Husmorsorna njuter av älsklingskrubb á la höst

Hösten är verkligen pysselfixets tid. Så även för Matmorsorna. Rulla, doppa, fylla och lägga in. En trerätters middag kanske är på sin plats denna vecka, lagom tidskrävande och överjordiskt god. Vióla!

Randigt chevretorn

Ett torn är alltid kul och tänk dig då en randig variant! Att den sedan är gumdomlig är en annan sak. Receptet är för en person.

Du behöver:

Två skivor chevreost 

2 msk äppel- och calvadoschutney

Några nypor rostade mandelspån 

Färsk timjan

1 fikon

Gör så här: Blanda chutneyn med mandelspån och finhackad timjan (spar några fina kvistar till serveringen). Placera en av chevreskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Klicka över lite mer än hälften av chutneyröran, och lägg sedan den andra skivan ovanpå som ett lock. Ställ in i ugnen på 200 grader i några minuter tills osten har smält en smula. Ut med tornet och lägg det på en skiva rostat bröd (surdegsbröd är gott!) och garnera med resten av marmeladröran. Dela fikonet i klyftor och garnera med lite timjan. Servera rätten ljummen.

Supercrepês

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Gratinerade svampcrêpes är så gott att man dör! Här kommer två varianter. En svensk klassiker med trattkantareller, en fransk variant med skogschampinjoner och dijonsenap. Båda är en lysande förrätt eller huvudrätt med fräsch sallad till. Men egentligen borde de heta ugnspannkakor, för franska crepes är egentligen något helt annat. Men kör på bara!

Crepês

Du behöver: 

2 1/2 dl vetemjöl

6 dl mjölk

1/2 tsk salt

3 ägg

2–3 msk smör



Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet, häll sedan i resten av mjölken och till sist äggen. Smält fettet och rör ner i smeten. Beräkna ca 1 dl smet till en större crepês, 1/2 dl för mindre varianter. Ja, sedan är det bara att stå och steka tills du trillar ihop. 

Franska varianten

(4 små crepês) 

Du behöver:

10 skogschampinjoner

2–3 tsk dijonsenap

1 dl creme fraiche

3 klyftor vitlök

3 scharlottenlökar

1 tsk kalvfond

Timjan

1 msk smör

Salt, svartpeppar, en gnutta socker

Riven parmesan

Gör så här: Smält smöret i stekpannan och ner med svampen. Salta lite. Låt den steka sig torr. Efter det är det dags att häva ner vitlök och scharlottenlök. Röra, röra, och sedan i med resten!

Smördegsinbakade päron

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Vackra som få! Du kommer impa sönder alla!

Du behöver:

4 mjuka päron

1 citron

4 ark smördeg

2 vaniljstänger

Pärlsocker

Ägg

Gör så här: Skala päronen och gnid in dem lite med citron. Skär av en bit från päronets botten, så att den står stadigt. Sedan kan du ta bort stjälken försiktigt, och i det hålet ställer du ner en bit vaniljstång. Kavla ut smördegen och skär den i ca 1 cm breda skivor. Rulla dem över päronen omlott. Pensla med ägg och rulla päronen i pärlsockret. Ställ in päronen i 200 graders ugn och låt dem stå där i ca 20 minuter eller tills smördegen är gyllenfärgad och vacker. Servera med en klick vaniljglass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!