Tina Nordströms ljuvliga julrecept. Här är fyra sallader som passar utmärkt till julbuffén.

Alla sallader ger 4 portioner

Rödkålsslaw med russin och valnötter

Tina Nordströms julrecept, rödkålsslaw med russin och valnötter

  • 400 g rödkål
  • 3 dl kokt farro (italienskt speltvete)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • Salt och svartpeppar ur kvarn
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 tsk mortlad hel kummin
  • 1 msk honung

Gör så här:

  1.  Strimla kålen tunt med mandolin. Lägg i en bunke tillsammans med farron.
  2. Rör ner vinäger, olja och senap. Krama kålen mjuk med händerna.
  3. Salta och peppra och blanda med russin, valnötter, kummin och honung.

Morot och rotselleri à la julienne med jordnötter

Morot och rotselleri à la julienne med jordnötter

Tips! Den här rätten passar bra till rökt kött som fårfiol.

  • 3 morötter
  • 250 g rotselleri
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk finhackad färsk ingefära
  • 1 dl hackade salta jordnötter
  • Saften från 1 lime
  • 2 tsk asiatisk fisksås
  • Vitpeppar ur kvarn

Gör så här:

  1. Skala morötter och selleri. Skiva dem tunt med mandolin, strimla sedan till julienne och lägg i en bunke.
  2. Blanda rotfruktsstrimlorna med majonnäs, ingefära, jordnötter och limesaft.
  3. Smaksätt med fisksås och vitpeppar. Ät den som den är eller till rökt kött.

Zucchini med rättika, mynta och chili-vinägrett

Tina Nordströms julrecept: Zucchinisallad med rättika

  • 1 zucchini
  • 200 g rättika
  • 2 dl kokt quinoa
  • 1 knippe grovt hackad mynta
  • Salt och svartpeppar ur kvarn

Chili-vinägrett:

  • 1 knippe gräslök, 20 g
  • ½ dl olivolja
  • 2 tsk finhackad röd chili
  • 1 msk honung
  • Saften från 1 citron

Gör så här:

  1. Hyvla zucchini och rättika tunt med mandolin. Lägg det hyvlade i en bunke tillsammans med kokt quinoa. Skär gräslöken till vinägretten fint.
  2. Häll oljan i en liten skål och blanda med chili, gräslök, honung och citronsaft.
  3. Vänd ner vinägrett och mynta i salladen och blanda försiktigt. Smaksätt med salt och peppar.

Broccoli med rädisor, pepparrot och yoghurt

Tina Nordström recept: Broccoli med rädisor, pepparrot och yoghurt

  • 1 stor broccoli
  •  1 knippe rädisor
  • 1 ½ dl grekisk yoghurt, 10 %
  • 1 msk honung
  • 3 msk riven färsk pepparrot
  • Salt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:

  1. Ansa och dela broccolin i bitar. Förväll bitarna i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Häll av vattnet, kyl ner i isvatten. Låt broccolin rinna av och torka i ett durkslag.
  2. Lägg broccolin i en bunke och hyvla över rädisorna tunt.
  3. Blanda med yoghurt, honung och pepparrot. Salta och peppra. Gott till ångad eller kokt vit fisk.

Fler juliga recept från Tina Nordström

Julköttbullar med smak av ingefära

4 matiga sallader – perfekt som tillbehör på julbordet