Upptäck Paris med vår guide

Här beskriver Helena Höjenberg från Allt om Resor sitt Paris och delar med sig av sina tips om allt från de bästa shoppingstråken till var du hittar goda macarons. Du får också veta vart man ska bege sig när barnen inte längre imponeras av stans många spektakulära byggnader, såsom Eiffeltornet och Nôtre Dame, utan hellre kanske skulle spana in lejon och ?odhästar på ett av stans spektakulära zoon.

"Kärlekens Stad" är lätt att älska

Paris är världens mest besökta stad, och rekordet står sig år från år.Att Paris håller just detta rekord är sannerligen inget mysterium. Stan har precis allt man kan önska sig. Mängder av världsberömda sevärdheter som Eiffeltornet, Triumfbågen, Sacré-Coeur och Nôtre Dame. Världens kanske allra bästa restauranger, ledande modehus, makalös shopping och mängder av museer med fantastiska konstskatter.Men gör helst inte upp stora planer på att hinna med ett maximum av allt detta. Ta dig tid att bara promenera dit näsan pekar och du kommer att upptäcka en spännande och kontrastrik världsmetropol. Du lär känna stadsdelarnas olika dofter och stämningar, det typiska gatulivet med kaféer som serverar sina kunder långt ute på trottoarerna och det pulserande ?ödet av människor på väg.I Paris samsas människor från världens alla hörn. Vissa kvarter är helt präglade av andra kulturer. Också det är typiskt för Paris, för hit har i alla tider människor från andra länder och kontinenter kommit för att skapa sig ett nytt och förhoppningsvis bättre liv. I andra kvarter har idel multinationella butiks?lialer ?yttat in när t.ex. boklådor och antikvariat fått stänga, men de känns parisiska ändå. Och fortfarande kan du hitta områden som är så gammaldags franska att engelska endast med svårighet förstås där. Allt detta är Paris. En stad med många trogna besökare, som kommer tillbaka år efter år. En stad med miljoner fasetter, som ständigt erbjuder nya upplevelser. En stad som är lätt att älska.

Bo

Du sparar taxipengar och tid genom att välja hotell i den stadsdel du är mest intresserad av, antingen det är historiska och skojiga Marais, partyglada Bastille, chica Saint Germain, mysiga Montmartre eller eleganta 8:e arrondissementet. Priserna varierar förstås med standarden, allt mellan 20 och 7 000 euro per natt. Under modeveckorna i mars och oktober bör du boka i god tid.

Hôtel Londres Saint-Honoré

Centralt, nära ?era sevärdheter och ?n shopping. Små men korrekta rum. Hundar välkomna mot avgift på 16 euro, lika mycket som för lånet av en barnsäng. Tv, telefon, minibar och tillgång till internet.

13 Rue Saint-Roch, 1:a arr.Metro: Pyramides/Tuileries.Tel +33 (0)1 4260 1562. Mejl: hotel.londres.st.honore@gofornet.com. Dubbelrum 95–116 euro.

Grand Hôtel Jeanne d´Arc

Prisvärt i Marais-kvarteren, nära Place des Vosges, Musée Picasso, Centre Pompidou, Svenska Kulturcentret och Nôtre Dame på Ile de la Cité. Gångavstånd till vänstra stranden. Babysäng ?nns att låna. Tv och telefon.

3 Rue de Jarente, 4:e arr.Metro: St Paul.Tel +33 (0)1 4887 6211. www.hoteljeannedarc.com.Dubbelrum 82 euro. Frukost 6 euro.

Hôtel St-André-des-Arts

Hotell från 1500-talet i Saint Germain, nära gallerigatan Rue de Seine, Place Furstenberg, Place Saint Sulpice och ?losofkaféerna. Ingen tv. Ingen hiss. Smala och branta trappor.

66 Rue St André-des-Arts, 6:e arr.Metro: Odéon.Tel +33 (0)1 4326 9616.hsaintand@wanadoo.fr.Dubbelrum 84 euro inklusive frukost.

Hôtel Madeleine Opéra

Centralt på lugn gata mellan Madeleinekyrkan och varuhuset Galeries Lafayette. Nära till mattemplen Fauchon och Heidiard, Place de la Concorde och shoppinggatan Saint-Faubourg Honoré. Gångavstånd till både Champs-Élysées, Tuilerie-trädgården och Café de la Paix. P-hus i kvarteren intill.

12 Rue Greffulhe, 8:e arr.Metro: Madeleine.Tel +33 (0)1 4742 2626.www.hotel-madeleine-opera.com.Dubbelrum 80–96 euro. Frukost 7 euro.

