Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Husmorsornas godaste semlor

Semlor, semlor, semlor. Tisdagen den 21 februari är det äntligen dags att frossa i semlor.

Foto: AGfoto

När amelias husmorsa Anette Rosvall var gravid åt hon en semla om dagen.

Här är hennes recept på minisemlor:

Dessa semlor är underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den citron- och kardemummadoftande mandelmassan. Mmmm.

Degen:

 300 g smör

 1 liter fingervarm mjölk

 2 pkt jäst för söta degar (100 g)

 2 dl kesella (rumsvarm)

 4 dl strösocker

 2 ägg (rumsvarma)

 2 tsk salt

 Ca 4 liter vetemjölFyllning:

 200 g mandelmassa

 Rivet skal och saft av en citron

 50 g rostade mandelspån

 Några nypor mortlad kardemumma

 2 dl ovispad grädde

 Lite brödgröpTill servering:

 Vispad grädde 

 Florsocker

 

Gör så här:
Ta först fram alla ingredienser så att de är  rumstempererade när du börjar baka. Smula jästen i en stor bunke och  häll nästan allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett  tag. Under tiden smälter smöret och häll på mjölken, låt det bli  fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner de rumsvarma  äggen, och den rumsvarma kesellan, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills  du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i ca 40 minuter under  handduk.

 Rulla små bollar av degen (antingen golfbollar om du som jag vill ha små  semlor, eller tennisbollar om du vill ha dem lite större), ställ dem på  en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Pensla med  vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 5-10 minuter, eller  tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.

 Låt bullarna svalna och skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur  ett litet hål i varje bulle och blanda ihop fyllningen. Som sedan ska bo  i det lilla hålet. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket.  Sikta över florsocker och ät.