Foto: Getty Images/iStockphoto / welcomia

Sveriges bästa campingplatser för barnfamiljer – från norr till söder

Camping har aldrig varit populärare – eller bekvämare! I dag är camping som att åka på charter, fast billigare. Här guidar vi dig till Sveriges bästa familjecampingar.

Till för bara några år sedan var camping en närmast hånad semesterform med trånga husvagnar, svettiga tält och sunkiga campingplatser där man bara kunde köpa toapapper och glass.

I dag är camping något helt annat.

Allt fler campingplatser har förvandlats till resortliknande anläggningar med äventyrsbad, restauranger med fullständiga rättigheter och moderna stugor med gratis wi-fi.

Här är Sveriges tio bästa campingplatser, från norr till Söder.

Sveriges 10 bästa campingplatser

1. Daftö, Strömstad

2. Byske havsbad, Byske

3. Böda, Öland

4. Lysingsbadet, Västervik

5. Pite havsbad, Piteå

6. Apelviken, Varberg

7. Röstånga camping, Röstånga

8. Sommarvik, Årjäng

9. Kneippbyn, Visby

10. Leksand strand, Leksand

Foto: Getty Images/iStockphoto / welcomia

1. Daftö camping resort, Strömstad

Många campingplatser ligger naturskönt vid havet, men 5-stjärniga Daftö slår det mesta. Campingen ligger vackert i en vindskyddad västkustvik, cirka fem kilometer söder om Strömstad. Den har legat i topp bland Sveriges bästa anläggningar tidigare och nu utnämner vi den till Sveriges bästa.

Sedan mer än tio år tillbaka är Daftös stora tema pirater. 2011 stod nya äventyrs­parken Daftöland klar med piratskepp, hinderbana, piratshow och skattjakt varje dag under högsäsong.

– Barnen älskar att vara här! Vi gillar västkustens klippor och bad samt campingens aktivitetsutbud för hela familjen. Campingen är stor men ändå charmig. Våra barn Stina, 8, och Jonathan, 5, gillar att fiska krabbor från bryggan. Vi är här tredje sommaren i rad nu och barnen vill komma tillbaka varje år, berättar Susanne Petterson från Malung.

Faciliteter: Daftöland med flumeride, hoppbåtar, sagoslott och stort piratland med klätterställningar och rutschbanor. Gratis wi-fi och ledarledda barnaktiviteter.

Boendealternativ: Husvagn, husbil, tält eller stuga.

Badmöjligheter: Egen barnvänlig strand och bryggor i havet. Det finns även stor pool och barnbassäng samt bastu och badtunna.

Bäst att äta: Egen restaurang med fullständiga rättigheter. Servicebutik med ett stort utbud av livsmedel.

Utflyktstips: Tio minuter bort på Saltö finns havsvikar med badklippor. Vackra promenadområden och solnedgång vid havet. Dagstur med båt till Kosteröarna. Golfbana norr om Strömstad. Shopping i roliga småbutiker i Strömstad.

Läs mer: dafto.se

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

2. Byske havsbad, Byske

Den 5-stjärniga anläggningen är ett av Norrlands charmigaste semestermål för barnfamiljer. Byske havsbad ligger naturskönt vid havet och Byskeälven, tre mil norr om Skellefteå.

– Här finns all service och aktiviteter en familj behöver. Vissa kvällar är det härligt hålligång med dansband på restaurang Lanternan vid strandkanten. Och barnklubben är så bra! Där kan de leka under översyn av lekledare. De nya stugorna har cool design och är en upplevelse att bo i. Stranden har finkornig sand och det finns roliga vattenrutschbanor, berättar Jim Johansson från Skellefteå, som är här med sin fru och tre barn mellan­ 4 och 11 år.

Ibland är det dessutom simlekskola, vatten­gympa eller poolparty. I anslutning till badet finns kiosk med glass, kaffe, korv och badleksaker. Barnen pysslar, spelar barnteater och åker på utflykt tillsammans medan föräldrarna solar på tu man hand på stranden. Ungdomsklubben för 12–16-åringar gör utflykter och arrangerar underhållande musikcafékvällar.

Faciliteter: Lekplats, relax och bastu, BMX-cykelbana och stor hoppkudde för barn. Trampbåtar och cyklar att hyra.

Boendealternativ: Husvagn, husbil, stuga, tält eller villavagn.

Badmöjligheter: Långgrund strand med finkornig sand, uppvärmda pooler och tre vattenrutschbanor­.

Bäst att äta: Mysiga restaurangen Lanternan med fullständiga rättigheter, café, service­butik med baslivsmedel.

Utflyktstips: Vandra eller fiska öring och harr vid Byskeälven. Motionsspår runt campingen. Shopping i Skellefteå. Missa inte Sveriges största mjukglass på Bergsbykiosken i Skellefteå.

Läs mer: skelleftea.se/byskehavsbad

Foto: Getty Images/iStockphoto / Birgittas

3. Böda sand, Öland

I en långgrund bukt med vit, mjuk sand, på norra Öland ligger Böda sand. Och redan när man kliver in i stugan så förstår man varför campingen är så populär.

