Punschrullens dag idag – vi firar med fakta och ett enkelt recept!

Punschrullens dag infaller den 7 mars. Är du team punschrulle eller team chokladboll?

Först och främst måste vi ställa frågan: Är du team punschrulle eller team chokladboll. Punschrullen tenderar att vara en vattendelare precis som koriander. Antingen älskar man den gröna rullen, eller så väljer man hellre en chokladboll.

Dammsugaren, punschrullen, arraksrullen eller vad man nu väljer att kalla den gröna marsipankorven, är ett bakverk tillverkat på en kaksmulor, främst sockerkaka, arrak och smör.

Bakverkens pytt-i-panna med huvudingrediensen uppsopad från konditorns golv

Det sägs att bakverket kom till av någon konditor som tyckte det var synd att slänga alla kanter och smulor som blir över vid tillverkning av tårtor och kakor. Detta är dock inte bekräftat. Men resultatet är en no-bake-kaka där kaksmulor blandas med smör och smaksatt med arrak (därav punschsmaken. Därefter sveps härligheten in  i ett hölje av marsipan, och ändarna doppas i choklad.

Formen på punschrullen påminner om formen på en dammsugare som var vanlig på 1920-talet, och med den informationen kan vi sluta oss till att punschrullen såg dagens ljus under denna tid.

Baka själv och slipp alla tillsatser

En punschrulle som köps i butik innehåller alla möjliga konstiga tillsatser och ingredienser, som tillexempel palmolja. Det känns onödigt när du bara behöver fem ingredienser för att svänga ihop den själv.

 

1 sats dammsugare

Du behöver:

Färdig sockerkaka, cirka 220 gram. Även kaksmulor går utmärkt att använda.

2 msk punsch eller arraksessens efter smak

50 g smör eller margarin

50 g mandelmassa

50 g mörk choklad eller 3 msk kakao

500 g marsipan gul, grön, rosa eller vit – eller vilken färg du vill, till exempel marsipanlock.

150 g mörk choklad av god kvalitet, gärna 70 %

Gör så här:

1. Smula sönder sockerkakan och fukta den med punsch. Rör i smör och riven mandelmassa.

2. Smält chokladen och låt svalna något. Rör ner i smeten. Låt eventuellt smeten stelna en stund i kylskåp om den känns lös. Rulla ut smeten till 1 1/2 cm tjocka stänger.

3. Kavla ut marsipanen till avlånga plattor och lägg en sträng fyllning på marsipanen. Rulla in fyllningen och skär marsipanrullen i 5 cm långa bitar. Doppa ändarna i smält choklad.

 

Punschrullens alla namn

Dammsugare

Säkring

Bagarskrap

Arraksrulle

Filmrulle

Tobruk

Trådrulle

150-ohmare

 

Läs också:

Alla kladdkakor och brownies från Fridas Bakblogg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!