Skippa flintasteken och krydda sommaren med heta smaker. Låt dig inspireras av Mexikos solstänkta grillkök. Kokboksförfattaren Lisa Lemke bjuder in till grillfest med Texmex-känsla.


Recept och bilder kommer ur boken Till Sommaren, mat för många
(Bonnier Fakta) av Lisa Lemke

Fisherman tacos


Lax med en ny touch. Lätt att grilla och definitivt en smakupplevelse för den vågade fiskfantasten.

4 portioner, 40 minuter

Du behöver:
500 g skinn- och benfri laxfilé
Salt och svartpeppar

Marinad:
5 lagerblad
1 dl neutral olja, t?ex ­majsolja
1 lime (gärna ekologisk), saft och rivet skal
1 dl hackad koriander
2 finhackade vitlöksklyftor
1,5 tsk malen spiskummin
3 krm cayennepeppar

Mangosalsa:
250 g fryst och tinad mango
4 tomater
0,5 chili, t?ex spansk peppar
0,5 kruka färsk koriander
1 lime, saft och skal

Till servering:
1 liten rödlök
Koriander
Tacoskal

Gör så här:  Smula eller mortla lagerbladen till marinaden fint. Blanda dem med resten av ingredienserna i en liten bunke. Skär laxen i 4 jämnstora bitar. Lägg dem i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Vänd och vrid på påsen så att marinaden kommer åt överallt på laxbitarna. Låt laxen marinera i cirka 20 minuter i kylskåp.
Gör mangosalsan under tiden. Lägg den tärnade mangon i en skål. Kärna ur tomaterna med en sked och strimla resten fint. Strimla chili och koriander. Rör ner alltsammans i skålen tillsammans med limesaft och skal. Krydda med salt och svartpeppar.
Krydda laxbitarna med salt och peppar: Pressa lite limesaft över och grilla över het glöd i 5–7 ­minuter på varje sida. Pressa lite extra limesaft över och servera laxen i tacoskal med mangosalsa, rödlök och koriander.

 

Grillfest med Lisa Lemke


Helgrillad chipotlekyckling


Smakrik och mör kyckling är ren matglädje. Enkelt men ändå så gott!

4 portioner, 1,5 timme + marinering


Du behöver:

1 hel kyckling, 1,2 – 1,5 kg

Kryddpasta:
3 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
0,5 msk torkad oregano
2 msk milt paprikapulver
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk malen spiskummin
1 tsk brunt farinsocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk vatten
Tabasco chipotle

Gör så här:  Riv vitlöksklyftorna och blanda med resten av ingredienserna, utom tabascon, till kryddpastan. Smaksätt med tabasco efter smak. Massera in kryddblandningen runt hela kycklingen, försök även komma in så mycket som möjligt under själva skinnet. Knyt ihop benen med steksnöre och låt kycklingen vila i kylskåp i minst 3 timmar.
Förbered en grill med lock för indirekt grillning, det vill säga kol på bara ena sidan av grillen, eller tänd ena sidan av gasolgrillen. Lägg kycklingen vid sidan av glöden och lägg på locket. Grilla fågeln i 70 – 80 minuter, eller tills den är helt genomstekt.
Vänd på kycklingen då och då under tiden och grilla eventuellt­ utan lock mellan varven om temperaturen blir för hög och kycklingen får för mycket färg.
Stycka upp kycklingen i mindre bitar och låt var och en göra egna tortillarullar eller tacos.

Grillfest med Åsa Dahlgren

 

Grillad majs med koriander


Perfekt tilltugg på det mexikanska grillbordet. Nyskördade majskolvar är allra godast.


4 portioner, 30 minuter + marinering

Du behöver:
4 färska majskolvar med blasten kvar
Salt och svartpeppar
125 g riven mozzarella
1 knippe grovhackad koriander
Ev. finhackad chili
Steksnöre
Grillfolie

Marinad:
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
4 tsk chipotlepasta
50 g smält smör
1 tsk malen spiskummin
2 tsk flytande honung

Gör så här:  Riv eller pressa vitlöken och blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Dra blasten på varje majskolv bakåt och knyt ihop den med ett steksnöre. Detta kommer bli ett praktiskt handtag när man sedan ska äta majsen.
Ansa kolvarna och pensla på flödigt med marinaden. Lägg majskolvarna i en plastpåse och låt dem marinera i cirka 1 timme. Ta ut majsen ur påsen, salta och peppra och klä in varje kolv i grillfolie. Det ska bli fyra grill­paket där blasten sticker ut.
Lägg paketen på grillen över fin glöd, med blasten utanför gallret. Lägg på locket och grilla majskolvarna i 15 – 20 minuter eller tills majsen känns mjuk när du sticker i den med en provsticka. Är majsen riktigt färsk kan det räcka med kortare tid, är den lite äldre kan det behövas lite mer tid på grillen.
Öppna upp paketen och toppa med mozzarella, koriander och eventuellt chili. Servera genast.