Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Husmorsornas romantiska Alla hjärtans dag-middag

Bjud din älskade på en romantisk Alla hjärtans dag-middag. amelias husmorsor Emma Hamberg och Anette Rosvall har har satt ihop en meny som får alla att bli lite extra kära. Det sägs ju att allas hjärtan går via magen. Mot spisen, vänner!

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Tomat och ricotta-tartelett

Ja, men bättre än så här kan inte en liten kärleksmåltid börja. Till två kära personer.

Du behöver: 

2 port

1 platta färdig smördeg

1 näve körsbärstomater i olika färger

1 stor näve färska örter

1 dl ricotta

0,5 dl riven parmesan

1 äggula (spar vitan till att pensla degen med)

Salt och peppar

En liten skvätt olivolja

Gör så här: Kavla ut smördegen en smula och klä sedan två stycken portionsformar med den. Ställ formarna åt sidan medan du blandar ihop fyllningen. Ricotta, parmesan, äggula, salt, peppar och hackade färska örter (spar lite till garnering). Vi valde timjan, salvia och basilika, men du tar så klart det du gillar bäst. Smaka av med salt och peppar samt en liten skvätt olivolja.

Fördela fyllningen i pajformarna och lägg sedan tomaterna lite snyggt över den. Pensla degkanten med äggvitan och riv lite extra parmesanost över och låt dem sedan gå i ca 20 minuter i 200 grader (passa noga så att de inte blir brända, de ska bara bli vackert gyllenbruna). Garnera med lite färska örter och riven parmesan.

Italienska köttbullar á la Lady och Lufsen

Vi tycker att lagom till huvudrätten är det dags att börja hångla. Låt pastan bli ett steg i rätt riktning, ät den som Lady & Lufsen helt enkelt. Sluuuuuurp – puss! 50 stycken (ja, det är lika bra du gör en rejäl sats och fryser in resten. Det är alltid en dag i morgon, som vi brukar säga!).

Du behöver:

800 g köttfärs

1,5 dl ströbröd

1 stor hackad eller riven gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1,5 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

2 msk kalvfond

1 ägg

3 dl mjölk eller grädde

1 dl nyriven parmesan

Rivet skal av 1 citron

Lite finhackad persilja

Gör så här: Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och mjölk/grädde och låt svälla en liten stund. Blanda i färsen, parmesan samt citronskal och arbeta smeten. Rulla ut 50 stora köttbullar och stek dem i ugnen i 225° på bakplåtspapper i 15 minuter. Lägg ner köttbollarna i tomatsåsen och servera med nykokt spagetti och färsk parmesanost. Garnera med finhackad persilja.

Tomatsås

Du behöver:

700 g färska delade tomater (ta bort det gröna i mitten)

2 hackade gula lökar

3 finhackade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

1 lagerblad

1 msk tomatketchup

1 msk balsamvinäger

1 msk torkad oregano

1 tsk salt

1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här: Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända (då är det bara att kasta allting, så hoppaöver det är du snäll). Lägg i tomatpurén som också vill bryna lite i oljan för att få fram de goda söta smakerna. Häll sedan i alla andra ingredienser förutom oreganon. Låt såsen småputtra i 1 timme. Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.

Churros med chokladsås 

Åh, detta är den perfekta lilla kärleksdesserten!

Du behöver: 

2 port

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl vatten

50 g smör

1 nypa salt

1 stort ägg

1 liter neutral rapsolja (till fritering)

(Lite socker blandat med kanel för att doppa i)

Doppchoklad

Du behöver:

50 g så mörk choklad du vill, gärna 70 %

1 dl grädde

1 dl ljus muskovadosocker

1 msk mörk rom (eller någon annan smarrig likör/sprit)

1/2 knivsudd kanel

En knivsudd salt

2–3 msk smör

Gör så här: Koka upp vatten, smör och salt i en kastrull. Sikta ner mjölet i kastrullen och ta av den från värmen. Rör nu tills alla klumpar är borta, tillsätt ägget och rör ännu mera tills du har en blank och vacker degklump som släpper från kanterna. Häll den färdiga smeten i en sprits med våfflat munstycke och lägg den åt sidan ett litet tag. Hetta upp oljan i en fritös eller en tjockbottnad vid gryta med lock till 180 grader (lite över vad som annars rekommenderas, men smeten kyler ner oljan effektivt). Spritsa ner dina churros (i några centimeter långa stänger) direkt i kastrullen, bara några åt gången och låt dem sedan friteras i några minuter tills de blir vackert guldbruna, vänd dem efter halva tiden. Rulla de nyfriterade stängerna i ett fat med socker blandat med kanel. Låt dem ligga där och svalna av lite.

Under tiden gör du doppchokladen, bryt ner chokladen i en kastrull, häll på grädde, socker, salt, rom och kanel, låt chokladen smälta under omrörning. Vispa såsen slät och tjock. Ta den av plattan och låt den svalna en smula innan du vispar ner smöret så att såsen blir blank och vacker. Servera dina ljumna, frasiga churros och doppa dem i chokladen!

Flera recept hittar du på husmorsornas blogg!