Teaparty, en fest för alla!

Jodå, nu är den här för att stanna. Förhopp­ningsvis riktigt, riktigt länge. Te- och sconestrenden. Du kan inte boka en enda övernattning på romantiskt slott i dessa dagar utan att det ingår afternoon tea. Våra matmorsor har så klart full koll - här är deras bästa tefestrecept.

Sandvikare med krabb-fyllning

Jajamen, små sandwichar vill vi ha!

 

Du behöver: 

20 rostbrödskivor

1 3/4 dl crème cheese

0,5 dl finhackad gräslök

4 dl krabbkött

2 dl majonnäs

1 msk citronjuice

4 msk riven pepparrot

Salt och peppar

Gör så här: Blanda crème cheese med gräslök och bred det på 10 av brödskivorna. Blanda med en plastsked resten av ingredienserna och bred den röran på de 10 resterande brödskivorna. Lägg ihop dem och ställ dem svalt och helst under lite tryck i minst en halvtimma. Skär bort kanterna och skär smörgåsarna antingen i trekanter eller dela dem i tre delar som stavar.

Goda scones

Du behöver:

3 dl filmjölk

75 gram smör

8 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 tsk socker

Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Skär smöret i småbitar och blanda ner det också. Knåda runt lite lätt.

Ner med filmjölken och knåda lite till, men 

 inte för mycket! Bara precis så det blir en deg. Rulla små goda bullar och lägg på en smord plåt, och skjut in i ugnen på 250 grader. 

 Ut igen efter cirka 10 minuter. Låt dem svalna och ät sedan upp dem till sista smulan är borta!

Madames morgon-marmelad

Den här marmeladen är underbar och det bästa är att den kan ätas vid alla tidpunkter på dygnet, inte bara om morgonen. Detta recept är för riktigt många burkar, perfekt så här i plommontider.

Du behöver:

1.5 kg urkärnade plommon (gärna lila)

1 msk kanel

3 kanelstänger

2 vaniljstänger, delade

1 kg syltsocker

Gör så här: Ner med allt i en enorm kastrull. Låt det hela småkoka i 10 minuter, skumma bort skal och annat löst jox som flyter upp 

 under kokningen. Låt gärna kanel och vaniljstänger ligga kvar, det är vackert i burkarna sen. Gör marmeladtestet efter hand (lägg lite marmelad på ett fat, dra en kniv igenom, då ska det bli som en ren gata om marmeladen är färdig, den får inte vara rinnig). Sedan är det bara att hälla upp på rena burkar och börja äta!

Magnolias Hummingbird cake

Varje afternoon tea av rang ska också erbjuda en rejäl sötsak. Som den här. 

Du behöver:

7 dl vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

3,5 dl vegetabilisk olja

4 3/4 dl socker

3 stora rumstempererade ägg

1,5 tsk vaniljpulver

4 3/4 dl mogna mosade bananer

225 gram krossad ananas på burk 

 (utan saft)

1 3/4 dl hackade pecannötter 

 (eller valnötter)

Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader, smöra och bröa två springformar (22 cm 

 i diameter). Sätt ett bakplåtspapper i botten på formarna så går det lättare att få ur kakan när den är klar. Sikta alla torra varor i en skål och ställ åt sidan. Ta fram en till skål och vispa socker och olja i ungefär 3 minuter, tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Tillsätt bananer, ananas och de torra ingredienserna i omgångar. Vispa tills smeten är helt slät och häll sedan upp den i de två formarna. Baka dem i 40–50 minuter 

 eller tills de är torra i mitten när du sticker dem med en provsticka. Låt dem stå och svalna i 10 minuter och vänd dem sedan på ett galler för att kallna helt innan du glaserar dem med en finfin frosting.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!