Utskuren biff med bea

Emma Hamberg tipsar om sitt favoritrecept som förgyller helgen - nämligen urskuren biff med bea och pommes frites!

Utskuren biff

4 utskurna biffar (Alltså, vi brukar inte vara så himla petiga, men det ÄR skillnad på att käka en gammal Ica-biff eller en färsk doning från en slaktare. Har du en skön chark där du bor så tycker vi att du ska unna dig en riktigt god biff!)


salt


ny och grovmalen svartpeppar


rejält med smör

Så här gör du: Ja, hur man vill ha sin biff är ju väldigt personligt. Jag gillar den medium, men lite åt det blodigare hållet. Låt ett par rejäla klickar smör smälta i pannan, medan du pepprar biffarna rejält ( vänta lite med saltet). När smöret har smält och puttrar så där hemtrevligt slänger du i en biff eller två, men inte fler än så, då blir det bara en kokt soppa av alltihopa. Pannan ska vara riktigt varm och nu går det fort. På ett par minuter har du din biff. Låt den steka ett par minuter per sida, salta när den ligger i pannan. Voilá!

Pommes frites på 2 sätt

1. The easy way:


1 påse frysta pommes stripes


2 msk neutral olja


1 tsk Smoke Liquid (rökarom)


vitlöksklyfta


salt efter behag
 




Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 gr. Fram med en ugnsplåt, gnid in den med en halv vitlök och sedan på med olja och rök­arom. Ta aningens hushållspapper och smeta ut alltihop. Japp! Häll ut pommesen, på med lite salt och skjuts in i ugnen. Och där kan pommesen stå i 25 min ungefär, du kan masa dig dit och röra runt då och då. Salta lite till precis innan servering.

 2. the hard way:

 Du behöver:


1 kilo fast potatis, skalad och skuren i pommes-form


1 liter neutral olja


salt

Så här gör du: Nu ska vi krångla lite här, men oj vad gott det blir! Låt de skalade och skurna potatisarna ligga i vatten  i en timme, sedan häller du av vattnet och torkar av dem ordentligt. Fram med fritösen och förfritera knölarna i 140 gr i cirka 5 min. Upp med frityrkorgen och låt potatisen få vila ett litet tag, medan du höjer tempen till 180 gr. Nu ska det doppas igen! Men bara i tre min. Låt pommesen rinna av på hushållspapper, salta rejält och servera!

Bearnaisesås

 Bea-bums 

Köp en burk Lohmanders bearnaisesås (den med vitlök i är toppen!)

 Bea-bök

 1 knippe färsk dragon (torkad går också bra)


2 finhackade schalottenlökar


3 msk vitvinsvinäger


0,5 tsk krossade vitpepparkorn


1 msk vatten


3 äggulor


200 gr osaltat rumsvarmt smör


salt och peppar

 Så här gör du: Hacka dragonen och koka upp den med lök, vinäger, vin, pepparkorn och vatten i en liten kastrull. Låt det koka häftigt tills vätskan reducerats till 1 msk. Låt den lilla matskeden svalna medan du tar fram grejor till ett vattenbad. En lite större kastrull fylld till hälften med vatten, och en värmetålig skål som passar fint att vila ovanpå kastrullen. Skålens botten ska helst inte nå ner till vattenytan. Sila ner vinägerblandningen i skålen, fyll på med en äggula i taget, vispa, vispa! När alla ägg är hopvispade i skålen är det dags för smöret att göra entré.  Lägg i en liten bit smör i taget och vispa! Fortsätt tills såsen är tjock och blank. Salta, peppra och njut! Obs: Låt inte färdiga Bean vänta mer än en halvtimme på sin biff för då kan

hon bli sur och skära sig.

 Bantar-bea

 1 finhackad schalottenlök


1, 5 dl vitt vin


3 msk vitvinsvinäger


2 tsk torkad dragon


3 äggulor


0,5 dl kesella


salt och peppar efter behag

Så här gör du: Koka lök, vin, vinäger och dragon tills ungefär hälften är kvar i kastrullen. Dra kastrullen av plattan och låt röran svalna. Nu vispar du i äggulorna och värmer blandningen lite försiktigt sådär på svag värme (om äggen blir för varma smakar det inte bearnais utan kokt ägg). Vispa till en tjock kräm, dra kastrullen av plattan och tillsätt kesellan. Salta och peppra och ät nu riktigt mycket!

Vivavinägersallad

4 finhackade tomater


1 finhackad rödlök


1 liten damnäve hackad bladpersilja


2 msk äppelcidervinäger


1 msk crema di balsamico


citron pressad


2 msk olivolja


salt och nymalen svartpeppar




Så här gör du:
Ner med alla grönsakerna i en snygg skål (eller ta en ful om du bara har såna, det funkar också). Blanda alla kryddor och vinägrar och citron i en burk och skaka om ordentligt. När det är riktigt skakat tillsätter du oljan och skakar igen. Häll dressingen över salladen och gör det gärna innan du börjar med all annan mat, för den här salladen mår bara bra av att få stå och dra sig ett tag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!