Katarina räddade ung tjej från överfall: "Ser mina egna barn framför mig"

Det var för knappt en vecka sedan som Katarina Eriksson, 52, skulle gå ut och hämta sin kvarglömda mobil i bilen men hamnade mitt i ett pågående övergrepp – som hon lyckades stoppa. Sedan dess har hennes insats hyllats av hundratusentals människor. amelia.se ringde upp Katarina för att höra mer om händelsen.

Uppståndelsen började när Katarinas dotter Emilia lade upp en bild på sin mamma och skrev om vad hon hade gjort tidigare den helgen, på Facebook:

”I fredags kväll såg hon två unga killar i 20 års åldern sparka och dra en 17 årig tjejs hår och hon skrek och de satt över henne och försökte dra av henne kläderna. Mamma sprang då dit och knuffade undan killarna och ena killen slog allt vad han hade mot mamma men hon stod upp och drog ner honom på marken samt den andra killen, sen tog mamma den här tjejen och sprang allt vad dom hade till min mammas bil och ringde till polisen.”

Händelsen skedde i Jordbro i Haninge kommun, där Katarina bor. Klockan var runt två på lördagsmorgonen och Katarina hade precis varit och hämtat sin son. När de hade kom hem insåg hon att hon hade glömt sin telefon i bilen och gick ut igen.

– När jag kommer ut hör jag en tjej som skriker men jag tänker inte så mycket på vad det är. Jag går vidare, runt knuten på ett hus, och då hör jag ännu mer att någon verkligen skriker hjärtskärande. Då ser jag längre bort på gräsmattan att två stycken håller på och drar i en person. Två killar som drar i en tjej. Hon skrek så hjärtskärande så jag förstod att det inte var okej.

Katarina blev arg, tänkte "nu jäklar" och sprang allt vad hon orkade mot personerna. Hon berättar att allt gick väldigt fort och att hon inte hann tänka så mycket – hon agerade bara instinktivt.

– När jag kommer fram sparkade jag den ena, bara reflexmässigt. Han böjer sig ner och skriker något om kärring eller idiot, jag kopplar inte så mycket, säger Katarina.

Katarina tog tjejen och sprang

Hon berättar att när hon först såg killarna och tjejen stod de alla upp, men när hon kom fram låg tjejen på marken och en av killarna var på väg att sätta sig över henne. Sedan fick Katarina själv ett slag i ansiktet.

– Jag får en smäll och känner att det svartnar för ögonen. Jag tappar balansen och tänker ”nu kommer de sparka ihjäl mig, nu dör jag”, men jag får väl nån kraft ändå för jag hoppar upp och tar den här tjejen och skriker ”kom nu springer vi!”.

Katarina och tjejen, som Katarina uppskattar är i 17–20-årsåldern, sprang till bilen och åkte iväg en bit. Katarina berättar att både hon och tjejen var rejält skärrade. När de hade stannatringde de till tjejens mamma som kom och hämtade henne. Katarina lämnade sitt telefonnummer men har varken hört från tjejen eller mamman sedan dess.

Sedan Katarinas dotter Emilia skrev om sin mammas insats på Facebook har inlägget gillats av mer än 220 000 personer och delats över 20 000 gånger – något som får Katarina att känna att hon handlade rätt. Precis efter händelsen tänkte hon mer ”Gud, vilken idiot jag är, vad kunde ha hänt?!”.

Om det är klokt att ge sig in i ett misstänkt brott beror på vad man är för typ av person, anser Towe Hägg, talesperson för polisen i region Stockholm.

– Man måste alltid göra en bedömning om vad man har för förmåga. Man kan ingripa på olika sätt: handgripligen, man kan ringa polisen, man kan berätta för polisen och vittna i en rättegång längre fram. Jag kan inte uttala mig om hon gjorde rätt i det här specifika fallet. Jag kan bara prata generellt, säger Towe Hägg.

Hon har inte kunnat hitta någon händelserapport som stämmer överens med Katarinas berättelse från helgen. Men en anmälan kan ändå ha gjorts. En händelserapport upprättas bara om polisen skickar ut en patrull.

Klart är i alla fall att Facebook-inlägget verkligen engagerade, något Katarina Eriksson har insett:

– Det börjar gå upp för mig nu, när så många har reagerat, att det här var riktigt stort. Jag blev så arg bara, att man inte ska kunna gå själv ute. När man ser någon oskyldig bli påhoppad på det viset... Jag blir så rädd och berörd av det och man ser ju sina egna barn i det. Som att det var mitt barn som låg där. Nu är det ju någon annans barn men jag ser det som att det är allas barn.

Här kan du se hela inlägget där Emilia hyllar sin mammas insats: 

 

"

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också att vilja se:

Hunden Polo räddade mattes bebis ur lågorna – Nu hyllas han som en hjälte

Hon visar hur man sminkar över kvinnomisshandel –se den viktiga anledningen

"Dotter av vår förbannade tid" – Läs Mia Skäringers viktiga inlägg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!