Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Indiskt kryddkalas med amelias husmorsor

Har du tröttnat på vardagsmaten? Behöver du ny inspiration? Gör som amelias husmorsor Anette Rosvall och Emma Hamberg. Satsa på indiskt kryddkalas!

Kokoslax med ingefärsmorötter

När jag paddlade runt i någon form av husbåt av vass i de Keralska sötvattenområdena blev jag bjuden på en totalt underbar fiskrätt. Jag har försökt efterapa den så gott det går och ja, detta är sagolikt gott och enkelt. 

Du behöver:

4 laxbitar

Ugnsfolie

Själva garneringen: 

3 gröna chilifrukter, urkärnade

2–3 dl riven kokos

1 1/2 kruka färsk koriander

5 vitlöksklyftor

1 rejäl bit ingefära, riven

2 tsk socker

2 citroner, pressade

1/2 tsk malen chili

Salt

Lite vatten om det behöver spädas en aning

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Mixa allt till garneringen. Om det blir för tjockt kan du späda med lite vatten. Smaka av. Syrligt, hett och lite sött ska det vara. Lägg en laxbit på en stor foliebit. Så kletar du på rejält med garnering över och lite runt om laxen. Vik ihop foliepaketet och stoppa in laxen i ugnen, cirka 5–8 minuter om laxen är färsk. Njut med ris och de indiska morötterna, och kanske någon av de smarriga såserna!

Ingefärsmorötter

Supersmaskiga morötter som tillbehör istället för ris. Underbara!

Du behöver:

5–6 morötter, skalade och skurna på längden

1 rejäl bit ingefära, riven

1 lök, finhackad

1 tsk spiskumminfrön

1 tsk chili, malen

1 tsk korianderpulver

1 tsk gurkmeja

1 tsk garam masala

200 g frysta ärtor

Salt

Olja

Gör så här: Hetta upp spiskumminfröna i olja i en rejäl stekpanna. Ner med lök och ingefära, rör, rör. Ner med alla kryddor och rör lite till. Så! Nu dags för morötterna att hoppa ner. Låt dem puttra i en kvart ungefär. Bra, nu kan du hiva ner ärtorna. Rör om och låt puttra några minuter till, sedan är det klart!

Lammfärsbiffar med kikärtor

Du behöver:

1/2 kg lammfärs

1 ägg

1 rejält stor bit ingefära, riven

1 lök, finhackad

6 vitlöksklyftor, finhackade

2 gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade

1 kruka koriander, finhackad

1 tsk mald chili

2 tsk garam masala

2 tsk salt

1 burk med kikärtor, sköljda

Olja till stekning

Gör så här: Knåda ihop allt utom kikärtorna till en jämn smet. Forma små fina biffar. Stek biffarna mjukt och fint i lite olja. När detta är gjort och biffarna står i ugnen för att hålla värmen, häller du på aningen mer olja i stekpannan och så häller du ner kikärtorna. Krydda dem med lite salt och garam masala. Stek dem knapriga och sega. Servera biffarna med en fräsch sallad, de goda såserna och de knapriga 

kikärtorna. Mums!

Myntamumma

Åh, denna lilla röra är så lätt och så underbar till alla typer av kött, fisk och kyckling. Mmmmm. 

Du behöver:

2–3 gröna chilifrukter, urkärnade 

1/2 gul lök

1 kruka koriander

1 kruka mynta

1 tsk socker

1 citron, pressad

1 tsk salt (ca)

Gör så här: Ja, mixa allt och så var det klart! Låt den gärna stå i kylen någon timme innan ni äter, då blir den ännu godare!

Indisk multi-ketchup

Oj, oj, denna lilla ljuvligt pikanta sås är härlig till det mesta! Kyckling, kött eller firre, it’s up to you!

Du behöver:

1 rejäl bit ingefära, skalad 

och riven

4 vitlöksklyftor

2 gröna chilifrukter, urkärnade

4 rejäla tomater

2 msk socker

1/2 dl gula russin

3 msk vitvinsvinäger

1 tsk malen chili

Salt

I stekpannan: 

1 tsk senapsfrön

1 tsk spiskumminfrön

3 msk neutral olja

Gör så här: Mixa allt till röran i en mixer. Mixa lent eller lite grövre, det bestämmer du! Hetta upp oljan i en stekpanna, ner med fröna och låt dem hetta upp sig lite. Bra, nu hivar du ner din mixade tomatröra, sen får detta stå och puttra i ca 20 minuter. Smaka av, kanske mer salt? När din underbara röra är klar häller du upp den i en stor kopp och tjoffar in i kylen. Där kan den stå till sig ett tag. Servera den kall. 

Kolapudding

Fråga mig inte hur, men den här mannagrynspuddingen smakar kola, och det smakar ljuvligt. Servera med en rejäl klick grädde. Mmm.

Du behöver:

100 g smör

2 dl mannagryn

1 dl gula russin

1 dl mandlar, skalade, grovt hackade

9 dl kokande vatten

2 dl farinsocker

Lite russin, mandlar till garnering. Samt grädde som tillbehör. 



Gör så här:
Börja med att lägga russinen i hett vatten, å, då blir de goda. Smält smöret och rör ned mannagrynen. Ja, nu ska grynen bli gyllenbruna, det tar sin lilla tid, cirka 20 minuter. Rör om ganska ofta. Koka upp en sockerlag så länge. 

När lagen är klar och allt socker har löst sig, kan du hälla denna lag över de gyllenbruna grynen. Rör så att gröten blir len och låt puttra i cirka 8 minuter. Nu: ner med russin och mandlar och lägg i den form du önskar! Servera med en klick grädde till den ljumma puddingen. Mums!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!