Foto: Getty Images/iStockphoto / QQ7

Vandra i Cinque Terre – 5 byar du inte får missa

Hisnande utsikt, det italienska köket och sköna leder är vad kuststräckan Cinque Terre har att erbjuda. Här är de fem charmiga byarna man passerar under den klassiska vandringen, stannar ni i alla?

Vandra i Cinque Terre – 5 byar värda att stanna i

Ljusrosa, persikofärgade och ljusgula. Husen ligger tätt intill varandra, på bergväggar branta som stup, längs den norditalienska kusten. Allt som allt är det fem byar under samlingsnamnet 

Cinque Terre. Man kan se på dem på samma sätt som en äkta italiensk familj: alla med sina unika personligheter.

Gemensamt för dem alla är att de har levt på sitt fiske och odling av vindruvor, citroner och oliver ända sedan medeltiden. Men sedan 1960-talet har de även kunnat försörja sig på besökare, som ofta förälskar sig i området vid första ögonkastet.

Det här är Cinque Terre

Cinque Terre (italienska för: "de fem landen") består av fem småbyar i rad längs en 12 mil långa kuststräcka vid Liguria-rivieran.

Byarna ligger i en nationalpark och har varit på Unescos världsarvslista sedan 1997.

Området är en turistattraktion med 10 mil vandringsleder som löper mellan byarna och i det omgivande landskapet.

Närmaste flygplatser är Pisa och Genova. Från Pisa och Genova kan du ta dig vidare till Monterosso, Riomaggiore eller La Spezia med tåg, detta tar mellan en halvtimma och två timmar. Kom ihåg att plocka med dig en tågtabell till de fem Cinque Terre-stoppen på stationen.

Byn La Spezia är ett naturligt val att bo eftersom man härifrån enkelt kan ta tåget ut till byarna i Cinque Terre.

Se och göra: Är du uppe runt klockan fem på morgonen kan du njuta av soluppgången, och stigarna mellan byarna är nästan helt ödelagda. En minnesvärd stund! Solen går ned runt klockan 21, och även om du inte ser solnedgången i havet här, så färgas ofta himlen i vackra pastellfärger.

Bada: Även om du är vid Medelhavet finns det få stränder i detta branta berglandskap, men några finns det! Den största ligger i Monterosso, med strandpromenader och staden i ryggen. Den mest bortglömda och mest folktomma hittar du i Corniglia, och där kan du också snubbla in på en nudiststrand. I Riomaggiore ligger en strand som heter Canneto. 

LÄS OCKSÅ: Världens 20 säkraste flygbolag (samt de 7 sämsta)

1. Livliga Riomaggiore 

Riomaggiore. Foto: E+ / Getty Images / FilippoBacci

Men låt oss ta det från början, och besöker det första stoppet på tågsträckan från hamnstaden La Spezia. Om Riomaggiore var en tvättäkta italienare, skulle han vara den korta och lite knubbiga gubben i ljus kavaj som älskar att sitta med fötterna i sjön, och som har ett gott öga till sin granne Manarola. Mer om henne om en stund. I Riomaggiore är det livligt kring den lilla huvudgatan Via Colombo, med små caféer, restauranger och gallerier. Och alla husen här bildar ett smalt, sluttande ”V” från toppen av berget och ned mot det skvalpande Medelhavet.

2. Vackra Manarola

Manarola. Foto: E+ / Getty Images / nullplus

Grannkvinnan, fröken Manarola, är en lång och smal gasell. Hon bor 1 km norrut och sträcker sig upp mot himlen snarare än mot havet. Manarola klär sig i knäkorta och pastellfärgade klänningar och är farligt lätt att förälska sig i. Kärleksbandet mellan henne och Riomaggiore är en historia som går tillbaka ända till 1920-talet. Då byggde lokalbefolkningen en stig mellan de två, som döptes till Via Dell’Amore, eller ”Kärleksstigen”. Idag är den populära kärleksstigen i Cinque Terre stängd, efter att ha förstörts i en översvämning i oktober 2011.

– Vi hoppas att den öppnar snart igen, men det ser inte ut att bli i sommar, säger en invånare. Fram till dess får du ta tåg eller båt mellan byarna, som är de två mest romantiska och charmerande byarna på hela rutten.

Restaurangtips: Stearinljusafton i äkta Lady & Lufsen-stil får du på Cappun Magru in casa di Marin, Via Colastra 19.

3. Stillsamma Corniglia

Corniglia. Foto: Getty Images/iStockphoto / sorincolac

Tre kilometer norrut och en timme längs vandringsleden hittar vi nästa by och familjemedlem. Moster Corniglia, som är den enda som inte byggt hus nere vid havet. Hon är en stillsam dam och på grund av sitt läge får hon också lite färre besök än de andra. Det kan vara trapporna som är orsaken till det, med 365 trappsteg för att vara exakt.

4. Moderbyn Vernassa

Vernassa. Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Moderbyn Vernassa är garanterat den du blir rekommenderad på turistbyrån om du bara ska besöka en av byarna, eftersom den är störst och har en imponerande bredd. Många tycker dock att den är allra vackrast om du tittar ned på den från bergväggarna runt omkring, och bara det är en anledning för att gå vandringsleden mellan byarna. Väl nere i byn kan du äta glass på torget Piazza G. Marconi, och känna droppar från havet skvalpa upp i ansiktet nere vid hamnen. Men det känns som att det är väldigt mycket stora turistgrupper just här.

Restaurangtips: Torget heter Marconi, där flera restauranger och caféer ligger ut med hamnen och havet. På gågatan intill ligger take away-restaurangen Batti Batti med färska pizzaslices. Via Visconti 3.

5. Badvänliga Monterosso 

Monterosso. Foto: iStock Unreleased / Getty Images / This content is

Vandra vidare längs smala stigar och under gröna vinrankor mot den femte och sista byn: Tvillingarna i Monterosso. Byn är nämligen delad i två delar, som är sammanlänkade med en kort tunnel. I motsats till de andra befinner sig den här byn på havsnivå. Den äldre delen är mest lik grannbyarna med smala gränder, pastelliga hus och romantisk stämning. Den nyare delen är mer modern med sina grovkorniga sandstränder och strandpromenader. Här är det bara att kasta springskorna och plocka fram bikinin! Hotell Porto Roca ligger uppe i den branta bergväggen och ger ett perfekt husrum för natten, med sin slående utsikt.

– Det som kanske är allra finast med Cinque Terre är att det inte bara är ett Disneyland för turister, säger hotellvärdinnan Ruth.

– Folk bor också här. Min svärmor till exempel, hon går 150 trappsteg upp till sitt hem varje dag.

Restaurang- och hotelltips: Hotell Porto Roca har slående vacker utsikt. Skaldjurssalladen och raviolin rekommenderas. Via Corone 1, Monterosso. Rummen på hotellet är små, men det är en kort väg ner till stadskärnan med trånga gränder, restauranger och grovkornig sandstrand. Pris: Från 1?500 kr för ett dubbelrum. portoroca.it

 

AV: HILDE TOBRO

LÄS OCKSÅ: Tips på Grekiska öar – 4 riktiga pärlor du inte ska missa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!