Hôtel Daval

Små, fräscha men lite kitschiga rum med tv, telefon, kassafack och hårtork. Receptionen är bemannad dygnet runt. På kvällarna är gatans barer knökfulla, men vid 01-tiden har lugnet i regel lagt sig. Boka rum mot gården om du vill sova.

21 Rue Daval, 11:e arr.Metro: Bastille.Tel +33 (0)1 4700 5123.mejl: hoteldaval@wanadoo.fr.Dubbelrum 69 euro. Frukost 8 euro.

Hôtell Regyn’s Montmartre

Backigt och charmigt i Montmartre, nära Place Pigalle, Sacré-Cœur och Boulevard de Rochechouart. Metro med direktlinjener till centrala stadsdelarna. P-hus. Vissa rum har magni?k utsikt över stan.

18 Place des Abbesses, 18:e arr.Metro: Abbesses.Tel +33 (0)1 4254 4521.www.paris-hotels-montmartre.com.Dubbelrum 104 euro, utan vy 84. Frukost 7 euro i matsalen och 8 på rummet.

Ta sig runt

Ovan jord kan gatorna vara kaotiskt igenkorkade under morgnar och kvällar, medan tunnelbanan är snabb och punktlig. I Paris heter det metro, och biljetter köper du i buntar om tio. På en biljett åker du hur långt som helst och du byter hur mycket du vill – så länge du inte går utanför spärrarna. På stadsbussarna gäller samma biljett, men en ny måste stämplas för varje gång du kliver på, även om du bara åkt en enda station före bytet. Metron går till 01-tiden på natten, bussarna till 22?23. Särskilda nattbussar, "Noctilien", har ett annat linjenät som inte täcker in stan lika bra. Om du tänker åka mycket metro och busslönar det sig att köpa ett kort, "Paris Visite", för en till fem dagars obegränsat resande. Det gäller också på den nya spårvagnen. "Paris l'Open Tour" är en annan biljett som erbjuder fyra turistrutter med 50 hållplatser. Du kliver av och på var du vill och hur många gånger som helst. Information om sevärdheterna man kör förbi ges på engelska och franska.Med taxi tar man sig fram ganska kvickt, men ibland är det svårt att få tag på en bil. Att ringa är ganska krångligt om du inte talar franska, men du kan be någon på hotellet, restaurangen eller baren att göra det. Annars ?nns det gott om taxistolpar, och med lite tur står en bil och väntar. Var dock beredd på att chauffören kan neka körningen. Antingen ska du åt "fel håll" eller så närmar det sig matdags. Sätt dig inte i framsätet, det är reserverat för chaufförens tidningar, böcker, jacka eller hund.Bagage kostar extra per kolli och var beredd på att betala kontant.

Fika

Kaféer är som teatrar. Stolarna står vända ut mot gatan så att du ser skådespelet som pågår utanför. Men också du deltar där du sitter exponerad för allas blickar. Det är liksom meningen. Slå dig ner, se och njut av föreställningen.Vid borden längre in i lokalen är priserna lägre, och allra lägst är de vid disken. Dyrast alltså på första parkett, trottoaren. Kaffet är starkt. Om du inte vill ha espresson svart ber du att få café crème, en liten kopp med aningen grädde. Till frukost kan du be om café au lait, vilket är svårt att få efter lunch. Prova en croissant till kaffet, ett frasigt halvmåneformat bröd.

Carette

Stort, klassiskt ?k med många platser ute under markiserna. Nära Trocadero och magni?k utsikt mot Eiffeltornet.

4 Place du Trocadero, 16:e arr. Metro: Trocadero.

Café de Flore och les Deux Magots

Två legendariska kaféer som trots salta priser och horder av turister är värda ett besök. Många parisare kommer också hit, och vem vill inte sitta här och se världen passera förbi?

Place Saint-Germain-des-Prés, resp 172 Boulevard Saint Germain. Metro: Saint-Germain-des-Prés.

A Priori The

Trevlig tesalong i gammaldags shoppinggalleri med antikvariat och ?na vin- och mataffären Legrand.

35?37 Galerie Vivienne, 2:a arr. Metro: Bourse.

Ladurée

I samma lokal sedan 1862, med stort utbud av välarbetade bakverk. Mest känd är husets macaron, en krämfylld liten hamburgerliknande marängbakelse. En ny, lyxig ?lial ?nns sedan några år på 75 Avenue des Champs-Élysées.

