Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffranskaka - suverän till fikat

Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra och är suverän till eftermiddagsfikat.

Räcker till: 8–10 bitar

Tillagningstid: ca 15 minuter + gräddningstid

? 1 kuvert saffran (0,5 g)

? 1 tsk strösocker

? 4 dl vetemjöl

? 1 dl strösocker

? 2 tsk bakpulver

? 100 g smör, skuret i kuber

? 2 dl mjölk

? 3 färska fikon

Kryddblandning:

? 1 tsk nystött kardemumma

? 1/2 tsk kanel

? 1 msk råsocker

Garnering:

? Eventuellt florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en lång brödform. 

2. Stöt saffran med socker i en mortel. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 

3. Tillsätt smöret och nyp ihop till smulor. 

4. Häll i mjölk och rör till en tjock smet. 

5. Bred ut smeten i formen och pensla med mjölk. 

6. Skär fikonen i klyftor och stick ner dem till knappt hälften i kakan. 

7. Strö över kryddblandningen. 

8. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den precis är klar (prova med sticka). 

9. Låt svalna i sin form. 

10. Pudra eventuellt med florsocker.