Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Billig mat behöver inte vara tråkig – här en lyxig budgetmeny

Billig mat men en lyxigt meny. Tomat- och olivtarte, lammfärsbiffar och en härligt gräddig Bevarois till efterrätt är enkelt men ändå lyxigt.

Tomat– och olivtarte med smak av pesto

8 stycken

 DU BEHÖVER:

 1 rulle kyld smördeg

2 msk pesto

4 tomater

16 oliver

1 uppvispat ägg

 SÅ HÄR GÖR DU:

 1. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut smördegen lite på mjölat bakbord.

2. Ta ut åtta stycken rundlar ur smördegen, ca 7x7 cm, med hjälp av ett mått eller en upp och nedvänd skål. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

3. Bred ut ett tunt lager pesto på varje rundel. 

4. Skiva tomaterna och lägg tre skivor lite omlott på varje rundel, toppa med oliver. 

5. Pensla kanterna med uppvispat ägg. 

6. Grädda i ugnen i ca tio minuter eller tills de fått ordentlig färg.

Lammfärsbullar med basmatiråris och rödbetsmousse

4 portioner

 DU BEHÖVER:

 600 g lammfärs

1 dl ströbröd

1/2 dl vatten

1 ägg

2 finhackade vitlöksklyftor

1 tsk mald spiskummin

salt och nymalen svartpeppar

smör

 RÖDBETSMOUSSE:

 1 kg rödbetor

6 plommontomater

1 dl créme fraiche

salt och nymalen svartpeppar

 LINS– OCH RISSALLAD

6 dl kokt basmatiråris

6 dl kokta gröna linser (gärna

puy)

4 msk olivolja

finrivet skal och saft av 1/2 apelsin

finrivet skal och saft av 1/2 citron

1 msk färsk finriven ingefära

1 tsk dijonsenap

1 msk korianderfrön

salt och nymalen svartpeppar

1 dl finhackad mynta

150 g fetaost

 SÅ HÄR GÖR DU:

 1. Sätt ugnen på 150°. 

2. Dela tomaterna och lägg i en ugnsfast form. 

3. Lägg rödbetor (med skal och lite av blasten kvar) i en ugnsfast form. 

4. Baka tomater och rödbetor i ca en timme tills rödbetorna är mjuka. 

5. Låt svalna något och skala rödbetorna. 

6. Mixa tomater och rödbetor fint i en mixer. 

7. Tillsätt créme fraiche och smaka av med salt och peppar. 

8. Stöt korianderfrön i en mortel. 

9. Blanda olivolja med saft och finrivet skal av apelsin och citron, riven ingefära, dijonsenap, korianderfrö, salt och peppar. 

10. Blanda linser och kokt ris. 

11. Häll över dressingen och tillsätt mynta och smulad fetaost. 

12. Smaka av med salt och peppar.

13. Lägg ströbröd i en bunke och häll på vatten och ägg. 

14. Blanda i färsen, vitlök, spiskummin, salt och peppar. 

15. Forma färsen till avlånga bullar och fräs i smör i en stekpanna tills de fått fin färg och är genomstekta. Värm rödbetsmoussen.

16. Servera lammfärsbullarna med rödbetsmousse samt lins– och rissallad.

Bavarois med Earl Grey och citron

6 portioner

 DU BEHÖVER:

 3 gelatinblad

1 dl mjölk

1 dl mycket starkt bryggt Earl

Grey te

finrivet skal av 1 citron

1/2 dl råströsocker

2 äggulor

2 dl vispgrädde

 TILL SERVERING:

 blå druvor

 SÅ HÄR GÖR DU:

 1. Blötlägg gelatinbladen. 

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 

3. Häll mjölk, te och finrivet citronskal i en kastrull, koka upp hastigt och ta från värmen. 

4. Vispa ner socker och äggvispet och värm försiktigt under omrörning tills första kokbubblan syns. 

5. Ta från värmen direkt och fortsätt vispa. 

6. Ta upp gelatinbladen och lägg i den varma krämen. 

7. Rör tills de smält. Kyl krämen i kallt vattenbad. Rör om. 

8. Vispa grädden lätt och vänd ner den i krämen. 

9. Häll upp bavaroisen i vattensköljda glas. Låt stelna i ca två timmar. 

10. Skölj, dela och kärna ur vindruvor. Servera bavaroisen med druvor.

Bästa receptet på hembakade hamburgerbröd