Gott julgodis från världens alla hörn

Prova att göra annorlunda julgodis! amelias matmorsor Anette och Emma blir lyckliga av hemgjort godis och tipsar om flera härliga recept. Inspirerade från några av världens hörn.

Kryddig julchoklad

ca 30 st chokladplattor

Du behöver

3x100 g Anthon Berg 57% eller 72% choklad

Rostade, osaltade mandlar

Flingsalt

Apelsinskal kokt i sockerlag (alternativt syltad ingefära)

Kanel

Rosépeppar



Gör så här

1. Smält chokladen i vattenbad. Klicka ut den smälta chokladen på ett bakplåtspapper.

2. Lägg ut en mandel och en bit apelsinskal eller ingefära på varje chokladplätt. Pudra mycket försiktigt över en aning kanel. Strö över en liten nypa grovhackad rosépeppar. Avsluta med att även strö över lite flingsalt.

3. Låt därefter chokladverken stå och långsamt stelna i rumstemperatur. När bitarna stelnat, lägg dem i en burk med lock och använd bakplåtspapper mellan varje lager. Förvara chokladen torrt och svalt (men undvik kylskåp).

Receptet är framtaget för Amelia av Anthon Berg

Saker och ting förändras verkligen med tiden. Som det där med presenter. Jo, jag älskar fortfarande att få presenter, men vad jag hoppas hitta i dem har förändrats något (ja, det vore i och för sig sinnessjukt om jag fortfarande önskade mig Donke Kong junior…).

Hur som helst, som barn var det rena paniken om jag fick något hemmagjort. Någon stel strumpa som gammal släkting stickat, eller hemgjord tavla mamma målat eller, jag vill inte ens tänka på det, någon docka som hyvlats och klistrats. Nej, inplastat skulle det vara, och köpt riktig i affär och helst fabriksskapat i något 100% farligt material som inte får vara nära eld. Toppen-gåva!

Men nu. Jag vill inte ha något hellre än hemstickade, snickrade, lagade, pysslade överraskningar. Ju mer sneda och vinda, desto större lycka. Som när jag fyllde år. Jag struntade i alla fina släktingar, ja till och med min egen familj och tog ett födelsedagskalas på stan med tjejkompisar. Restaurangen Prinsen hamnade vi på, och jag fick presenter.

Sara kom med en kartong. Som hennes man Magnus klätt med tapet. Och i den lilla tapeklädda lådan tronade Saras hembakade macrones i olika pastellfärger. Jag började böla. Fatta! Tapetserad låda med macrones i.

Så gör som Sara och Magnus. Koka ihop era egna godsaker, stoppa i vackra lådor och ge bort i julklapp. Till andra, varandra eller dig själv. Alla blir lika lyckliga. Här kommer julgodsaker från hela världen.

Kram från Emma Hamberg

Emma och Anette Rosvall är amelias egna matmorsor.

Läs mer om dem på bloggen.

Pepparkaksbräck

(Superenkelt sätt att göra knäck på)

Sverige

Du behöver

25 g smör

2 dl strösocker

100 g flagad mandel

1 tsk pepparkakskryddor

Så här gör du

Bred ut ett smörpapper i en plåt. Smör och socker smälter du fint i en stekpanna. Ner med mandeln och kryddorna. När massan är kungligt gyllene häller du snabbt upp den på det smörade papperet. Bravo, lägg ytterligare ett papper ovanpå och kavla försiktigt till en tunn kaka. Låt knäcken svalna och bryt den sedan i bitar.  Det går också bra att hacka den här bräcken i pyttepyttebitar och strö den över glass eller choklad. Smarrigt.

Tips

Strutar av fina papper gör du lätt som en våffla. Släpa fram tejp, papper och kanske en liten lackpinne, sedan är det bara att rulla och tejpa och lacka. Söta presenter i dubbel bemärkelse! Husmorsorna likes!

