Foto: (c) Stockbyte

Dublin - cityguide se staden på tre dagar

Älskar du att trängas på tunnelbanan och shoppa svindyrt? Då ska du inte åka till Dublin. Behöver du åka bort på en rofylld och rolig weekend? Då ska du ta en tripp till Europas minsta storstad.

På med promenadskorna

Viktigast att packa i väskan när du ska till Dublin är sköna promenadskor.  Någon tunnelbana finns inte och spårvagnen går bara på en enda gata. Att promenera är det trevligaste sättet att ta sig runt. För Dublin är litet och stan är gjord på ett par timmar. Ett bra riktmärke var man än befinner sig är konstverket i form av en gigantisk metallpåle som står mitt på den stora bussgatan O’Connell Street. Den heter The Spire of Dublin, men eftersom den står på den norra och mindre bemedlade sidan av floden Liffey har den fått alla möjliga öknamn, som ”The Stiffey at the Liffey” och ”The Stiletto in the Ghetto”.

Är du det minsta intresserad av klassisk litteratur ska du besöka Dublins författarmuseum som ligger i närheten. Irland har en imponerande samling författarnamn. På denna sida av staden har vi också Old Jameson Distillery för alla whiskyfantaster. Ta på en rundtur i det rinnande guldets förlovade land. Provsmakning ingår!

Dublins mysigaste kvarter ligger dock på andra sidan floden. Hälsa på Molly Malone som står staty i början av Grafton Street innan du tar dig en titt på Trinity College, där många av Dublins historiska storheter fått sin bildning. Vill du se vad staden har i shoppingväg, besök Wicklow Street och Exchequer Street, där finns mängder av små mysiga butiker.

Missa inte: Alla weekendresor med Amelia hittar du här!

Glatt pubkäk och stora portioner

Vill du bara ha något lätt serverar varenda matställe dagens soppa för ungefär fyra euro. Och det är inga blaskiga varmakoppen-varianter vi talar om utan mustiga varma grönsakssoppor med smaskigt sodabröd. Och vad dricks till? En pint Smithwicks förstås!

Men ett ska sägas. Dublin är inget Paris, Rom eller London i matväg. Det är svårt att hitta stjärnkockar som serverar portioner så små att man knappt ser dem, med namn som man inte vågar sig på att försöka uttala. Här är maten enkel. Irish stew är specialiteten med mört lamm blandat med rotfrukter och krämig sås. Kan fås för så billig penning som sex euro. Men visst finns det restauranger för den som tröttnar på pubkäket och vill ha gourmet. Och det bästa är att även de finaste restaurangerna är relativt billiga. I Dublin försöker man inte vara pretentiös. Maten ska vara god, portionerna stora, drycken flöda och självklart ska det hela förtäras i glada vänners lag.

Tre ställen för charmiga utekvällar

1. På The Duke startar en litterär pubrunda där man får lära känna Oscar Wilde och George Bernard Shaw samtidigt som man tar sig igenom ölsortimentet. Be om en Carrigs, en ny lokal lager som bara finns på utvalda pubar i Dublin. Good craic! thedukedublin.com

2. Krystle har blivit utsedd till Irlands bästa nattklubb fler år. Två barer, dansgolv, vipklubb samt en uppvärmd ölträdgård. Ta en drink i trädgården och dansa under stjärnorna. krystlenightclub.com

3. Festa loss hela natten på Irlands högst belägna pub Johnny Fox’s. Stugan ser ut som ett gammalt sagohus. Superpopulärt så boka bord, jfp.ie

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!