Saffranskaka - suverän till fikat

Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra och är suverän till eftermiddagsfikat.

Räcker till: 8–10 bitar

Tillagningstid: ca 15 minuter + gräddningstid

? 1 kuvert saffran (0,5 g)

? 1 tsk strösocker

? 4 dl vetemjöl

? 1 dl strösocker

? 2 tsk bakpulver

? 100 g smör, skuret i kuber

? 2 dl mjölk

? 3 färska fikon

Kryddblandning:

? 1 tsk nystött kardemumma

? 1/2 tsk kanel

? 1 msk råsocker

Garnering:

? Eventuellt florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en lång brödform. 

2. Stöt saffran med socker i en mortel. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 

3. Tillsätt smöret och nyp ihop till smulor. 

4. Häll i mjölk och rör till en tjock smet. 

5. Bred ut smeten i formen och pensla med mjölk. 

6. Skär fikonen i klyftor och stick ner dem till knappt hälften i kakan. 

7. Strö över kryddblandningen. 

8. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den precis är klar (prova med sticka). 

9. Låt svalna i sin form. 

10. Pudra eventuellt med florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!