13 skäl till att Island är BÄSTA landet (på riktigt alltså)

Det är inte bara inom fotbollen som Island briljerar. Även saker som tokiga maträtter, magiska sångerskor och underbara traditioner är Island helt klart grymma på. Här är 13 skäl till att Island är BÄSTA landet:

1. De har världens bästa jultradition

Varje julafton byter folk böcker med varandra, och resten av kvällen tillbringar man i sängen med en bok och en chokladkaka. Hur mysigt är inte det? Island ger dessutom ut flest böcker per invånare än något annat land, och läser flest böcker per invånare. Och allra flest under julen. Fenomenet kallas Julbokfloden, eller på isländska: Jólabókaflód.

2. Det var det första landet i världen som hade en kvinnlig president

Vigdis Finnbogadóttir var president i 16 år, mellan 1980 och 1996.

3. Deras nationalrätt är rutten haj

Den isländska rätten hákarl (fermenterad haj) innebär att man rensar en haj och tar bort huvudet på den. Därefter gräver man ner den i ett hål i grusig jord och täcker den med sten. Den får sedan ligga där i sex till tolv veckor innan dess tas upp. Köttet skärs sedan i slamsor som torkar i några månader innan det serveras. Smaken? Tänk på en blandning mellan en väldigt gammal ost och ammoniak så kommer du i närheten. Yummy…

Läs också: 16 bevis på att barn är smartast – roligaste provsvaren någonsin

4. Island har över 200 vulkaner

Den mest kända heter Hekla, och har du hört uttrycket ”dra åt Häcklefjäll” så är det den man menar. Hekla är fortfarande aktiv och hade sitt senaste utbrott år 2000. Andra kända vulkaner har coola namn som Askja, Krafla och Katla.

5. Det finns inga myggor på Island

 Hatar du myggor är det bara att dra till Island – världens enda myggfria land. (I alla fall nästan, om du tar dig till Mývatn inne i landet så vimlar det av dem. Mývatn betyder till och med ”myggvattnet”. Men då får du faktiskt skylla dig själv. Resten av ön är myggfri.)

6. Islänningar har inga efternamn

Inte vad vi menar med efternamn i alla fall. Du tänkte väl på att ALLA islänningar i EM-laget heter något på ”-son”? Heter man Ragnar Sigurdsson innebär det att Ragnars pappa heter Sigurd, Aron Gunnarssons pappa heter Gunnar och så vidare. Och är man kvinna heter man förstås ”-dóttir” istället. I den isländska motsvarigheten till Eniro är alla listade efter förnamnen.

Läs också: 12 bevis på att Sex and The City är bästa serien genom tiderna

7. Island är bäst i världen (per invånare)

Tack vare sitt låga invånarantal (cirka 330 000, bara lite mer än Malmö) toppar Island massor av listor över bästa land per invånare. Några exempel: Island producerar mest musik och har flest band per invånare, Island har den högsta användningen av internet per invånare, Island har flest nobelpristagare per invånare (bara en faktiskt, men det räcker), dricker mest Coca-Cola per invånare och har flest golfbanor per invånare.

8. Men Island är också bäst i världen på riktigt

Det är världens lyckligaste land – hela 98 procent säger att de är lyckliga (siffran kan ha ökat något sen igår kväll). Det är världens mest jämställda land, världens säkraste land och världens fredligaste land, enligt Global Peace Index.

9. De flesta islänningar tror på älvor och troll

Vissa av vägarna på Island har plötsliga böjar för att inte gå igenom ett område där älvor sägs bo.

Läs också: Bruce Springsteen dansar med 91-årigt fan på scenen –här är klippet alla snackar om

10. Björk kan vara världens coolaste sångerska

Innan hon slog igenom spelade hon bland annat i Sucarcubes och punkbandet KUKL, som betyder ”häxa” på isländska. Sedan dess har hon samarbetat med massor av artister från Madonna till Tricky, Goldie och electronicaduon Matmos. Hon har också spelat med i flera filmer och utsågs till bästa kvinnliga skådespelare i Cannes för sin roll i filmen ”Dancer in the Dark” år 2000.11. Islandshästen har fem gångarter

När de flesta andra hästar har tre gångarter – trav, skritt och galopp – har islandshästen två till, nämligen tölt och passgång. När en islandshäst lämnat Island får den inte komma tillbaka igen på grund av smittorisken.

12. Island får 25% av all sin el från varma källor

 Även när det är minusgrader ute är det bara att hoppa in i en varm källa. Den mest kända heter Blå lagunen och ligger nära huvudstaden Reykjavik.

13. …och så är de grymma på fotboll!!!

Segern mot England i EM 2016 är en av fotbollshistoriens största skrällar. Och vi har inte sett slutet på sagan än. Vi säger bara: Áfram Island (Kom igen, Island)!

Den här artikeln publicerades först på amelias systersajt VeckoRevyn.

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också gilla:

13 viktiga kvinnor alla borde lära sig om på historielektionerna

12 anledningar till att alla älskar Zlatan Ibrahimovic

Rullstolsburna Tekla ville springa barnens hinderbana – pappan visar att inget är omöjligt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!