7 bästa julmarknaderna i Sverige - från norr till söder

Äntligen hög tid att botanisera bland härliga julmarknader. Här är bästa tipsen i hela Sverige för att komma i stämning i advent.

Ämnen i artikel:

Älgköttbullar och trolska toner i Norrbotten

Foto: amelia

Låt barnen uppleva oförglömliga möten i Norrbotten.

Ralph Lundstensgården i Norrbotten.

Gammaldags julstämning råder på Ralph Lundstengården i Ersnäs i snösäkra Norrbotten. Hemlagad julmat på norrländska råvaror serveras i 1700-talsladugården. Här på gården, två mil utanför Luleå, växte tonsättaren/konstnären Ralph Lundsten upp, en av de första i världen att komponera elektronisk musik. Den trolska, sagolika tonen får sin förklaring.

När: 28 november–22 december.

Mer info: Ralph-lundstengarden.com.

Gammaldags julmarknad i Jämtland

Foto: amelia

Åk häst och släde med tomten i Jämtland.

 

Bland gårdar från 1800- och tidigt 1900-tal uppstår magisk julstämning med sprakande eldar, körsång, lokalt hantverk och julpyssel. Åk hundspann eller hästdragen släde, se spännande utställningar om vittror, älvor och naturväsen eller Nationalmuseum Jamtlis utställning Från gryning till skymning – Nordisk konst kring sekelskiftet 1900. Extra stämningsfullt blir det om du tar ångtåget hit från Östersunds station. 

När: 6–8 december.

Mer info: Jamtli.com.

Gröt & gruvtomtar i Dalarna

Foto: TRONS SOLBERG/FLT-PICA / amelia TRONS

Vid Falu gruva råder mysig stämning på julmarknaden bland genuint hantverk och gruvtomtar.

Julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falugruva lockar många. Med runt 120 utställare går det att hitta fina julklappar, lokalt producerad mat och genuint hantverk. Förboka en guidad tur i gruvan ner till 67 meter eller åk häst och vagn och låt barnen lämna önskelistan till gruvtomtarna.

När: 8 december.

Mer info: Falugruva.se.

Gamla stan - Europas bästa julmarknad 

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / amelia TT NYHETSBYRÅN

Gamla stans julmarknad har blivit utnämnd till en av Europas bästa.

På Stortorget i Gamla stan i Stockholm såg Gustav Vasa till att styra upp julmarknaden redan 1523. Än idag trängs man bland bodarna, där utbudet förändrats något. Julprydnader och hantverk samsas med marsipan, honung, ostar och viltprodukter. Marknaden har i brittiska The Telegraph omnämnts som en av Europas bästa julmarknader.

När: 23 november–23 december.

Mer info: Stortorgetsjulmarknad.com.

Bullerbyjul i Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs är uppbyggt runt författarens barndomshem i Vimmerby. Här hämtade hon inspiration till många av miljöerna i sina böcker. En liten julmarknad hålls 9–10 december. Från den 30 november är det möjligt att gå en guidad tur i ett julpyntat barndomshem (bokas i förväg).

När: 9–10 december.

Mer info: Astridlindgrensnas.se.

Sagolik stämning på Liseberg

Foto: amelia

Se Liseberg lysa upp under julen.

Foto: amelia

Här kan de små få årets julkram.

Upplyst av miljontals ljus förvandlas hela parken till en glittrande vintersaga. Åk karusell, njut av julkören och strosa runt på julmarknaden i bodarna. Besök nissarna i tomtens verkstad och låt dig inspireras av sagolik isbalett på den vackert dekorerade isbanan. Snör på dig skridskorna och ta en sväng själv efter föreställningen.

När: 15 november–30 december.

Mer info: Liseberg.se.

Eldshow och elegans på Västkusten

Foto: amelia

På Tjolöholm kan du få en brittisk julupplevelse. ”Merry Christmas!”

Se utställningen Bohemian luxury – Liberty style på Tjolöholm, i samband med årets julmarknad. Se brittisk inredning, textil och mode från det fashionabla Londonvaruhuset Liberty från förra sekelskiftet och handla i en återskapad Libertyshop. I det julpyntade slottet sitter jultomten vid brasan och tar emot önskelistor. Ett hundratal utställare, julmusik, luciatåg, godisregn och en sprakande eldshow möter besökarna.

När: Julmarknad helger 16 november–2 december. Utställning till 30 december.

Mer info: Tjoloholm.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!