Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smaska rostad tomatsoppa och friterad risboll!

Finns det något bättre än en rostad tomatsoppa med en friterad risboll till? Nej det gör nog inte det. Husmorsorna älskar den här rätten och den är perfekt att laga när tomaterna har blivit skrynkliga och inte längre gör sig snygga i salladen. Ät och njut älskade människor!

Det här behöver du:

 2 vitlöksklyftor 

 2 st röda paprikor delade på hälften 

 4 färska tomater i tjocka skivor 

 2 hackade lökar (jag hade rödlök kvar och valde det).

 lite olja 

 1 msk chilisås (ev 2-4 dl vatten)

 2 msk fisksås

 1 finhackad röd chili

4 msk soya

 1 dl grädde 

 salt och peppar

 1 dl hackad färsk basilika (eller ngt annat smaskigt kryddgrönt) 

 

Så här gör du:
Sätt ugnen på grill och dela paprikorna på hälften, lägg dem på ett bakplåtspapper med skinnsidan uppåt. Drissla lite olja och soya över tomaterna och salta och peppra dem. (obs! inte på paprikorna) Låt tomater, paprika gå i ugnen 200 grader i ca 10-20 minuter (paprikorna skall bli svarta på skinnet och tomaterna skall få lite yta.) Lägg de rostade tomaterna åt sidan och ta försiktigt paprikorna och lägg dem i en skål med iskallt vatten. Efter en liten, liten stund drar du bort skinnet ifrån paprikorna och lägger dem i en mixer tillsammans med tomater och den vätska som bildats i ugnsplåten. 

 Missa inte den för allt del där finns det massor av smak. Mixa ihop det hela till en slät soppa och låt den stå i mixern medan du Sedan fräser du löken och vitlök mjuk i lite olja eller smör, lägg i chilisåsen att den får fräsa ifrån sig smaken. Japp!  Häll på de rostade mixade grönsakerna och grädde, låt soppan  puttra ett par minuter. Krydda och smaka av, krydda eventuellt lite till om du behöver. späd eventuellt soppan med lite vatten om du tycker att den är för tjock, servera!

Arancini speciale (Friterade matvete- och risbollar)

 

Det här behöver du:
 

 2-3 dl kokt ris (jag använde hälften ris och hälften matvete)

 1 dl riven parmesanost

 1 dl chilisås

 150 gram philadelphiaost

 1 finhackad lök

 2 ägg

 

Till friteringen:

 ströbröd

 majsolja

 

Så här gör du:

 Blanda alla ingredienser i en skål till en kloffsig röra. Rulla små bollar och rulla dem i ströbrödet, lägg ned dom i den absolut jätteheta oljan och låt dem bli gyllenbruna. Ta upp dem och låt dem torka en smula innan du lägger ned dem i soppan, strör några flingor parmesan och lite gröna blad över, och ja sedan är det bara att käka.