Svenskarnas favoritfrukter

Ekologiska, exotiska och mangofrukter är de största raketerna på svenskarnas topp 10-lista på vad vi helst äter för slags frukt.

Trots att vi förnyat oss och handlar mer ekologisk och exotisk frukt än tidigare är bananen den frukt vi svenskarna köper mest av, efter det kommer äpplet och apelsinen. Precis som tidigare år alltså. Men vi har som sagt förnyat oss också på vissa områden och bland annat ökat våra köp  av ekologisk frukt med 42%, visar ICA:s senaste undersökning över vilka frukter som har störst andel av den totala fruktförsäljningen i ca. 1400 ICA-butiker. En annan stark trend är att svenskarna köper allt mer exotiska frukter där mangon är den exotiska frukt som ökar allra mest.

– Den växande nyfikenheten på exotisk frukt tror jag har att göra med vårt ökade resande, säger Stefan Martinsson, fruktexpert på ICA i ett pressmeddelande.

Svenskarnas topp 10 favoritfrukter

Stefan Martinsson, fruktexpert på ICA, kommenterar:

1. Banan

”Idag äter vi färre bananer än vi gjorde på 90-talet, men bananen är fortfarande en ohotad etta på frukttoppen.”

2. Äpple

”Äpplet ligger på en stabil andraplats. Idag äter vi ca. 11 kg äpplen per person och år.”

3. Apelsin

”Apelsinen har stärkt sin tredjeplats i och med att säsongen har förlängts med nya goda sorter.”

4. Småcitrus

”En spännande kategori som innehåller många olika frukter. Här ingår alla sorterna i de tre grupperna satsumas, clementiner och tangeriner. Det engelska samlingsnamnet är mandariner, vårt svenska är småcitrus.”

5. Päron

”Svenskarna vill ha sina päron söta. Sött vinner nästan alltidöver t.ex. mer syrliga smaker.”

6. Melon

”Svenskarna älskar melon, speciellt på sommaren, när solen skiner.”

7. Vindruvor

”För ungefär 30 år sedan introducerades den kärnfria vindruvan och idag står den för en absolut majoritet av de vindruvor som säljs.”

8. Nektarin och persika

”Nektarin och persika är ett område som det händer mycket inom. Den platta persikan är ett populärt exempel, en söt frukt med en koncentrerad smak.”

9. Avocado

”Stenfrukten avocado ökar ständigt i popularitet, speciellt de som säljs färdigmogna.”

10. Kiwi

”Kiwin har gjort en stabilresa på topplistan. För 20 år sedan var det en lite exotisk frukt som inte många kände till.”

Bubblare

Mango

”Mango är den exotiska frukt som ökar allra mest på ICA runt om i landet. I kategorin exotiskt kommer den på andra plats efter ananasen.”

Persimon

”Persimon är en släkting till sharonfrukten som introducerades på ICA för tre år sedan och blivit enormt omtyckt.”

Physalis

”Physalis är en liten frukt som haft en svacka i popularitet men nu är på väg tillbaka, bland annat tack vare att den har börjat säljas utan skal.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!