Test: Sommarens bästa rosévin 2019 (matcha rätt med mat och snacks)

Få saker smakar så gott som ett glas kallt rosévin en varm sommardag. Men vilket ska man välja i denna djungel av rosa viner, och vad matchar man bäst med? amelia guidar dig bland sommarens rosa drömmar.

Från att ha gått från att vara ett vin som ”funkar till allt, men passar till inget” så börjar rosévinet idag nå samma klass som sina vita och röda syskon. Hur länge håller en flaska rosévin i kylen? Och vad skiljer egentligen ljust rosé mot mörkt, förutom färgen? Detta och mycket mer får du lära dig här i amelias lilla rosévinsskola. Skål!

Innehåll: Allt om rosévin

Sommeliern: "Tänk inte färg när du väljer rosé"

Bäst i test: Rosévin 2019 

Matcha rosévin och mat

Snacks till rosévin

 

Sommeliern: "Tänk inte färg när du väljer rosé"

Foto: Richard Hammarskiöld / Edison reklam AB

5 frågor till Elizabeth Pezon, sommelier på Spring wine & spirits, och ­en rosévins­kännare av rang.

 Varför förknippas rosévin oftast med vår och sommar?

– Det är oklart. Jag ser inte varför man inte kan dricka rosé året om! Egentligen borde man tänka att man ska dricka rosé som man dricker vitt vin, för det finns flera goda, kraftigare rosé­viner som passar vintertid.

Hur länge håller en öppnad flaska rosé i kylen?

– Så fort vinet kommer i kontakt med luften börjar det oxidera, men även om smaken påverkas något kan du dricka vinet så sent som en vecka efter att du öppnat det.

Vad skiljer de ljusrosa, nästan genomskinliga mot de mer mörkrosa vinerna?

– Färgen på vinet påverkas av druvans pigment, alltså färgen på skalet. Olika druvor har olika färgskalor. Sedan beror färgen också på hur man vinifierar vinet. När man gör rosé gör man det som om man gör ett vitt vin, men istället för att använda gröna druvor använder man röda druvor (som när man tillverkar rött vin). Man pressar druvorna försiktigt så att juicen kommer ut, sedan låter man de blå skalen sitta på i några timmar, eller så får de jäsa med musten – och detta avgör vinets färg. Vill man ha kraftigare roséer låter man skalen sitta kvar under jäsningen. Mörka roséviner är inte sötare, så sötman beror inte på färgen, som många tror.

Lägger vinhusen lika mycket krut på rosé som vitt och rött vin?

– Ja, det finns till och med särskilda rosévinsproducenter som gör toppviner, riktiga hantverk! Och även om rosé ännu inte har samma status som vitt och rött vin så ser vi en växande trend.

Kan man göra ”eget rosé” ­genom att blanda rött och vitt vin?

–Nej! I Europa är det bara i området Champagne, i Frankrike, det är tillåtet. Där häller man i en skvätt rött vin i vitt vin för att göra rosé. Visst kan man i tillverkningsprocessen blanda olika druvsorter i en rosé, det kan vara blå druvor (som används till rödvin) och gröna druvor (som används till vitt vin), men basen kommer alltid att vara en blå druva. Men i vinländer utanför Europa kan detta tillåtas, däremot får inte dessa viner importeras till Europa som har stränga importlagar. 

 

Bäst i test: Rosévin 2019

amelia-redaktionen har testat roséviner. Här är våra favoriter:

M de Minuty (2590), Frankrike, 135 kr

Betyg: 4

Vacker flaska med midja, innehållande ett friskt vin där

citrustonerna dominerar utan att ta över för mycket. Här finns också inslag av smultron, röda vinbär och blodapelsin med en ­liten touch av bittermandel på slutet. Ett vin som helt klart är värt sin relativt billiga peng.

Mulderbosch Rosé (6077), Sydafrika, 89 kr

Betyg: 4

Ett torrt vin med vacker färg och mycket kropp. Påminner oss om för­sommaren med sin smak av jordgubbar, hallon och blodapelsin. Det här är ett riktigt pangvin att dricka som det är, men passar ­extra bra till sallader och rätter med fisk eller kyckling.

Mas Mellot (2728), Frankrike, 89 kr

Betyg: 4

Ett bärigt, friskt vin som svalkar fint när det blivit lite varmare. Vinet är lätt att ta till sig med sin smak av röda vinbär, hallon, örter och blodgrapefrukt. Smakar sol och sommar, tycker vi på amelia. Det här häller vi gärna upp till grillade räkor, en fräsch sallad eller dricker som det är medan vi skvallrar i vårsolen.

Château Gassier Le Pas du Moine (73752), Frankrike, 169 kr

Betyg: 5

Wow, här har vi ett exotiskt, aromatiskt, friskt och torrt vin med balanserad smak av bland annat guavafrukt, rödgrapefrukt och hallon. Visst är det lite dyrare, men priset matchar smaken och det märks att det här är ett rosé med kvalitet. Fint att dricka som det är, till de flesta maträtter eller till desserter som inte är så söta. Mums!

Minuty Prestige (79353), Frankrike, 159 kr

Betyg: 5

Prestige? Jo, man tackar! Det här vinet innehåller druvor som gjorts genom en lite bättre selektering, även vinifieringen är bättre. Det här är lite mörkare än det andra Minuty-vinet och har ett bredare spektrum när det kommer till smak med en härlig syra. Serveras gärna till lite finare mat som lammracks eller skaldjur som hummer och krabba.

ALKOHOLFRITT! Periquita Rosé Alcohol Free (1931), Portugal, 49 kr

Betyg: 4

Trevlig rosé med bra bett och balanserad sötma med toner av vattenmelon, röda bär och mandarin. Passar fint till fiskrätter

eller sallader.

LÄS OCKSÅ! Bäst i test: Mousserande rosé – här är rosa bubbel-favoriten 2019

 

Matcha rosévin och mat

• 

• Fördrink: Mas Mellot. Ett vin som är lätt att ta till sig passar pefekt som fördrink med sina bäriga toner.

• Förrätt: Gör carpaccio på lax med lime, grillade räkor, eller varför inte lite charkuterier? Till detta dricker ni med fördel Mulderbosch Rosé.

• Varmrätt: Välj en enklare kycklingrätt eller kanske grillad torskrygg med asiatiska kryddor. Här gör sig Le Pas du Moine otroligt bra!

• Dessert: En lite syrligare pannacotta med sockerkaka, grädde och toppad med bär. Avnjuts tillsammans med ett glas rosébubbel, förslagsvis Barefoot Bubbly Pink Moscato Rosé.

 

Rosé som för­drink? Snacksa på det här:

Bjud på något salt till ett glas rosé. Foto: PeterHermesFurian

Salta smaker som chips, nötter och ostpinnar.

Milda ostar. Särskilt getost passar bra till rosé.

Råa grönsaker, som gurk- och morotsstavar, med en fräsch getostdipp. Perfekt som snacks till vinet.

 

Fler vin-tester

Bäst i test: Rosé-boxvin 2019 

Bäst i test: Vitt boxvin 2019 

Bäst i test: Rött boxvin 2019

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!