Foto: Getty Images/iStockphoto / Aetherial

Tips på grekiska öar – 4 riktiga pärlor du inte ska missa

Stor guide till fyra av Greklands vackraste öar. Folegandros, Schinoussa, Amorgos och Tinos.

Hitta friden på en grekisk kobbe i sommar. I byn Chora på ön Folegandros får sinnena näring i overkligt vacker miljö. Eller välj någon av tre andra lugna favorit-öar.

1. Folegandros – En oas i det blå

Aggali Beach, Folegandros. Foto: Getty Images/iStockphoto / y_dragon

Folegandros är som en milslång klippa utkastad i ett Medelhav med varierande nyanser av blått. Ön har bara en asfalterad väg, som slingrar sig högt, högt upp på öns rygg. Folegandros är en ovanlig men lyckad blandning av bevarade traditioner och vackra hotell. Få andra grekiska öar har koncentrerat så mycket skönhet på så liten yta. Trogna gäster återkommer. År efter år.

I Chora sippar Greklandsälskaren Rune Alnervik från Jönköping under siestatimmed en svalkande iskaffe. Han har besökt denna sin favoritö nästan varje år sedan 1994, har öluffat otaliga gånger och delar generöst med sig av sina tips på sin egen webbsida greek-islands.org.

– Det är blommigt på försommaren längs vandringsleder och man ser högt ut över havet nästan överallt. Folegandros är lugnt, utan stress, säger han tillbakalutad på en korgstol under ett gigantiskt platanträd på det innersta av Choras tre pyttetorg.

LÄS OCKSÅ: Världens 20 säkraste flygbolag (samt de 7 sämsta)

Greklands mysigaste by

Chora i solnedgång. Foto: Getty Images/iStockphoto / Danijela Pavlovic Marko

Chora är overkligt pittoresk. Kulörta glödlampor belyser gränden. Kvällen är ljummen, luften stilla. Kalkvita husväggar målas ljusrosa av solnedgången. Mjuk bossa anas från en bar där sofforna har inbjudande vinröda kuddar av indiska tyger, ljusblå fönsterluckor, marmorbord och trästolar. Vi äter mjuk getost och grillspett som till-agas bredvid borden. Kall retsina sippas ur immiga brandgula metallbägare under ett stilla sorl på torget. Det är en skönhet kombinerad med enkelhet, till fulländning. Plaststolar och inplastade menyer på engelska verkar förbjudna.

Tips:

Ät middag vid ett av de små torgen inne i Chora. Mer romantisk och fridfull atmosfär går knappt att hitta. Prova färsk pasta med mizithraost.

Gästfrihet att älska

All skönhet och gästfrihet på denna pytteö får skallen att sväva av lycka. Intensivast är kanske lyckan på påsken. Vi hamnar mitt i detta, ett av Greklands mest traditionella påskfiranden. En tung gammal silverklädd ikon bärs med värdighet runt om på ön för att välsigna öborna. Prästen längst fram i påskprocessionen mässar på: ”kyrie eleison, christe eleison?…” i oändliga bibelharanger, med tung rökelsedimma bakom och stor hängivenhet, även från öns ungdomar.

Vi går bredvid, följer med till vackra hotell som Anemomilos apartments på en höjd som stupar 200 meter ner i havet, till små pensionat och privathus. Överallt serveras vi stark raki och kakor. Vi börjar prata med en bildskön, sympatisk man. Det visar sig vara skådespelaren Christos Vasilopoulos, stjärna i den romantiska tv-serien Erotas (kärlek). Det smäller vilt från påsksmällare och gevär.

– Greker är tokiga. De har hett temperament! konstaterar han när vi skålar glatt i små plastmuggar.

En kvinna i en butik känner igen honom i rollen som Lefteris, skiner upp och frågar:

– Hur kommer det att gå för dig och din älskarinna?

Christos är förbjuden att svara men ler stort tillbaka.

Dionysisk middag

Han bjuder in oss till påskmiddag i Irinas restaurang, en kombinerad lanthandel med ostdisk och sju bord i grannbyn Ano Meria. Det blir ett dionysiskt rus med våra nya vänner Christos, Zebelina Demenga och Nick Triantatillis. Grillat lammkött, ostarna xynotyro och souroto, och kallt bärnstensfärgat vin.

– Aten har blivit för stort, kaotiskt och stressigt. Tur att det finns kvar platser som Folegandros! utbrister Zebelina.

