7 Recept på julmat – klassikerna till julbordet
Recept på julmat till julens kalas. Anette Rosvall och Emma Hamberg tipsar om sina bästa recept på julmat, som köttbullar, superenkel senapssill, vörtbröd och egen senap.
Alla recept är beräknade för en buffé för cirka 12-15 personer.
1. Anettes köttbullar
Klart det ska finnas köttbullar! Detta är Anettes variant och, ärligt talat, de är bäst.
Du behöver:
2 kg köttfärs, nöt- eller blandfärs
3 dl ströbröd
2 ägg
4 dl mjölk eller grädde
2 dl julöl
2 stora hackade eller rivna gula lökar
3 rivna vitlöksklyftor
Salt och nymald svartpeppar
4 msk kalvfond
Gör så här: Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och mjölk/grädde och låt svälla en liten stund. Blanda i färsen och arbeta smeten med händerna. Om du arbetar den länge och brutalt blir bullarna stunsigare och som små studsbollar.
Knådar du dem kort och lätt får du luftigare köttbullar. Smaken är som baken, så gör det som känns bäst för dig. Rulla ut 140 små eller 100 stora köttbullar och stek dem på bakplåtspappersklädd plåt i ugnen i 225 grader i 15 minuter. När du värmer dem på själva julafton fräser du dem en stund i stekpannan så får de snyggare yta.
2. Bengtssons frestelse
Jansson är en Jansson och den är underbar. Men Bengtsson är en Bengtsson och den är också underbar! Principen är densamma, fast du byter ut ansjovisen mot böckling. Det blir supergott!
Du behöver:
6 böcklingar, rensade
20 potatisar, skalade och skurna i stavar
4 gula lökar, finhackade
1 liter gräddmjölk
Smör
Salt, vitpeppar och socker
Gör så här: Brassa upp ugnen till 180 grader. Smöra en rejäl ugnsform och börja lägga ner alla läckerheter. Varva lök, potatis och fisk. Salta, peppra och en liten gnutta socker mellan varje lager.
Kom ihåg att salta bra, för böckling är inte lika salt som ansjovis. Häll över gräddmjölken och lägg sist över lite smörkluttar här och var över härligheten. In i ugnen och grädda i ca 45 minuter. Lägg över folie om gratängen börjar bli brun utan att den är helt färdig. När gräddmjölken kokat in helt i potatisen är det klart för slukning.
3. Vörtbröd
Baka vörtbröd är inte svårt, och aldrig doftar det så gott som när man bakar vörtbröd. Det här brödet kan du inte misslyckas med, inget överjobbigt knådande och tydliga göromål. Självklart är det underbart gott, saftigt och kryddigt!
Du behöver:
18 dl rågsikt
195 g (en stor påse) vörtkryddor
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
1 tsk mald kanel
2 tsk malda pomeransskal
3 krm mald ingefära
2 krm mald kryddpeppar
100 g hackade syltade apelsinskal (finns färdiga i bakhyllan)
50 g smör
1 dl mjölk
7–8 dl öl
0,5 dl brun farin
1,5 dl mörk sirap
2 pkt jäst
6–7 dl vetemjöl
Gör så här: Nu kör vi! Ner med rågsikt, alla kryddor och apelsinskal i en stor skål. Rör om så allt blandas. Bra. Nu smälter du smöret och häller ner mjölk, lättöl, farin och sirap i kastrullen.
När allt detta är fingervarmt tar du av det från spisen. Tag lite av vätskan i en kopp och blanda ut jästen däri, blanda sedan ner detta i resten av vätskan. Ja, nu kan du lika gärna blanda ihop allt! Vätska och mjöl. Knåda det till en slät och fin deg (går fort!).
Blanda ner allt vetemjöl, knåda lite till och låt sedan denna fina lilla deg jäsa under duk i 45 minuter. Klart! Upp med degen, knåda lite till, dela upp den i fyra limpor. Lägg dessa fyra limpor i smörade formar, pricka dem och låt dem jäsa i en timme under duk. Nu ska de äntligen gräddas!
Ugnen kan stå på knappt 180 grader och limporna ska få gotta sig på galler längst ner i ugnen. 50 minuter räcker bra. Sedan är det bara att äta.
5. Hemgjord senap
Julen är senapens högtid, äntligen får denna toppengrej stå i centrum. Så snåla inte med senapen nu, låt den få breda ut sig och verkligen göra nytta! Här är två enkla och väldigt goda recept.
Grand Marnier-senap:
100 g brunt senapsfrö
5–6 msk vatten
6 msk Colmans senapspulver
1,5 msk rödvinsvinäger
6 msk honung
1,5 tsk salt
2–4 msk Grand Marnier
(efter ditt behag)
9 msk neutral olja
Gör så här: Krossa senapskornen och blanda dem sedan med vattnet till en röra. Sedan kan du smälla till med resten av ingredienserna, smaka av och ställa i kylskåpet. Låt den stå där och gona sig i en vecka.
Nästan Nisses senap
I Vänersborg där jag, Emma, kommer ifrån åt vi alltid Nisses senap från lokal fabrikör. Bättre senap går inte att uppbringa, men den här senapen nedan är i alla fall i närheten!
Du behöver:
1 dl vatten
2 dl socker
0,5 dl honung
1 dl Colmans senapspulver
1 msk krossat brunt senapsfrö
1–2 tsk äppelcidervinäger
Gör så här: Ner med vatten, socker och honung i en kastrull. Låt detta sakta värmas upp medan du rör fint. När sockret löst sig kan du ta kastrullen från spisen, låt den svalna en aning. När detta är gjort får resten av ingredienserna hoppa ner. Smaka av och låt vila i kylskåp minst ett dygn.
6. Rödkål el vino
För mig är ett julbord utan rödkål inget julbord, det är bara ett bord. Att koka egen rödkål är verkligen enkelt, så gör det! Vackert blir det också!
Du behöver:
1 rödkålshuvud, finstrimlat
2 rödlökar, tunt skivade
4 röda äpplen utan skal
i småbitar
Smör
2–4 dl rödvin
4–8 msk svartvinbärsgelé
4 msk rödvinsvinäger
2–4 msk socker
Salt, örtsalt och vitpeppar
Gör så här: Smält smör i en rejäl kastrull, fräs kål, lök och äpple. Nu pytsar du över vinet och låter det hela småputtra så där trevligt i åtminstone 40 minuter, gärna upp emot en timme.
Nu ska du hälla i kryddor, vinäger och gelé samt provsmaka. Jag gillar när det är väldigt syrligt och sött, men sån är kanske inte du. Så don efter person! När det smakar gudomligt enligt din lilla gom, är det bara att lägga ner kålen i en glasburk och invänta julafton.
7. Senapssil (superenkel)
Köp ALDRIG senapssill, det går lika fort att göra egen, och smakerna går inte att jämföra. Den här senapssillen kryddar vi med rivet citronskal, mumma!
Du behöver:
4 paket snabbsill
3 dl neutral olja
3 dl grädde
4,5–5 msk honey dijonsenap
4,5–5 msk ljus fransk senap
Rivet skal från 3 citroner
Vitpeppar
Gör så här: Ja, det är bara att ta fram en stor bunke och börja blanda helt enkelt! Häll ner allt i skålen, rör om, smaka av, krydda lite mer kanske? När allt är supergott vänder du ner sillen. Klart!