På äventyr i södra Australien

South Australia har det bästa av Australien – långa vita sandstränder, vinodling, häftig vildmark i the Out­back och massor av koalor och kängurur. Häng med på äventyr!

Upptäck vildmarken, The Outback, med fyrhjulsdriven bil. Foto: Tourism Australia/MIke Newling.

Delstaten South Australia är kanske mest känd för Barossavinerna och Coober Pedy, världens opalcentrum.

Bortsett från det skulle man kunna kalla South Australia den tomma delstaten. Staten har inte upptäckts av så många turister, ja knappt ens av australiensarna själva. De flesta av invånarna, totalt 1,6 miljoner, bor längs kusten och i huvudstaden Adelaide. Bortåt 80 procent av ytan är outback, där bara en procent av befolkningen bor.

Så vad är då attraktionen med den här torra landsändan? Den röda öknen Simpson Desert, den torra bushen vid Flinders Ranges med sina cowboys, farmer och drovers. Filmen ”Australia” på riktigt. För att inte tala om de charmiga vinområdena Clare och Barossa, och  djurlivet på Kangaroo Island.

Illustration: Magdalena Rönn

Snabbfakta South Australia

Ta sig hit

Qantas, Cathay Pacific, lågprisbolaget Air Asia via KL i Malaysia. Inrikes (och även till KL) kommer man billigast med Jetstar. Prisexempel med Qantas Stockholm–Adelaide ca 9 800 kr inkl skatter.

Ta sig runt

Hyrbil är ett alternativ eller en paketresa från Adelaide t ex genom Banksia Adventures, www.banksia-adventures.com.au Vill du bara ha transport till The Outback kan du också kolla med en paketresearrangör. Det brukar gå att ordna, kolla bara att du kommer tillbaka också. På plats, t ex på Wilpena Pound Resort, kan du ordna dagsutflykter eller hyra 4-hjulsdriven bil.

Bästa tid

Under sommarhalvåret, nov- mars. Det regnar i juni-augusti.

Bra att veta

Visum är ett måste. eVisitor visum för tre månader söks enkelt via www.immi.gov.au

Prisnivå

Hyfsad prisnivå för svenska kronan.

Info

www.australia.com, www.southaustralia.com

Här finns Australiens vackraste strand.

Koalaspana på Kangaroo Island

110 km från Adelaide ligger en av delstatens största turistattraktioner – den lilla ön Kangaroo Island, KI. Det här är en plats där man kan vrida tillbaka tiden – 20 år. Mobilen funkar inte överallt, söndagens tidning får man på tisdag, folk lämnar dörrarna olåsta. Ön har bohemisk touch och attraherar konstnärer, surfare och turister.

Kolla djur

Hit åker man särskilt för att kolla koalor, kängurur, wallabys varaner, myrpiggsvin, sjölejon, sälar, pingviner, fåglar m fl.

Sola på öde stränder

Här finns 540 km kust och många vackra stränder för bad, fiske och surfing. Vivonne Bay utsågs för ca 10 år sedan till Australiens vackraste strand. Den är fortfarande öde, kanske beror det på att vattentemperaturen bara är 18°C... och Antarktis är nästa landremsa söderöver.

Upptäck ön till fots

Vill du bli betraktad som öbo? Då ska du vandra den 4 km långa Snake Lagoon Trail i Flinders Chase National Park. Den mynnar ut i en skeppsvraksstrand (obs, för strömt för bad).

Se märkliga naturfenomen

Kolla in granitklipporna vid Remarkable Rocks, portalen Admirals Arch vid Cape Du Couedic eller öknen Lilla Sahara och förundras över naturens skaparkraft. www.tourkangarooisland.com.au

Cowboysen kör 20 mil för en öl på puben.

Cowboy-mingla i Flinders Ranges

Längst upp i vildmarken The Outback, finns saltsjön Eyre, den röda öknen Simpson Desert och aboriginska reservat. Närmast civilisationen dvs ca 500 km norr om Adelaide, brer den 800 miljoner år gamla bergskedjan Flinders Ranges ut sig. I dessa ödsliga och steniga trakter har man hittat de första bevisen på flercelliga varelser på jorden. De är sisådär 550 miljoner år gamla.

Det mesta här känns övergivet. Här finns några gudsförgätna byar men mest finns här farmer, får- och nötboskapsstationer. Här finns bl a världens största boskapsfarm – lika stor som Belgien. Män­niskor bor isolerat i The Outback, några hundra kilometer till närmaste affär är inte ovanligt. Och har du sett filmen ”Australia” så vet du ganska bra hur livet på en boskapsfarm går till även om filmen utspelas 1939. I den här världen är männen cowboys, drovers och jackaroos.

I The Outback lyser solen mördande hett på dagen, men aldrig har himlen haft en starkare orangefärgad solnedgång och aldrig har jorden lyst mer röd än här.

Aldrig har flugorna varit så många och så envetna som här, men så är det inte heller ovanligt med 7–10 års torka. Just de starka ytterligheterna gör det här till en alldeles fascinerande trakt.

Ta en flygtur över Wilpena Pound. Foto: SATC/Adam Bruzzone.

Smaka  bushmat

Testa ”feral food”: emupaté, känguru, kamel, getost, bushtomater, guandong paj (liknar plommon) och det fantastiska brödet ”damper”. Urgott! Testa t ex på The Woolshed Restaurant på Rawnsley Park Station eller The Prairie Hotel i Parachilna.

Vandra 130 miljoner år bakåt i tiden

Gå den urtida Brachina Geo–logical Trail (20 km), eller klättra uppåt. Flinders Ranges högsta topp är St Mary Peak. Det tar 8 timmar upp och ner. Men området är fullt av korta vandringsturer. Enklast är att utgå från det som finns i närheten av boendet.

Kängurur & aboriginer

Upptäck området med 4-hjuls driven bil. Kolla in stora röda kängurur och vallabys (minikängurur). Vid den 5?000 år gamla Arkaroo Rock finns aboriginska grottmålningar. Vill du se en ödslig by? Åk till Blinman. I början av 1900-talet när koppargruvan var i drift bodde 2?000 människor här. Nu bor ett 10-tal här.

Mingla med cowboys

The Prairie Hotel med pub ligger i Parachilna, en gång en stad, i dag en by med 7 invånare, några utslängda hus och en järnvägsstation ute i ingenstans. Det här är en helt osannolik plats, där vinden viner ödsligt och där världens längsta tåg (3 km långt) dundrar förbi varje kväll. Det är också en mötesplats. Vill du träffa en cowboy är chansen stor. Hit kör killar 200 km för att ta en öl! Och på hotellet har Kate Winslet och Harvey Keitel bott under filminspelningen av ”Holy smoke”, www.prairiehotel.com.au

Övernatta på en "station"

Rawnsley Park är en fårfarm som gjorts om till hotell med boende i olika prisklasser från 740 till 2?200 kr för lyxiga ecovillas, www.rawnsleypark.com.au. Det blir allt vanligare att farmer öppnar sina dörrar för turister då efterfrågan på den dyra merinoullen minskar. Dessa stations funkar som B&B (ibland även camping) med ett fåtal rum, och man äter ofta middag med värdfamiljen, dvs ser vardagen på en farm. www.arkabastation.com, www.flindersranges.com, www.flindersoutback.com

Gott vin finns i både Clare och Barossa Valley. Foto: SATC/AJacqui Way.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!