Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffransfest!

Saffran kan användas i allt! Couscous, kycklinggrytor, mandelskorpor, majonäs, bouillabaise och så vidare. Och du, min vän, ska få följa med på detta underbara guldgula saffranståg. Här kommer mina och Anettes bästa saffransnjutningar. Ingenting kan stoppa oss nu.

//Emma

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Pannkaka – kungligt god

Tvättäkta gotländsk saffranspannkaka ska enligt sed och ordning innehålla fjorton ingrendienser. Sju från ön, sju från fjärran. Vi vill ju inte vara sämre, så denna urgoda saffranspannkaka är som den bör på alla tänkbara sätt. Njut med sylt och vispad grädde.

Du behöver: 

1 1/2 dl rundkornigt ris

3 dl vatten

5 dl mjölk

1 msk socker

3 dl vispgrädde

1 hg sötmandel

1 1/2 tsk salt

4 msk honung

2 pkt saffran

2 bittermandlar

2 msk smör

1 tsk stött kardemumma

1 krm kanel

3 ägg

Gör så här: Koka riset i vattnet i 5 minuter. Tillsätt mjölken och låt koka i ytterligare 5 minuter. Ner med sockret och låt koka i ytterligare 10 minuter. Rör ned skållad och hackad mandel, salt, honung, stött saffran, riven bittermandel, smör, kanel och kardemumma i den lösa gröten. Vispa upp äggen och blanda ner i alltihopa. Häll din gröt i smord liten långpanna, dubbel sats i vanlig långpanna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Klaaart!

Juligaste saffranstårtan

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Du behöver:

Till själva kakformen: 

1 stor rund skål som tål att stå i frysen

1 stor panetonekaka eller färdig sockerkaka i tunna skivor

125 ml likör av valfritt slag (jag gillar punsch, eller rom kanske) 

Folieplast



Gör så här:
Klä formen med plast. Sedan klär du formen invändigt med kakbitarna. Bygg en andra insida helt enkelt! Pensla med likören du valt. Bra! Nu ska du få fylla din kakskål med glass! Fyll skålen till hälften med ena glassen och till hälften med andra glassen (se recept nedan) och lägg sedan lite kakskivor överst. Pensla med lite likör och bädda även in denna ovansida i folieplast. Sedan är det bara att stoppa in din tårta i frysen. Lägg något tungt överst, några fiskblock eller vad du nu kan hitta, så tårtan liksom pressas ihop. Här kan den ligga tills det är dags för tårta! Och när det är dags, tar du ut den, häller den smäta chokladröran över, garnerar och äter!!!

Glass 1: 

1,5 liter god vaniljglass

50 g riven mörk choklad

1 litet paket saffran

2 msk likör, typ punsch

Gör så här: Lägg ner saffranet i likören och låt det lösa upp sig. Sedan blandar du helt enkelt glassen med chokladen och saffranslikören. 

Glass 2: 

1,5 liter god vaniljglass

6 hackade dadlar

10–15 krossade pepparkakor

Gör så här: Blanda ihop allt! 



Chokladgarnering:

250 g mörk god choklad

2 rejäla klickar smör



Gör så här: 

Smält ihop detta i ett vattenbad och smeta sedan in din glasstårta med detta mumsiga!

Saffransmacarons

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Kunde Marie Antoinette så kan vi! Fyll dem antingen med Mandarincurd eller en choklad- och kardemummakräm (ca 15–20 st) Börja med att göra fyllningen så att den är helt sval när du skall fylla dina små franska mästerverk (känns det övermäktigt så köper du en finfin curd på närmaste affär).

Anettes clementincurd 

(blir ungefär 800 gram och räcker alltså till både macarons och en och annan rostad macka)

Du behöver:

Saften från 12 små clementiner

4 dl socker

4 vispade ägg

2 äggulor (ihopvispade med 

äggen)

100 gram smör i små bitar

Gör så här: Häll saften i en kastrull, blanda ner allt utom smöret och låt det småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt blir det en apelsinsmakande äggröra – det vill vi inte. När det blivit varmt lägger du i smörbitarna och fortsätter röra tills det blir en tjock kräm. Låt den svalna.

Chokladganache med kardemummasmak

Du behöver:

125 g mörk choklad (gärna med 70% kakaohalt)

1 dl vispgrädde

1 tsk flytande honung

1 msk rumsvarmt smör

1 tsk nymortlad kardemumma



Gör så här:
Hacka chokladen i ganska små bitar, lägg dem i en plastbunke och ställ den åt sidan. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll sedan den varma gräddblandningen över chokladen och rör som besatt tills chokladen är smält. Lägg i en klick smör och rör lite mer, tills ganachen blivit blank och tjocknat. Nu vänder du ned kardemumman, låter chokladganachen svalna och tjockna i rumstemperatur i minst 1 timme. 

Själva macaronsen: 

3 st äggvitor (rumstempererade)

30 gram socker

100 gram mandelmjöl (finfint riven mandel )

200 gram florsocker

1 pkt saffran

1 liten nypa salt



Gör så här:
Mal din mandel till fint mjöl, med en mixer. (Jag använde mandelspån, då blir mjölet lite torrare och du slipper hålla på och pilla bort skalet ifrån mandlarna.) Se till att det verkligen är ett fint slätt mjöl. Blanda ned mandelmjölet med florsockret, sikta det så att alla klumpar försvinner, ställ åt sidan. Vispa rumstempererade äggvitor till styvt skum, häll på sockret, saffran och en nypa salt, vispa tills det blir riktigt hård och fluffig maräng. Fram med en gummispatel och häll ned mandelmjölet/florsockret i marängen. Vänd med cirka fyrtio tag så att marängen blir som rakskum och seg som sirap. Häll ned smeten i en sprits. Spritsa ut små femkronorsstora klutar på ett vaxat bakpapper (viktigt att det är vaxat). 

När dina småkluttar är färdiga skall de stå och torka i rumstemperatur en stund. Det skall bli en torr yta på marängen. Så fort det har blivit det så är det dags att hoppa in i ugnen. Det gör att de får sin karakteristiska ”fot” och så blir ytan så där sidenmatt och vacker. När macronsen har fått sin skönhetsvila så skall de i ugnen på 160 grader i 15–18 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna och fyll dem sedan som små smörgåsar med din curd eller choklad.