16 Rue Royale, 8:e arr.Metro: Madeleine/Concorde.

Se & göra

Hur du än försöker hinner du inte allt. Paris är stort och det tar tid att ?ytta sig från en plats till en annan. Lokaltra?kbolaget RATP erbjuder "Carte Musées et Monuments" som gäller en eller tre dagar, och ger fritt inträde till 70 kända museer och sevärdheter, plus rätten att gå förbi alla köer. Det sista är guld värt en söndag förmiddag!Till Eiffeltornet, Louvren och Musée d’Orsay hittar du lätt själv. Här är mina favoriter bland mindre kända sevärdheter.

Musée de Quai Branly

Inte sedan Beaubourg invigdes 1977 har ett så stort och modernt museum stått färdigt i Paris. Nya Quai Branly har cirka 350 000 objekt från franska koloniala äventyr i Afrika, Asien, Amerika och Oceanien. Ämnet är känsligt och svårt, men museet är fantastiskt. Byggnaden är i sig själv häpnadsväckande. Missa inte trädgården!

Quai Branly, 7:e arr. Metro: Alma Marceau.

Palais Royal

Här, i f.d. kungliga slottet, trycktes de revolutionära alstren, intill kaféer där diskussionerna om den absoluta monarkin gick höga. Och det var här som ropen om Bastiljens stormning började skalla den där dagen i mitten av juli 1789. Snart myntades parollen "Frihet, jämlikhet och broderskap", som skulle förändra världen. Detta är även ett gammalt fungerande shoppingcenter, världens äldsta.I arkaderna hittar du ovanliga gamla affärer vid sidan av trendbutiker som Gaultier, Armani, Shiseido och Prince Jardinier. Därtill är platsen sällsamt vacker och stillsam, med bänkar och planteringar.

Place du Palais Royal, 1:a arr. Metro: Palais Royal.

Saint Sulpice

Den vackra renässanskyrkan, med fresker av Delacroix, nämns i Da Vinci-koden. De påstådda golvlinjerna kan du inte hitta, men vad gör det? Sätt dig på en bänk utanför, intill den pampiga fontänen, och insup den chica atmosfären.

6:e arr. Metro: Saint Sulpice.

Place de Vosges

Paris kanske vackraste torg anlades i början av 1600-talet, och i arkaderna ?nns i dag konst, antikviteter, restauranger och kaféer. Hela stadsdelen, Le Marais, är härlig att promenera i. Längtar du hem kan du ?ka på Svenska kulturcentret, 11 Rue Payenne, ett stenkast från Picasso-museet på Rue de Thorigny.

3:e arr. Metro: Saint Paul.

Alexander III:s Bro

Bevingade hästar, kerbuer och nymfer i frodig art nouveau smyckar denna bro som var ett under av ingenjörskonst när den byggdes i slutet av 1800-talet. Vyn härifrån är imponerande. Förgyllningarna glimmar ikapp med Invaliddomens kupol en bit söderut. Stilen i övrigt ?nner sin like med Grand och Petit Palais åt motsatta hållet. I väst sticker Eiffeltornet upp som ett utropstecken.

8:e arr. Metro: Champs-Élysées Clemenceau.

Barn

Metron med barnvagn är en prövning, och skötbord letar man förgäves efter. På restauranger, museer och i affärer råkar småbarnsföräldrar lätt ut för sura miner. Men för barn från sex, sju år och uppåt är Paris en utmärkt stad. Eiffeltornet, Nôtre Dame, Sacré-Coeur och många andra sevärdheter är lika spännande för barn som för vuxna. Tänk bara på att gångavstånden är större än man tror. Ladda med frukt och vatten i väskan.

Jardin d'Aclimatation

Nöjesfält–lekplats–zoo i Boulognerskogen. Inte unikt i sitt slag, men lätt och kvickt att ta sig till om man tröttnat på stan – och redan avverkat Luxembourgträdgården.

16:e arr. Metro: Les Sablons

Hippopotamus

Lågbudgetkedja med speciell barnmeny, men folk utan barn går också hit, för det grillade köttets skull. "Hippo" ?nns på ?era håll, bl.a. på:

Place de Ternes, 17:e arr, metro: Ternes. Place de 18 juin 1940, 15:e arr, metro: Montparnasse-Bienvenu. Och hörnan Bvd du Montparnasse/Bvd Raspail, 7:e arr, metro: Vavin.

Pain au Chocolat

De franska skolbarnens klassiska eftermiddagsmål görs på wienerdeg med små chokladbitar i. Säljs i bagerier.

