension med guldkant, i form av resor eller annat, eller leva ett enkelt liv i en sommarstuga som du kommer att ärva.

Börja med att göra en pensionsprognos genom att logga in på minpension.se. Där finns en samlad bild över din allmänna pension, tjänstepension och privata pensionssparande. Du får en bild av hur det ser ut i dagsläget, men du kan också laborera med hur olika sparbelopp per månad förändrar pensionen. Då kan du också se att ju tidigare du börjar spara, desto lägre belopp behöver du sätta av. 

I dag behöver du heller inte låsa in pengarna du sparar privat tills du fyller 55 år, utan kan spara i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto (ISK). Men det gäller att ha disciplin att inte nalla av pensionssparandet. 

Skaffa gärna flera olika sparanden, så att du också har exempelvis en buffert för oförutsedda händelser. Om du äger ditt boende kan en del av din framtida ekonomiska krockkudde bestå av amortering. Det är också ett sparande – om du har amorterat så att lånen är endast hälften av vad bostaden är värd den dagen du går i pension, så har du redan anpassat utgifterna efter inkomsten.

LÄS OCKSÅ: amelias guide – så maxar du din pension