Foto: lishanskyphotography

Polisen: Så ska du göra om du ser ett instängt djur eller barn i en varm bil

Sommarvärmen är här, och varje år sker hemska olyckor då barn eller djur har lämnats i kokande värme i en bil. Men vad bör du göra och vad har du rätt att göra om du ser en oroande situation? Polisen ger nu sex tips och uppmanar till att sprida informationen på Facebook.

Varje år krossar polisen rutor för att rädda både djur och människor från värmen. I ett Facebook-inlägg tipsar polisen nu om vad du själv kan göra.

Så ska du göra om du ser en instängd hund i en varm bild

1. Känn efter om bildörren är öppen

2. Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut, annars 114 14)

3. Notera registreringsnummer

4. Notera klockslag och tidpunkter

5. Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses

6. I nödfall krossa rutan 

Om du ser ett djur eller en person i en varm bil som visar tecken på överhettning har du rätt att krossa rutan, med stöd av nödbestämmelsen i 24 kap 4 § Brottsbalken, för att rädda djuret eller personen, skriver Polisen vidare.

Med nöd innebär bland annat att djurets eller personens liv, hälsa eller egendom är i fara. Den som krossar rutan måste sedan vara beredd på att identifiera sig för polis och bilägaren. Polisen uppmanar dock till att helst ringa först, för att få hjälp med bedömningen.

Foto: Thinkstock, iStock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!