Foto: Shutterstock

Grekland: Kefalonia - jakten på det verkliga Ithaka

Just från Kefalonia kastade Odysseus loss för sin äventyrliga resa till Troja – eller? Allt om Resor ger sig ut på en historisk jakt bland antika ledtrådar och lockande stränder.

På Kefalonia finns inte många hus som är äldre än femtio år, men spår av mänsklig civilisation sedan mer än tre årtusenden.

Då det begav sig, för sisådär 2 700 år sedan, samlade de grekiska kungarna, däribland Odysseus, sina styrkor och styrde mot staden Troja för att hämta hem den »bortrövade« Sköna Helena. Allt enligt Homeros Iliaden. Allt fler ansluter sig nu till teorin om att västra Kefalonia är det verkliga Ithaka, där ett av historiens mest kända äventyr tog sin början.

Och om det verkligen är på kefalonska halvön Paliki som palatset där hustru Penelope i 20 år höll alla friare stången i väntan på sin makes återkomst – då ville jag ha sett med egna ögon! Jag bestämde mig för att följa ledtrådarna i den engelske amatörarkeologen Robert Bittlestones bok Odysseus unbound – The search for Homer´s Ithaca.

Till min hjälp har jag Nestoras Gioulatos, en hoppfull ung man som bor just på grönskande Paliki, »Kefalonias trädgård«.

Han är besatt av Ithaka-teorin och brinner för idén att hans hembygd en gång också var Odysseus. Medan han guidar runt på halvön med en smittande entusiasm förklarar han att han läst Odysséen minst fem gånger, och tror på den.

– För mig är den sann. Jag är ju själv en del av den, skrattar han, och syftar på sitt namn – Nestoras.

Kung Nestor var hos Homeros äldst och visast av de mykenska kungarna som drog i krig mot Troja. Hans palats har grävts fram i Pylos på Peloponnesos västkust. Det var dit som Odysseus son Telemachos först begav sig för att söka svar på varför hans far aldrig kom hem.

Nestoras Gioulatos visar på hur det flata landskap som beskrivs i Odyssén stämmer överens med det vi står i, men som helt saknas på den lilla klippön Ithaka. Här på Kefalonia finns också lågland lämpligt för båtbygge.

Om Heinrich Schliemann för över hundra år sedan kunde finna städerna Troja och Mykene med Iliaden som ledsagareborde man väl också med säkerhet kunna finna Odysseus Ithaka?


Ladda ner hela guiden om Kefalonia som pdf här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!