Julgodis recept – klassisk julkola och tryffel

Vad vore julen utan julgodis, pepparkakor och knäck? Det är snart dags att börja bunkra upp med både julkola och tryffel. Här systrarna Eisenmans bästa julgodis.

Klassisk julkola

Du behöver:

 100 g smör 

 1 1/2 dl strösocker 

 1 1/2 dl ljus sirap 

 4 msk kakao 

 1 tsk vaniljsocker 

 

Så här gör du:

 Olja en avlång bakform. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelstark värme till 125 grader. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna. Klipp eller skär kolan i små munsbitar. Vira in kolorna i smörpapper eller cellofan.

Vit chokladtryffel

med kanel och lingon

ca 25 kulor 

 Du behöver:

 250 g vit choklad 

 3/4 dl vispgrädde

 1/2 tsk malen kanel 

 1 dl frysta lingon 

 Garnering:

 florsocker 

 ca 300 g vit choklad 

 Så här gör du:

 Hacka chokladen. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda sedan i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält den andra angivna mängden vit choklad i en skål över sjudande vattenbad. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Man kan eventuellt rulla kulorna i händerna. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvara i kylskåpet.

Chokladtryffel

Här är det klassiska receptet på chokladtryffel som går att variera med olika smaker och garneringar.

ca 25 kulor 

 Du behöver:

 225 g mörk choklad (60–70 % kakaohalt) 

 1 1/2 dl vispgrädde 

 25 g rumsvarmt smör 

 kakao 

 Så här gör du:

 Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och häll över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät kräm. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var 15:e minut. Efter ca 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den är så pass fast att den går att forma. Doppa en klick av tryffeln i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för en mer handgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan valfri garnering. Förvara tryfflarna i kylskåpet, men kom ihåg att ta ut dem en stund innan du ska servera dem.

 Förslag på garnering: 

 * Finhackade nötter. Sila bort det fina pulver som blir när man hackar nötter. Vissa nötter är finast om de skållas och skalas, 

 t ex pistagenötter.

 * Finhackade eller krossade polkagrisar eller hårda kolakarameller. Sila bort ”pulvret”. 

 * Finhackad eller riven choklad. 

 * Kokosflingor. 

 * Lika delar strösocker och farinsocker. 

 * Florsocker. 

 Ännu mer gott julgodis i amelia nr 26/07!

"Vinterns söta" är en kokbok av systrarna Lisa och Monica Eisenmans. De driver också kafé i Stockholm. 

Julgodis – här är julens favoriter

7 recept på julgodis

Recept julgodis – snickerskaka och chokladkola + 10 andra favoriter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!