Laxwallenbergare med mos på rotselleri

Här får vitpepparn skina så vackert som den bara kan. För att inte tala om smaken på helheten. Mums, säger Husmorsorna.

Rotsellerimos

Du behöver:

300 g rotselleri

100 g potatis

25 g smör

2 dl vispgrädde (eller mer om det behövs)

Salt

Penja vitpeppar med röksmak (eller vanlig vitpeppar i brist på annat)

Gör så här: Skala och skär potatis och selleri i små bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka och genomkokta. Häll av vattnet, lägg ner smör och grädde i kastrullen och pressa rotsakerna med en potatispress. Vispa så att moset blir blankt och fluffigt, smaksätt med salt och vitpeppar.

Skirat smör med gräslök

Du behöver:

1 kruka gräslök

100 g osaltat smör

Salt och vitpeppar

Gör så här: Hacka gräslöken i fina små bitar och lägg dem åt sidan ett tag. Smält smöret i en liten kastrull, häll det i en ny kastrull men se till att den gulgeggiga bottensatsen inte följer med. Då har du ett klart fint smör som du smaksätter med gräslök, salt och vitpeppar.

Lax- och Räk-wallen-bergare

Du behöver:

600 g laxfilé

100 g skalade räkor

3–4 dl vispgrädde

Salt

Vitpeppar
, gärna Penja

Ströbröd

Smör
till stekning

Gör så här: Blanda räk- och fiskkött med salt och lägg det i en mixer. Mixa tillsammans med vispgrädde, lite åt gången så att färsen inte skär sig. Krydda med salt och vitpeppar. Forma 12 små biffar och vänd dem i 

ströbröd på båda sidor. Smält en rejäl klick smör i en stekpanna. Stek på medelvärme i 3–4 minuter på varje sida. Känn på biffen, om den är fast och håller ihop är den klar att servera. Lägg upp tre biffar per tallrik, en klick mos och lite skirat smör. Servera gärna med sockerärtor.

Fruktigt till fisken: 

Till fiskwallenbergaren vill du kanske prova att dricka Errazuriz (99845) för 79 kr. Det är ett torrt, friskt vin med fruktig smak och längst bak i gommen kan man urskilja lite vitpeppar, om man är snabb.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!