Disneyland

Amerikansk nöjespark 32 kilometer öster om Paris. Från Étoile eller Luxembourg tar man förortståget RER, linje A, mot Disneyland (slutstation). Resan tar ca 35 minuter.

Thoiry

Spektakulärt zoo 40 km väster om staden. Besöket kräver bil, som kan hyras i Paris. Genom att sakta åka genom en park kan man se Afrikas stora djur på förbluffande nära håll; lejon, ?odhästar, gaseller, gnuer, strutsar och giraffer. Även en björnpark, plus en avdelning som ses till fots med bland annat tigrar, lejon, krokodiler, ormar och pantrar. Allt detta runt ett 1400-talsslott, som också visas.

På stans turistbyråer får du ?er tips och hjälp att hitta t.ex. hotellrum: Office de Tourisme: Opera-Grands Magasins, 11 Rue Scribe, 9:earr. Metro: Opera. Espace de Tourisme: Carousel du Louvre, 99 Rue de Rivoli,1:a

Shoppa

Utbudet är enormt. Du hittar alla kvaliteter, stilar och prisklasser, och utbudet av lyxvaror är kanske det största i hela världen. Stort är också utbudet av antikviteter och konst. Ett nöje, också för oss med normala plånböcker, är att handla mat. Hemligheten med fransmännens goda mat heter ?na råvaror som köps efter säsong.

Kläder, skor och väskor

Priserna är monstruöst höga, men det är roligt att se de berömda modehusen. De ligger på rad längs Avenue Montaigne; Gucci, Chanel, Céline, Dior, och Rue Faubourg Saint-Honoré; Hermès, Yves Saint Laurent, Versace, båda gatorna i 8:e arr. Mest imponerande är kanske Louis Vuitton på 101 Avenue des Champs-Élysées, 8:e arr. Metro: George V.

Kvalitet och chica snitt till mer måttliga priser kan du hitta i butikerna runt metrostationen Saint-Germain-des-Prés, 6:e arr.

Riktigt överkomligt är det på Rue Rochechouart och varuhuset Tati, 18:e arr. Metro: Barbès-Rochechouart. Galeries Lafayette och Printemps, köptemplen i 9:e arr, har båda jättesortiment. Praktiskt eftersom både designkläder, enklare märken, leksaker, mat etc ?nns på samma plats.Överallt hålls stora realisationer i början av februari och i början av juli.

Gastronomi

Ost: Barthelemy. Be om vakuumförpackning om du vill ta med hem. 51 Rue de Grenelle, 7:e arr. Metro: Rue du Bac.

Bröd: Poilâne. Allra godast rostat, håller i en vecka. Rue Cherche-Midi, 7:e arr. Metro: Sèvre-Babylone/Saint-Germain-des-Près.

Vin: Taillevent. Dyrt och ?nt, snarast en sevärdhet. 199Rue Faubourg St-Honoré, 8:e arr. Metro: Étoile.

Marknad

Marche d´Alma, en av Paris bästa marknader, onsdag och lördag kl 7?13. Avenue Président Wilson, 16:e arr. Metro: Alma-Marceau.

Choklad

Maison de Chocolat, chokladmakaren med stans bästa godis, vilket inte säger lite. Flera butiker på andra håll. 56 Rue Francois I, 8:e arr. Metro: Franklin D Roosevelt.

Delikatessernas torg

På Place de la Madeleine ligger både Fauchon och Heidard med exklusiva produkter från hela världen. På Maison de la Truffe kan du både äta och köpa gåslever och tryffel. Maille säljer färsk senap i lerkrus.

Köksprylar

Dehillerin erbjuder 5 000 artiklar; från kastruller och knivar till köksmojänger som du inte ens visste fanns. 11 Rue Coquillière, 1:a arr. Metro: Les Halles.

Antikviteter

Marché aux Puces de Clignancourt, Paris största och äldsta loppmarknad, upptar 6 hektar och är öppen lördag–måndag. Metro: Portede Clignancourt.

Carré rive gauche, kallas kvarteren med 125 antikaffärer mellan Quai Voltaire och Ruede l'Université. 6–7 arr. Metro: Rue de Bac/Saint Germain-des-Près.

Hantverk

Viaduc des Arts,52 hantverkare längs samma gata som låter dig se på när de arbetar. 1?129 Avenue Daumesnil, 12:e arr. Metro: Gare de Lyon.

Reportaget kommer från Allt om Resor, oktober 2006.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!