Så laddar Martin Stenmarck för jul

Sprakande julshow, grönkål och den riktiga tomten i Hälsingland. När det gäller Martin Stenmarcks och sambon Hanna Hedlunds jul är det tvära kast som gäller.

? – Jag ser verkligen fram emot den här julen! December kommer att bli en helt magisk månad, där jag för en gångs skull får tid att njuta. Jag brukar vara ute på turné, men i år ska jag ha julshow på Grand Hôtel i Stockholm, vilket innebär att jag är ledig hela dagarna och kan vara med ungarna, åker till jobbet vid åtta på kvällen och är hemma igen vid midnatt. Shit, vad vi ska mysa och ha skoj, säger Martin Stenmarck. 

 Vad har du för inställning till julen, och hur firar ni den? 

 – För mig är julen lugnets tid – själva juldagarna alltså. Jag är också ganska hård på att vi är på ett ställe på julen och försöker inte träffa alla mina elva syskon, för jag vill inte ha en totalt splittrad upplevelse. Senaste elva åren har vi varit i Hannas hemort Hälsingland, helt enkelt för att en hälsingejul slår en Stockholmsjul med hästlängder. 

 Hur förändrades julen när du fick barn? 

 – Tomten kom in i bilden på ett helt annat sätt! Och min förtjusning ökade med hundra procent när jag såg dem trycka näsan mot ett frostigt fönster och vänta på paketen. Och jag gillar att spä på myten om tomten.

 Är du tomte? 

 – Nej, i Hälsingland kommer riktiga tomten. 

 Så är det svärfar, granne eller hyr ni in? 

 – Nu säger jag det en gång till: Till oss kommer riktiga tomten. Herregud, vad är amelia för tidning? Min dotter kan faktiskt läsa. Vill ni vara orsaken till hennes jultrauma: ”Pappa, jag läste i amelia att…”

Vad har du för tips på hur man varvar ner under julen? 

 – Jag är expert på att vara lat när jag är ledig. Fast jag gillar att laga mat som avkoppling. Det jag lägger in får jag också tillbaka; lägger jag ner tid och kärlek på maten blir det också gott. 

 Vad är du för matlagningstyp? 

 – Jag gillar att öppna kylskåpet och bara köra. Recept använder jag bara om jag ska göra en speciell sak som bearnaisesås – då är det klassiska ”Vår kokbok” som gäller. 

 Är du en social matlagare eller är det tystnad och fokus som gäller? 

 – Jag har ofta musik på när jag lagar mat. Jag står hemma, sjunger och rockar loss bland grytorna. (Fast jag sjunger visst överallt. För ett tag sedan stod jag i kassan på ICA och sjöng 7milakliv – helt omedvetet. När jag betalat sa folk ”Tack för den låten”.) Jag har gärna sällskap. Senast igår var en massa syskon på besök och då lagade vi mat ihop. 

 Vad lagar du helst till jul? 

 – Min specialitet är grönkål. Jag gillar också att baka bröd, det finns något meditativt över det, säger Martin. Sedan tillägger han: 

 – Hanna kommer att garva när hon läser tidningen, för nu låter det som om jag står i köket hela tiden. Oj, oj, oj vad jag kommer att få äta upp det här! ?

Min julönskan: Jag önskar mig en lyckad julshow, en god bok och lugn jul. Då blir jag lycklig! 

 Han/hon har varit stygg och förtjänar ingen klapp i år: Jag tycker att alla ska få en julklapp (tänk ”vänd andra kinden till”). Ge folk kärlek och julklappar så blir det säkert bot och bättring! 

 Det tror jag blir årets julklapp:  I familjen är det garanterat ”Star Wars”-svärd. Vad resten av Sverige tänder på vet jag inte.

Martin Stenmarck

Ålder: 38. 

 Familj: Sambon Hanna Hedlund, (som bloggar på amelia.se, red.amn),  barnen Ida, 6, och Love, 3.

 Bor: Lidingö.

 Gör: Artist. 

 Aktuell med: ”A grand evening”, julshow på Grand Hôtel i Stockholm.

Läs också om hur Sarah Dawn Finer fixar julstämningen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!