Tänk efter innan du delar och gillar – 4 steg till hur du är källkritisk på sociala medier

När stora nyhetshändelser, som terrorattentaten i Paris i lördags, sker börjar rykten, bilder och anklagelser snabbt att florera på nätet. Det är då extra viktigt att vara källkritisk och att inte dela och sprida obekräftad information i sina sociala medier. Här är en liten lathund till hur du källgranskar på nätet.

Undersök när är artikeln eller bilden du vill dela är publicerad. Vilket datum kommer informationen från? Det är inte ovanligt att gamla och inaktuella artiklar och bilder får ny spinn och börjar snurra, ofta helt utanför sin kontext.

Ta också reda på var texten eller bilden kommer från. Vem är det som ligger bakom det som sprids och vad har den personen/företaget/sajten för agenda och mål med spridningen? Metros Viralgranskaren har en bra varningslista över fejk- och satirsajter du ska passa dig för att dela saker från.

Granska alla bilder. Det händer att gamla foton helt plötsligt får ny fart, och ofta uppges de då visa någonting helt annat än vad de faktiskt gör. Ett bra knep för att kolla upp bilder är att göraen så kallad bildsökning, det vill säga att söka efter alla gånger bilden har publicerats på nätet tidigare, för att se var den kommer från. Här hittar du en bra guide till hur du enkelt bildsöker.

Jämför och använd flera källor. Finns det fler artiklar som säger samma sak och stärker budskapet? Eller några som motsäger informationen? Tro inte på allt du läser – var kritisk och dela ingenting som du inte vet säkert är sant.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla amelia på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!