Tigermammans stridsrop

Boken ”Tigermammans stridsrop” är årets föräldrarsnackis i både USA och andra delar av världen. Den utskällda författarinnan, Amy Chua, är juridikprofessor med två super-duper tonårsflickor.

– Ingenting är roligt innan man bemästrar det, resonerar Amy Chua. Och det enda sättet att bemästra något är hårt arbete. Det leder till framgång och ger barnet självkänsla. Duktiga barn är glada barn!

Själv har hon tvingat sina döttrar att tillbringa fyra till fem timmar vid pianot eller med fiolen under hakan varje dag, inklusive sommarlov och under semesterresor. De har läst läxor tills de stupat. Sova över hos en kompis? Glöm det, lekkamrater är överflödiga. Och om de vägrat följa hennes order? När Louisa var tre år gjorde hon just det. Hon ville inte spela en ton till på pianot. Då ställde mamman ut sin trotsiga dotter på balkongen utan kläder mitt i vintern. Hotade att ge bort hennes dockskåp. Hon kräver högsta betyg i alla ämnen och tycker att fritidsintressen är slöseri med tiden. Mönstret har lett till att flickorna är bäst i alla ämnen och bägge tillskrivits attribut som musikaliska genier.

Den heta debatten började strax före jul då den konservativa affärstidningen Wall Street Journal, publicerade en krönika av Amy Chua med rubriken ”Varför kinesiska mammor är överlägsna”  i vilken hon la fram sina teorier kring effektiv barnuppfostran. ”Har du också undrat varför asiatiska barn är bättre än dina på allt”, inledde hon, mer än en aning provokativt. ”Jo, det är för att medan dina ungar sitter och hänger framför dataspel eller Facebook så pluggar de asiatiska barnen matematik och spelar fiol.”

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Över 6000 bloggare kommenterade krönikan tiden efter att den publicerats. Nu kommer boken på svenska och vi väntar på att diskussionerna ska ta fart även här.

Fem punkter Amy Chua tipsar om för att få "lyckade" barn:

1. Skolarbete kommer alltid först.

2. VG är ett dåligt betyg.

3. Beröm aldrig ditt barn så andra hör.

4. Om en konflikt uppstår i skolan ta alltid lärarens parti.

5. De enda sporter dina barn ska få utöva är de där de har en chans att vinna en medalj.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!