Foto: Shutterstock

Frankrike: Marseille — en kaxig uppstickare

Storstadspuls och Medelhavslugn. Historia och hiphop. Med ett myller av folk från hela världen. Kom ihåg var du hörde det först – Marseille blir ett nytt Barcelona.

Marseille grund ades på kärlek. Jo det är sant! Så här gick det till: Precis när de keltiska invånarna höll en stor ceremoni där prinsessan skulle välja sig en make seglade de gamla grekerna in i bukten. När de steg iland fick sessan ögonen på grekernas kapten och sedan var det så att säga klart och betalt.

Och nu ligger hon där, Marseille, som ett litet New York vid Medelhavet. Och precis som New York är Marseille aldrig inställsamt – snarare kaxigt, med ett eget beat som lånar influenser från hela världen, och invånare med rötter i såväl den spanska och italienska myllan som i den marockanska och algeriska.

Över dem alla, över hamnen Vieux Ports 3 000 båtar och sjömännen till havs, vakar den stora statyn av Jungfru Maria och Jesusbarnet, från toppen av kyrkan Notre-Dame de la Garde.

Här, i den starka mistralvinden, spanar familjen Sandgren-Eriksson över stan. Under dem ligger vita stränder, bara ett stenkast från stan, och ute i på en ö i bukten hukar fästningen Château d’If, där Greven av Monte Cristo satt inspärrad i Alexandre Dumas äventyrsroman.

Ladda ner hela reportaget om Marseille som pdf här:  Frankrike: Marseille — en kaxig uppstickare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!