Här är byn där det inte bor en enda man

Noiva do Cordeiro är en liten by i sydöstra Brasilien med 600 invånare och är som vilken by som helst – förutom den lilla detaljen att det inte bor en enda man där.

Ute på den brasilianska landsbygden, cirka 40 mil nordost om São Paolo, ligger den lilla byn Noivo de Cordeiro som grundades i slutet på 1800-talet av Maria Senhorinha de Lima. Hon blev utjagad ur sin hemby, bannlyst av den katolska kyrkan och anklagad för äktenskapsbrott när hon lämnade den man hon tidigare hade tvingats att gifta sig med.

Utfrysta från samhället flyttade Maria och andra kvinnor som hade liknande livsöden ut på landsbygden och isolerade sig från resten av världen.

På 40-talet valde dock pastorn Anisio Pereira att gifta sig med en 16-årig flicka från byn och började, efter att ha grundat en kyrka, att införa strikta regler för hur kvinnorna skulle leva. De fick exempelvis inte dricka alkohol, lyssna på musik, klippa håret eller använda någon form av preventivmedel.

När Anisio dog 1995 bestämde sig kvinnorna i byn att aldrig någonsin mer låta en man bestämma över dem och sen dess har Noiva do Cordeiro styrts enväldigt av kvinnor. Något av det första de gjorde var att avverka det manliga vinklade sättet att se på religion: ”Vi har Gud i våra hjärtan, men vi tycker inte att man behöver gå i kyrkan, gifta sig framför en präst eller döpa sina barn. Det är regler skapade av män”.

Nu sköts hela byn - allt från stadsplanering till jordbruk - av kvinnor och till The Mirror säger en av kvinnorna i byn att det bara är positivt: ”Det finns många saker som kvinnor är bättre på än män. Vår by är vackrare, mer organiserad och mycket mer harmonisk än om män skulle ha makten”.

Hon menar även att de är bättre på att lösa problem: ”Om en situation uppstår löser vi det på ett mer kvinnligt sätt och försöker att enas istället för att hamna i konflikt. Vi delar på allt och ingen tävlar med någon. En för alla, alla för en”.

En del av kvinnorna i byn är gifta och har barn med män men deras partners jobbar och bor i andra byar och är endast tillåtna att komma på besök under helgerna. Några av familjernas söner bor i byn men måste flytta därifrån när de fyllt 18.

De som inte har ett förhållande men som drömmer efter att hitta kärleken erkänner dock att det är praktiskt taget omöjligt att träffa någon. De bjuder nu in män som kan vara intresserade av att bli en del av byn och deras liv – men då med villkoret att de helt och hållet ska anpassa sig till ett kvinnligt styre.

Samtliga bilder är hämtade från Noiva do Cordeiros Facebook-sida.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!