Vi krossar myten – därför behöver du inte längre ha dåligt samvete när du hämtar sist på förskolan

Trycket är stort på föräldrar i dag. Och dygnet har inte nog många timmar, så är det bara. Hur många gånger har det inte känts som ett slag i magen när barnet lämnas först och hämtas sist på förskolan – för att livet utanför måste gå ihop. Men nu är det dags att skippa det dåliga samvetet. Det är inte kvantitetstiden med barnen som räknas, enligt forskningen.

Det revolutionerande i studien, som tre amerikanska universitet har genomfört, var framför allt att man inte kunnat hitta något som tyder på att barn till heltidsarbetande föräldrar skulle må sämre. Då har man sett till aspekter som barnens senare akademiska prestationer, beteende och emotionella välbefinnande.

Faktum är att mängden timmar tillsammans med barnet inte verkar vara det viktiga (i åldrarna 3–11 år) utan vad ni gör tillsammans med den tid ni har.

Däremot kunde man se att föräldrars stress och oro över jobb, tidsbrist och livspussel hade en negativ påverkan på barnet.

En positiv inverkan kom från mysiga stunder tillsammans med föräldern. Att äta ihop, leka, pyssla eller läsa en bok gav mer resultat än lång "dötid" tillsammans. Man såg också att mycket emotionell kontakt stärkte barnet.

Washington Post skapade en film om detta, och fler av föräldraskapets myter. Även om studien är gjord på amerikaner finns det mycket vi kan ta med oss i vardagen med våra barn. Kolla in klippet nedan:

 

Du kanske också vill läsa:

Forskare: Två mammor, två pappor eller en av varje spelar ingen roll för barnen

Forskare: Därför vill du bita hårt i det du tycker är allra gulligast

Forskare: Så syns din inkomst från rymden

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!