Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pernilla Wahlgrens läckraste saffransbullar med pistagenötter

Pernilla Wahlgren har blivit förknippad med jul i allmänhet och julbak i synnerhet. Här kommer recept på hennes goda saffranssnurror med pistagenötter. Väl bakat!

Grundrecept lussebullar

Du behöver:

50 g jäst för söta degar

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

1 pkt saffran à 0,5 g

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

16-17 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37 °. Häll det över jästen.

2. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.

3. Låt jäsa övertäckt tills degen dubblat i storlek, i ca 30-40 min. Ta upp degen på mjölad bänk.

4. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa i ca 30 min.

5. Sätt ugnen på 225 °. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 min.

6. Låt svalna på galler.

LÄS OCKSÅ: 6 godaste glöggsorterna – perfekt till adventsmingel och jul

Foto: Carlos Norlen

LÄS OCKSÅ: Pernilla Walhgren: "Så firar jag jul"

Pernilla Wahlgrens perfekta pistageknutar

Du behöver:

Samma grunddeg som ovan

300 g riven mandelmassa

200 g skalade och hackade pistagenötter

Hackade pistagenötter och pärlsocker till garnering

Gör så här:

1. Dela degen i två och kavla ut en liggande rektangel i taget som är cirka 50x40 cm stor. Se till så att det är mjöl under hela degen. Strö hälften av mandelmassan och pistagenötterna på den undre halvan av rektangeln.

2. Vik över den övre halvan. Skär cirka 20 lika breda remsor över degen. Dra ut, tvinna och sno ihop varje remsa till en lös knut som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt. Det gör inget om de ser lite knöliga ut, de blir snygga när de gräddas!

3. Låt jäsa i ytterligare cirka 30 minuter på plåtarna under bakhandduk. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pistagenötshack och pärlsocker.

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg.

LÄS OCKSÅ: Julens godaste kaka – mjuk saffranskaka med vit chokladkräm och tranbär