Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pumpagott!

Pumpan är en liten missförstådd varelse. I alla fall här upp i norr. Man kan säga att den är lite som en skitsnygg kille som alla tror är dum i huvudet. Alla vill bara ha honom för att han är så rasande stilig, men så fort han börjar prata är det ingen som lyssnar. Det är synd om såna killar. Det är synd om såna pumpor också. För pumporna har ett jädra fint inre ska ni veta! 

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Pampiga pumpasoppan

Du behöver:

500 g skalad muscatpumpa i munsbitar

7 dl kycklingbuljong

2 dl vitt vin

2 nypor chiliflakes

1 1/2 dl crème fraich (light 

 funkar fint om du är sån)

1 st pressad lime

Salt

1 rejäl bit skalad och riven ingefära 

Dekoration:

6 skivor prociutto

2 nävar rostade pumpafrön

Färsk timjan

 Gör så här: Koka upp buljong och vin, när det är gjort får pumpabitarna hoppa ner. Låt det småkoka ca 20 minuter tills pumpan är mjuk. Nu hivar du ner resten (inte dekorationen dock). Så där, fram med mixern! Mixa soppan slät och ner i kastrullen igen. Ge soppan ett uppkok, smaka av och servera med knaperstekt prociutto, rostade pumpafrön samt en liten kvist timjan.

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Ungsbakad pumpa med bacon och chili

Perfekt tillbehör till grillad kyckling eller en rejäl biff! Eller bara precis för sig själv som den är.

Du behöver:

650 gram butternutpumpa

Olivolja

140 gram bacon (gärna extra rökigt smak)

1 finhackad gul lök

Några kvistar rosmarin

Ca 10 vitlöksklyftor

Några nypor torkad chili

Ett knippe bladpersilja

Salt,
svartpeppar och olivolja

 Dressing:

10 vitlöksklyftor (från ugnen)

1 nypa salt

1 lite mindre nypa socker

1/2 dl vinäger

1 dl olja

 Gör så här: Skala och kärna pumpan och skär den i kuber, ungefär 2x2 cm. Lägg kuberna i en ugnsfast form och låt dem få olja, salt och peppar runtom sig. Lägg även i rosmarinen (men spar några kvistar till serveringen) och vitlök. Ställ in formen i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills de har fått fin färg och är lite lagom gyllenbruna. Ta upp vitlöksklyftorna och kläm ut det mjuka ur dem, det skall du nu mixa med de andra ingredienserna till dressingen som du serverar till.

Medan du väntar på att pumpan skall bli klar steker du bacon och lökbitarna. När allt är klart så ställer du upp de små fina pumpakuberna, strör över bacon, lök, chili och persilja och serverar antingen som en förrätt eller som tillbehör till t ex kyckling.

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Cheesecake med pumpa

Snygg och kaneligt smarrig!

Du behöver:

225 gram digestivekex

60 gram smält smör

Skal från 1 citron

340 gram rostat pumpakött

225 gram socker

450 gram cream cheese

1 tsk kanel

1 tsk riven muskot

4 ägg

Topping:

1 dl vispgrädde vispgrädde

1 dl crème fraiche

Saften från 1 citron

Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader! Banka kexen till smulor och blanda dem med smör och citronskalen. Tryck ut smeten i en springform med avtagbar kant och låt den gå i ugnen i 10 minuter. Ställ den åt sidan medan du gör fyllningen. Mixa pumpaköttet till puré och blanda den med resten av ingredienserna. Låt den gå i ugnen i 90 minuter. Testa med en sticka, kakan skall fortfarande vara lite fuktig i mitten. När den har kallnat helt (gärna över natten) så blandar du till toppingen och brer den över kakan. Dofta över kanel.