– Vi bodde med barnen i en ny stuga i Strandbyn med Marbodalkök, diskmaskin, öländsk kalksten med golvvärme, ekmöbler, fårskinnsfåtölj, braskamin och internet. Vi träffar barnfamiljer som grillar tillsammans med gamla och nya vänner.

Familjen Birgersson, bestående av Katja, Johnny och två döttrar på 8 och 10, från Trollhättan campar här för första gången.

– Vi såg tv-serien från Böda. Barnen fick bestämma och de ville åka hit. Och visst är det kul för barnen, berättar Johnny.

– Det känns ju bra att Öland har så många soltimmar när man längtar efter att bada i havet, säger Katja.

Vid äventyrsgolfbanan möter vi Malin Hedberg och hennes son Olof, från Färjestaden på Öland.

– Vi har bott här många gånger. På Böda sand känner vi stor gemenskap. Vi bor i husvagn och våra vänner bor där borta i ett tält bredvid oss, pekar Malin.

Faciliteter: Lekpark med klätterställningar, stora hoppkuddar för barn, elbilar, äventyrsgolf, sportcamp och underhållning på stor scen.

Boendealternativ: Husvagn, husbil, tält, stugor­ eller villavagn.

Badmöjligheter: Långgrund strandbukt med finkornig vit sand. Poolområde med simbassäng och barnpool, bastu och simskola.

Bäst att äta: Två bra restauranger på området. Liten matbutik, glassbar och bageri med färskt bröd.

Utflyktstips: 9-håls golfbana i närheten. Lådbilslandet är kul för mindre barn. Go-cartbana en mil bort. Ölands norra udde med fyren Långe Erik. Enkel shopping i småbutikerna i Byxelkroks hamn.

Läs mer: bodasand.se

4. Lysingsbadet Västervik resort, Västervik

Välutrustad och charmig camping i Tjust skärgård. Bada i knuttimrad bastu vid runda badklippor. Stora pooler med vattenrutschbanor, kvällsunderhållning och hus med glasväggar och utsikt mot skärgården. 1991 utsågs Lysingsbadet till årets camping och idag har man 5 välförtjänta stjärnor.

Läs mer: lysingsbadet.se

5. Pite havsbad, Pite

Stor turistanläggning vid en av Norrlands bästa långgrunda sandstränder. Äventyrsbadhus med 30 grader i vattnet, after-beach, lekland med bollhav, spa med kurbad, pub med underhållning alla kvällar i veckan och kupolbiograf. Stort utbud av moderna­ stugor, många med havsutsikt.

Läs mer: pite-havsbad.se

Foto: pixdeluxe

6. Apelviken, Varberg

Fin sandbukt och stort aktivitetsutbud. Gå på vindsurfingkurs medan barnen är på Barnens after beach. Stor uppvärmd pool, danskvällar och liveunderhållning på Solvikens restaurang. Ett armband laddas med pengar för inköp inom anläggningen och barnen kan själva springa och köpa glass med det.

Läs mer: apelviken.se/camping

7. Röstånga camping, Röstånga

Fin 4-stjärnig camping vid Söderåsens Nationalpark i nordvästra Skåne. Uppvärmd 50-metersbassäng och tre barnpooler, kanot­uthyrning och guidade turer i nationalparken (en sagolik liten canyon med bokskogar). Röstånga utsågs förra året till Sveriges bästa familjecamping­ 2012 av sajten barnsemester.se.

Läs mer: rostangacamping.se

Foto: LuckyBusiness

8. Sommarvik, Årjäng

På en solsluttning vid Dalsland kanals sjösystem ligger Sommarvik, en naturskön semesteranläggning med sex stugbyar och fint strandbad. Här kan du delta i sandslottstävling, karaoke och kanotrace, leka i Kids Club och njuta i relaxavdelningen.

Läs mer: sommarvik.se

9. Kneippbyn, Visby

Vackert vid havet, några kilometer söder om Visby, ligger kända Kneippbyn. Där finns Pippi Långstrumps Villa Villerkulla, äventyrsparken Sommarland med berg- och dalbana för barn och elbilar samt fantastiska Pippiteatern under högsäsong. Strand saknas men vi badar gärna i vattenlandets många roliga vattenrutschkanor. Prova att bo i träkoja eller lyxig villavagn med solnedgång över havet.

Läs mer: kneippbyn.se

10. Leksand strand, Leksand

Ligger charmigt intill sjön Siljan och dessutom granne med Leksand Sommarland som har vattenland, nöjespark och motorland med bland annat go-cart och segway. Passa även på att göra utflykter. Se djur på Osa björnpark, se hur man tillverkar dalahästar i Nusnäs, gå ner i Falu gruva, ät en middag i idylliska Tällberg eller strosa runt i mysiga Leksand.

Läs mer: leksandstrand.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia och få in-ear hörlurar på köpet. Läs mer!