Foto: Shutterstock

Frankrike: Korsika — Napoleons första ö

Fyra damer hyr bil med inbyggd guide och korsar den franska ön Korsika under en vecka. Via vindlande vägar och livsfarliga kurvor hittar de både fällor och fynd i sin utsiktslösa jakt på Napoleon.

Vi är på den lille korsikanens födelseö – nå, så liten var han ju ändå inte, Napoleone Bounaparte som han först hette; i det sena 1700-talet var 1,68 nog förhållandevis resligt. 

Vi har landat cirka två mil söder om Bastia på öns ostkust. »Vi« är fyra damer i så mogen ålder att vi har läst historia i skolan på det rekorderliga viset och alltså livet igenom burit på en fascination inför Napoleons märkliga livsöde. Ingen av oss har varit på hans ö förut, men alla har vi läst mer än en bok om honom, nu senast Herman Lindqvists, givetvis. Den har fått följa med trots sin ansenliga vikt, liksom Andrea Stuarts Joséphine, fransmännens kejsarinna.

Men vi tycker också om Medelhavets salta vågor och milda sensommarsol, vi uppskattar Medelhavsköket som här ska vara en lyckosam förening av franskt och italienskt och vi älskar båda ländernas viner.

Vi ska göra Napoleons ö till vår. Därför har vi redan hemifrån – billigare så – hyrt en bil som väntar oss (tror vi).

Ingen bil väntar oss! Vi får vänta vid hyrfirmans disk på flygplatsen när övriga charterresenärer snabbt och bekvämt bussas söderut till vår gemensamma bestämmelseort och hotellet i bergsbyn Cervione.

Humöret sjunker för varje kvart, hungriga har vi hunnit bli och vill det sig illa hinner vi inte till middagen som ingår i vår halvpension. Efter en och en halv timma har vi i alla fall en bil, mycket bekvämare än den vi beställt och till oförändrat pris. Det är en Audi A6 med all tänkbar automatik och givetvis klimatanläggning.

Ladda ner hela reportaget om Korsika som pdf här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!