Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rätt recept på saffrans-semlor!

I det senaste numret av amelia (nr 26) bjöd Husmorsorna på ett recept på saftiga saffrans-semlor. Tyvärr så missades mjölken i ingredienserna men här kommer det rätta receptet!

Dessa semlor är underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den apelsindoftande mandelmassan. Mmmm.

Degen:

4 pkt saffran (2 gr)

2 kork Cointreau 

(eller annan apelsinlikör)

300 g smör

1 liter fingervarm mjölk

2 pkt jäst för söta degar (100 g)

2 dl kesella (rumsvarm)

4 dl strösocker

2 ägg (rumsvarma)

2 tsk salt

Ca 4 liter vetemjöl

Fyllning:

200 g mandelmassa

Rivet skal och saft av en apelsin

50 g rostade mandelspån

Några matskedar kanderade apelsinskal

2 dl ovispad grädde 

Lite brödgröp

Till servering:

Vispad grädde 

Florsocker




Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra! Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk. 

Rulla små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg. 

Låt bullarna svalna och skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur ett litet hål i varje bulle och blanda ihop fyllningen. Som sedan ska bo i det lilla hålet. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket. Sikta över florsocker och ät.