Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Så hittar du rätt rosévin till varje tillfälle – vår vinexpert guidar

Sommartid är rosétid. Men hur hittar man rätt bland raderna av rosafärgade flaskor? Vår vinexpert guidar dig!

Färgen

Det går trender även i roséviner. Vad gäller färg är det de svagt rosafärgade vinerna som gäller sedan några år tillbaka. Tidigare stod de ceriserosa och ljusröda kulörerna högt i rang, de har nu tappat i popularitet. Men färgen kan vara bedräglig så du kan inte vara säker på att de bleka rosévinerna är torra och friska eller av bättre kvalitet än de mörkare.

Rosévin med lätt sötma passar fint som läskande drink med salta tilltugg

Torrt eller sött?

Numera är de flesta roséviner torra. Men det finns även de som har mer eller mindre sötma. White zinfandel från USA är nästan uteslutande halvtorra. Titta på Systembolagets klockdiagram vid varje vin, där kan du avläsa om vinet är torrt eller har en liten sötma.

LÄS OCKSÅ: Gott rosévin – sommarens bästa val

Rosévin till maten

Torra roséviner är utmärkta till mat, särskilt den fräscha sommarmaten. Till en buffé med kallskuret, sallader, pajer och ostar är rosé ett optimalt val. Till rätter som grillad fisk, friterade grönsaker, kyckling och lagrade ostar passar de lite mer smakrika rosévinerna från till exempel Spanien eller Sydafrika. Rosévin med lätt sötma passar fint som läskande drink med salta tilltugg men även till rätter med lite hetta i kryddningen.

Undvik!

Rosévinerna på tetra är inte roliga! De är billiga, men utan fräschör och särskild smak.

Säkra rosévinsländer

Naturligtvis finns det undantag men generellt är roséviner från Frankrike och Spanien bra köp. De friska och läskande rosévinerna från franska Provence är en förebild för många och de lite mer djuprosa, smakrika och fruktiga rosévinerna från Navarra i Spanien har en lång tradition och brukar vara utmärkta till mat.

Foto: Getty Images/iStockphoto / StefanieDegner

Lagringsbart?

De allra flesta roséviner produceras för att drickas unga, så köp den senaste årgången. Den lättsamma friskheten och de rödbäriga tonerna är vad många söker efter i ett rosévin. Kontrollera också tappningsdatum på rosévinsboxarna, det ska ligga så nära i tiden som möjligt eftersom boxar inte är det bästa valet för längre lagring.

Serveringstemperatur

Roséviner gör sig allra bäst väl kylda, 6-8°C. Vill man ha vinet lite mindre kallt, åt det svalare hållet, är ett bra tips att ta ut flaskan ur kylen en halvtimme innan det ska serveras.

Bästa tipset!

Drick ett glas välkyld Réserve de Bonnet Rosé, nr 3181, från Bordeaux i Frankrike, 79 kr, till en frasig pizzabit med lök och ansjovis!

LÄS OCKSÅ: Därför blir vi sugna på rosévin när solen skiner

Av: Gunilla Hultgren Karell

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!