Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sant och falskt om vin - 5 fakta som får dig att glänsa på middagen

Är det sant att ett torrt vin kan innehålla lika många kalorier som ett sött?  Kan ett vin med skruvkork vara korkskadat och varför får man egentligen ont i huvudet av rött vin? Amelia svarar på fem frågor om vin.

Foto: E+ / Getty Images / gilaxia

1. Kan ett vin med skruvkork vara korkskadat?

Det är väldigt ovanligt men inte omöjligt. Det handlar om ett kemiskt ämne som heter 2,4,6-Trikloranisol och i många fall överförs det ifrån korken, men det kan också överföras genom den snarare än från den.  Ämnet kan finnas naturligt i trä, vin, vatten, jord, grönsaker, frukt, och även i kork.

2. Innehåller ett torrt vin mindre kalorier än ett sött?

Det är sockret i druvmusten som förvandlas till alkohol under jäsningsprocessen. Så, även om ett vin smakar torrt kan det innehålla lika många kalorier som ett sött, beroende på alkoholhalt och restsötma. Många viner som beskrivs som torra har en högre sockerhalt än man tror. I Sverige dricker vi alltmer ”torra” röda viner med en hög sockerhalt. Typiska sådana är de som tillverkats enligt appassimento metoden där druvorna torkats innan de pressas eller ripasso där vinet passerar genom tidigare torkade och pressade druvor.

3. Är inte allt vin ekologiskt, egentligen?

För att ett vin ska få kalla sig ekologiskt finns det en hel del regler som måste följas. Till exempel får man inte använda någon typ av bekämpningsmedel på fältet med undantag för en begränsad mängd koppar. Det finns producenter som arbetar ekologiskt men som av olika anledningar väljer att inte certifiera sig. Certifieringen innebär att man måste följa reglerna till fullo vilket kan betyda ett större risktagande. Till exempel om det skulle dyka upp en sjukdom eller svåra väderförhållanden så har man inte möjligheten att rädda skörden genom besprutning. Dessutom innebär certifieringen en extra kostnad för vinodlarna. Det kan alltså finnas ekologiskt odlat vin utan certifiering men, allt vin är inte ekologiskt.

4. Varför får man får ont i huvudet av rött vin?

Vissa får ont i huvudet av åska i luften, skrikiga barn eller av att titta för mycket på TV utan glasögon. Andra får ont i huvudet av att dricka rött vin. Precis som med andra födoämnen kan man vara allergisk mot vissa komponenter även i vin. Det är relativt vanligt att man reagerar på flavonoider och tanniner som finns i kärnorna och i druvornas skal. När man gör rött vin har vinet en längre kontakt med skal och kärnor innan de silas bort och därför reagerar fler på rött än på vitt vin. Det ska även tilläggas att det finns andra anledningar, till exempel tillsatser i vinet, som gör att man kan tåla ett visst vin bättre än ett annat.

Läs även: Därför får du huvudvärk av vin – och så undviker du den

5. Kan jag lita på vad vinkritikerna säger?

Personer som bedömer vin följer gemensamma regler och ramar för att vara så objektiva de kan men de uttrycker alltid en åsikt om vinet. Deras uppgift är att tipsa och inspirera snarare än att ge exakta riktlinjer. Därför är det viktigaste redskapet när du väljer vin din egen gom.

Pssst.. Vill du följa med på en weekendresa till Champagne den 19-22 oktober?  Klicka på bilden så får du veta mer!