Foto: Getty Images/Hemera

Köttbullemåndag

Måndagsmiddag i oktober kräver det allra bästa. Få rätter har så familjebundna recept som köttbullar (eller vegofärsbullar om man är vegetarian). Kanske är det dags för ett sådant idag. Kanske Anettes? De ska nämligen vara riktigt goda.

Anette: Jag har nyss köpt Mattias Dahlgrens nya  kokbok och både Jonas och jag läser den och vill laga allt. Men, jag  säger bara men om ni skall laga köttbullar så måste ni välja  Husmorsornas recept istället för Mattias. Hela min familj var eniga –  dom är mycket godare!

Anettes köttbullar

Du behöver:

800 g köttfärs, nöt- eller blandfärs

1 1/2 dl ströbröd

1 stor hackad eller riven gul lök

1 1/2 tsk salt

 1 tsk nymald svartpeppar

 2 msk kalvfond

 1 ägg

 3 dl mjölk eller grädde

Gör så här:

Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och mjölk/grädde och låt svälla en liten stund. Blanda i färsen och arbeta smeten lite grann. Om du arbetar den länge och brutalt blir bullarna stunsigare och som små studsbollar. Knådar du dem kort och lätt får du luftigare köttbullar. Smaken är som baken, så gör det som känns bäst för dig. Rulla ut 70 små eller 50 stora köttbullar och stek dem på bakplåtspappersklädd plåt i ugnen i 225° i 15 minuter. Självklart kan du steka dem i stekpannan

 också, men 70 köttbullar tar låååååång tid. Och det blir fin yta även i ugnen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!