Foto: XiXinXing

Var fjärde KP-läsare i åldern 9–15 tycker att skollunchen är för kort

Alla barn ska ha chans att äta sin skollunch i lugn och ro i minst 20 minuter, enligt Livsmedelsverket. Trots det tycker26 procent av KP:s läsare att skollunchen är för kort och 28 procent upplever att de inte får så mycket mat som de vill ha.Det visar en undersökning som KP har gjort.

"Jag är en tjej på 11 små jordsnurr. Maten i min skola är jättegod, men jag kan inte njuta av den länge nog... För saken är den att vi har vääärldens kortaste lunch! Den börjar tjugo över tolv och slutar fem över halv ett. Jag hinner knappt äta på en kvart och måste stressa i mig maten om jag vill hinna ta två portioner! Det är sååå jobbigt att vara hungrig resten av skoldagen!"

Så skriver signaturen "hungriga lilla 11-åringen" i senaste numret av KP där resultatet från undersökningen har publicerats.

Även Leo, 10 år, känner att han sällan hinner äta så mycket som han vill under lunchen i skolan:

– Det finns nästan aldrig tid att hämta mer! Ibland är vår lunchrast bara 20 minuter. Jag tycker att den borde vara minst en halvtimme, säger han till KP.

Undersökningen visade att 28 procent inte får så mycket mat som de vill under lunchrasten.

Var fjärde har "klart bristfällig skollunch"

Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer ska elever ha tid att inta sin skollunch i lugn och ro i minst 20 minuter. Lunchen ska också vara förlagd någon gång mellan 11 och 13 och ungefär samma tid varje dag.

På frågan om vad KP:s läsare tycker om skolmaten svarade 40 procent att den ofta är god och 9 procent svarade att den ofta är jättegod. 30 procent svarade att "den är ofta inte så god" och 21 procent svarade att skolmaten ofta är äcklig.

– En fjärdedel av KP-läsarna har klart bristfällig skollunch. Det är allvarligt. Och det är märkligt hur det kan skilja så mycket mellan olika skolor, säger KP:s chefredaktör Lukas Björkman.

Totalt deltog 2304 KP-läsare mellan 9 och 15 år i undersökningen. Svaren samlades in på KPwebben i somras.

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra och gilla amelia på Facebook!

Du kommer också att vilja läsa:

Skolan bytte ut kvarsittning mot meditation – effekten blev fantastisk

Lucas, 7, fick könsord skrivna i skolboken – nu ryter hans mamma ifrån

Skolan hade tema "kärlek" – då gjorde rektorn Mattias något underbart

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!