Tips:

Vandra, och möt människor vid vidunderliga utsikter över badvikar och små mysiga tavernor.

LÄS OCKSÅ: Magiska Marrakech – tips om du planerar en resa

Vandring till ödestränder

Den mjukrosa gryningen sätter färg på Folegandros västra sida. Det doftar prästkrage, timjan och hö. Åsnor gnäggar på branternas karga terrasser.

Förutom att bada i badvikar med få besökare i maj och juni är det bästa rådet att åka vespa och vandra. Belöningen är milsvida utsikter, mysiga kapell och paradisiska ödebad. Viken Ambeli är som att sväva i ett jätteakvarium när vi dyker i och snorklar.

På väg tillbaka till ”sagobyn” Chora berättar en sympatisk man på sin åsna minnen från andra världskriget. Mörker överskuggas av ljus, och av hans gränslösa kärlek till ön:

– Tyskarna kom även hit till vår lilla ö. Det blev katastrof, fruktansvärda minnen. Men italienarna ville inte slåss utan bara festa och dricka vin med oss. Vi blev vänner. Några gifte sig och bor fortfarande kvar här. De älskar Folegandros och har aldrig velat flytta.

Tips:

Till den romantiska pytteviken Ambeli på västra Folegandros kan man ta sig med vespa via en brant serpentinväg.

Bo smakfullt i Chora

Bo smakfullt på hotellen Polikandia, Antheia och Amphelos i Chora. Rum kostar ca 50–70 euro juni och runt 80 euro i augusti. I hamnbyn Karavostassis och lantliga Ano Meria finns billigare pensionat, se greekhotel.com

Ät gott och genuint

Prova grillat på restaurang Kritikos i Chora eller mysiga Piatsa. Middag med tre rätter och vin ca 250 kr. Men mer genuin atmosfär än på ”hemma-hos-tavernorna” Irinas och Mimis i Ano Meria är svårt att finna i Grekland.

På de små öarna i Kykladerna finns de pittoreska byar med vitkalkade hus som utgör sinnebilden för Greklands charmigaste öar. Här är tre av våra favoriter: 

2. Romantiska Amorgos

Foto: E+ / Getty Images / Joakim Leroy

Dramatiskt branta berg och blått hav med svåråtkomliga men fantastiska klippbad i ovanligt klart vatten. Vandra med hänförande utsikter från 800 meter över havet. Huvudorten Chora (som betyder huvudort på grekiska) är en labyrint av mysiga gränder och små barer. Klostret Chozoviotissa sitter som en vit gräddbakelse mot berget. Egiali med sin tillbakalutade hippiestämning (där firade undertecknad smekmånad) har sandstrand och restauranger med solnedgångsläge.

Missa inte: Färsk getost, amorgian cheese, och se filmen Det stora blå i baren med samma namn i Katapola.

3. Vänliga Schinoussa 

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Tillhör Småkykladerna. Här går livet i slowmotion. Huvudbyn Chora har tre korsningar och några restauranger. Stämningen är kolugn. Vi börjar snart glatt hälsa på igenkända ansikten. Hemma hos familjen Prasinos på pensionatet Meltemi får vi god middag i välkomnande atmosfär. Kanske skjutsar trevlige ägaren Nikitas dig till någon av öns 16 öde stränder. Han flyttade tillbaka efter turismstudier i Aten för att glädja besökarna här på sin kära lilla ö.

Missa inte: Ta med en bra bok. Här finns inte mycket nöjen för en rastlös själ, vilket gör att kroppen omgående slappnar av.

4. Orörda Tinos

Foto: Getty Images/iStockphoto / Westersoe

Fortfarande opåverkad av utländsk turism. Av de 30 grekiska öar vi besökt sedan 80-talet har Tinos överraskat mest positivt. Det finns bra stränder och klippbad, så fler borde bege sig hit. Ön har många pittoreska byar och kyrkor. Ta vespan till Pyrgos mellan dalarna ovanför havet. På torget har tavernorna placerat sina blå bord under ett platanträd. Byn är nästan lika pittoresk som Chora på Folegandros.

LÄS OCKSÅ: Reseguide till Biarritz och San Sebastián – surfparadis och matmecka

Missa inte: Panagia Evangelistria – kyrkan Jungfru Marias upphöjelse. En av Greklands heligaste kultplatser dit många greker kommer för att be och hela sig.

 

AV: ANDREAS STRÖMBERG

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!