Yoghurt- och saffranskola

Indien

Du behöver

1/2 liter yoghurt

1/2 liter socker

0,5 dl mandelflarn

0,5 dl hackade osaltade

cashewnötter

0,5 g saffran upplöst i 2 tsk varm mjölk

2 msk finhackade pistagenötter

2 msk kardemummakärnor

Så här gör du

Oj, oj, den här är god! Låt yoghurten rinna av i en ren handduk över kvällen. Det är inte så bökigt alls. Låt den rinna av bara! Den avrunna yoghurten, socker, mandlar och cashewnötter ska sen försiktigt värmas i en tjockbottnad kastrull, rör hela tiden. Du får snygga muskler!

När blandningen lossnar från sidorna – det tar minst 45 minuter – blandar du i den saffransgula mjölken. Blanda väl! Ner med smeten i en ugnspanna som är ungefär 20x20 cm och platta till ytan. Mortla pistagenötter och kardemummakärnor och strö blandningen över kolan. Låt den svalna och skär den sedan i bitar. Husmorsorna lovar, denna kola är värt allt besvär!

Rosa dammsugare

Danmark

Du behöver

50 g mjukt smör

5 dl smulor från kakor eller

sockerkaka

2 msk god röd sylt

(rom efter smak)

1 frp färdig rosa marsipan

florsocker

100 g vit choklad

Så här gör du

Rör ihop smör och kaksmulor krämigt, ner med sylten också och kanske lite rom när du ändå håller på! Dela degen i tre lika stora delar och rulla dem till avlånga rullar, och in i  frysen med dem. Kavla marsipanen till ungefär, tja, 5 mm tjocklek, ta ut rullarna ur frysen och rulla in dem, en och en i marsipanen. De ska få sova i rosa sovsäckar kan man säga. Låt det bli lite överlapp, tryck till skarven aningens, en plastfilm över och förvara en stund i frysen.

Smält under tiden chokladen försiktigt i vattenbad. Tag ut rullarna och skär dem i lagom långa bitar, doppa ändarna i chokladen. Låt dem svalna och förvara sedan de färdiga dammsugarna i kylen. Enligt vår egen undersökning vann dessa flest poäng av barn under 10 år.

Cubanitos

Cuba

Du behöver

1 1/4 dl vispgrädde

350 g Fazer blå choklad

(finhackad)

75 g rumsvarmt osaltat smör

1/4 dl mörk rom

kakao

Så här gör du

Ner med  den hackade chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladgottet, rör så att all choklad löser sig. Ett litet fingersmak kanske, bara för att det är så gott…

Blanda sedan i det rumsvarma smöret och rommen. När allt är mixat så täcker du bunken med en plastfilm och ställer i kylen över natten. God natt. Nästa dag formar du lagom stora kulor som du rullar i kakao. Chokladen smälter lätt, så låt den bo i kylen.

Sesam-knäpp

Syrien

Du behöver

1/2 liter socker

1/2 kg sesamfrön

Så här gör du

Låt ett smörat bakplåtspapper vila i en långpanna eller annan ugnsfast form. Båda ingredienserna ska ner i en tjockbottnad kastrull. Rör försiktigt på låg värme tills sockret har smält och blandningen blir snyggt guldig.

Häll upp smeten i din form, ca 6 mm tjockt. Blandningen ska fortfarande vara ljummen när du skär den i bitar. Låt svalna!

Walesisk knäck

Wales

Du behöver

1 1/2 kg brun farin

1 1/2 dl kokande vatten

4 1/2 cl saft från citron

230 g mjukt smör

1 stenskärbräda eller en stor flat tallrik

några matskedar smör

Så här gör du

Häll sockret i en tjockbottnad kastrull av emalj eller stål. Noga där! Låt det kokande vattnet hoppa i och småkoka tills varenda sockerkorn är upplöst. Det tar ca 30 minuter.

Nu tar du kastrullen av plattan och häller i citronen och det mjuka smöret. Låt blandningen koka rejält UTAN att röra i ca 15 minuter (skönt eller hur?). Lägg en tesked av blandningen i en kopp iskallt vatten, ta upp den och dra isär den försiktigt. Om karamellen trådar sig så är den klar.

Vänd försiktigt ner smeten på din smö-rade skärbräda/tallrik, skrapa inte ur kastrullen, det kan göra att hela knäcken blir till kristall igen. Smöra dina händer, akta så att du inte bränner dig! Dra knäcken till långa strängar och klipp dem i lagom stora karameller.

Fler recept på julgodis hittar du i Allt om mat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!