Laga nyttig skräpmat i helgen!

Sugen på nåt flottigt? Den här veckan har Annika Sjöö valt kebab i pitabröd med vitlökssås. Skräpmatsprojektet fortsätter! 

Foto: Stockbyte Platinum / www.jupiterimages.com/unlimit

Nu är det återigen helg och alltså dax att ladda inför helgens nyttiga skräpmat! Denna vecka har jag valt kebab i pitabröd med vitlökssås. 

Det onyttiga i en köpt kebab är framförallt pitabrödet på vetemjöl samt den feta dressingen. Därför har jag valt att göra både brödet och dressingen nyttigare - fast lika goda! Köttet i en kebab är ju nötkött, vilket är bra sorts kött, så det behåller vi. Kebebkött hittar du i frysdisken i mataffären. Tänk på att inte tina kebabköttet innan du steker det så att det inte klibbar ihop sig. Hoppas att ni är sugna på att testa och återkomma med kommentarer!

Pitabröd 20 st (2 plåtar)

25 g jäst

6 dl vatten

2 msk krossade linfrön

2 msk olivolja

1 tsk salt

15 dl dinkelmjöl (siktat)

Gör såhär:

Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Rör i linfrön, olja och salt. Blanda i mjölet, men spara lite till knådningen. Degen ska vara kladdig. Arbeta degen smidig och jäs övertäckt i 2 h.

Sätt på ugnen på 275 grader. Ta upp degen och arbeta in resten av mjölet. Knåda väl. Rulla degen till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (10 st på varje plåt). Låt jäsa övertäckt i 10 min.

Kavla ut varje boll till ca 1 cm platta. Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 min eller tills de har fått fin färg och rest sig lite. Låt svalna innan du skär av toppen på bröden för att fylla dem.

Vitlöksdressing:

1 burk mini fraiche

2 pressade vitlöksklyftor

salt och peppar efter smak

Gör såhär:

Blanda ingredienserna i en skål och smaka av med salt och peppar. Enkelt!

Fyll varje bröd med stekt kebabkött, valfria grönsaker samt dressing. Mums:-)

/Annika

Till Annikas blogg!