Vänta in tolvslaget och det nya året med trevligt sällskap och bubbel i glasen. Här är flaskorna som ger lyxig känsla – för alla plånböcker. Både de bästa mousserande vinerna och äkta champagne.

BUDGET

1. Chapel Hill Sparkling Chardonnay Brut (7649), Ungern, 59 kr.
Ett enkelt men trevligt ungerskt mousserande vin med generös, äpplig smak med inslag av citrus. Servera väl kylt vid den stora festen med begränsad budget. Fint i sällskap med tunnbrödsrullar med kallrökt lax.

2. Codorníu (7735), Spanien, 69 kr.
Halvtorr cava med äppleliknande fräsch frukt med lätt inslag av mandlar. Med sin balanserade sötma passar det utmärkt att skåla i. Passande tilltugg är filodegsknyten med parmaskinka och fetaost. Utmärkt för den som inte gillar knastertorra viner.

3. Cape Crown Cuvée Brut (7863), Sydafrika, 69 kr.
Lättsamt och friskt med persika, vinbär och lite lime i smaken. Passar till exempelvis räksnittar vid tolvslaget. Gjort på druvan sauvignon blanc och producent är kooperativet Swartland Winery.  
 

MELLAN

1. Crémant de Bourgogne Rosé brut (7687), Frankrike, 89 kr.
Rosébubbel med friska toner av röda bär och nybakat bröd. Fräsch, ren och mycket tilltalande. Servera gärna till en festlig förrätt som till exempel en gratinerad hummer. Kommer från Bourgogne som mest är känt för sina högklassiga röda och vita viner.

2. Jaume Giró i Giró (7721), Spanien, 98 kr.
Påtagligt torr och frisk med krispiga äpplen och grape i smaken. Elegant och uppfriskande. Fint som aperitif tillsammans med rostade och saltade mandlar. Den här cavan kommer från en liten familjefirma strax utanför Barcelona.

3. Montana Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée (7859), Nya Zeeland, 99 kr.
Torr, fruktig smak med fin brödig ton och gott, syrligt drag. Det här vinet kan man med fördel dricka till maten, exempelvis en elegant skaldjursrätt. Nya Zeeland är en ung vinnation där man kom igång ordentligt först på 1970-talet.

LYX

1. Baron Fuenté Galipettes Brut (7414), Frankrike, 289 kr.
En av de två ekologiska champagnerna i Systembolagets ordinarie sortiment. Lättsamt elegant med fin balans, drag av äpplen och bröd och aptitretande syra. Passar med getostbollar rullade i färsk mandel.

2. Louis Roederer Brut Premier (602), Frankrike, 355 kr.
Fantastisk champagne från ett champagnehus som alltid håller hög, jämn kvalitet. Här finns mogen frukt, vanilj, bröd och en läcker, krämig mousse. Hälsa det nya året med stil. Servera gärna små delikata kanapéer till.

3. Bollinger Special Cuvée Brut (7418), Frankrike, 389 kr.
James Bond-favorit. Smakrik och kraftfull med plommon, mogna äpplen, rostade toner och choklad i smaken. Härlig matchampagne som passar till exempelvis en kalvkotlett med salviasky.