Husmorsorna frossar i grönsaker - gör det du också
Hemma hos Emma Hamberg serveras det vegetariskt minst två dagar i veckan. Ljuvliga lasagner med parmesan och spenat. Falafael med hoummus och pitabröd. Tomatplättar och dilltzaziki. Att äta vegetariskt är att kliva in i en annan värld. Du måste tänka bortom kött. Glöm kött, försök inte imitera kött, skit i kött! Sojakorvar och quornbiffar är aptrist. Tänk på alla underbara ostar, grönsaker, grädde, frukter, ris, bönor, ärtor, pasta, oliver och vad du kan göra med dem. Underverk förstås! Här har du lite smårätter, som tillsammans bildar ett underbart smörgåsbord.
Falafel
Att göra egen falafel är SÅ gott och riktigt kul. Fritera är alltid fest!
Du behöver:
6 dl bondbönor (favabönor)
2 dl kikärtor
1 dl sojabönor
2 hackade gula lökar
6 pressade vitlöksklyftor
1–2 krukor färsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk sumak (finns på orientaliska hyllan)
1 1/2 tsk salt
Sesamfrön (att rulla bollarna i)
Matolja till fritering
Gör så här: Skölj alla bönor och ärtor efter att du tagit ut dem ur konservburkarna. Ja, sedan är det bara att mixa allt! Det ska bli en fast massa. Låt stå i någon timme (gärna över natten om du har rejäl framförhållning) för att dra ihop sig. Sedan rullar du bollar som du sedan rullar i sesamfrön som du sedan friterar i matolja tills de blivit gyllenbruna.
Tabouli
Fräschaste salladen ever. Underbar till falafel, eller bara precis som den är.
Du behöver:
5 tomater, urkärnade
1/2 gurka, urkärnad
1 gul lök
2 avocado
2 dl bulgur (finns på konservburk om du inte hinner koka egen. Helt okej gott!)
1 näve bladpersilja
1 näve färsk mynta
2 citroner, pressade
Olivolja
1 tsk sumak (finns på orientaliska hyllan)
Salt, svartpeppar, lite socker
Gör så här: Finfinhacka alla grönsakerna och ja, sedan är det bara att blanda ihop alltihopa, krydda, smaka av och äta!
Hoummus
Du behöver:
2 1/2 dl kikärtor, avsköljda
4 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk salt
Lite spiskummin
Saften från 1/2 citron
4 rejäla msk tahini (sesampasta, finns att köpa på så gott som alla större matvaruhus)
1/2 –1 dl olivolja eventuellt
Gör så här: Ner med kikärtor, vitlök, kryddor och citron i mixern. Vroom, vroom. Skeda ner tahinin, rör om och smaka av. Smaken är nog underbar, men kanske känns konsistensen för hård? Då kan du röra ner lite olivolja tills du får perfekt feeling! Men den smakar lika gott med mindre olja, detta är bara en ren konsistensfråga!
Friterad basilikahalloumi
Åh vilken liten mumsbit!
Du behöver:
Halloumin:
1 bit halloumi
Smördeg i färdigutbakade ark
1 äggula till pensling
1 näve mynta
1 näve basilika
Chiliflakes
Matolja
Gör så här: Skär osten i 1 centimeter tjocka bitar. Lägg varje bit ost på en större bit smördeg. Placera lite mynta, basilika och chili på varje ost. Pensla och vik ihop till ett fint litet kuvert, pensla lite till utanpå. Hetta upp oljan och fritera dina små knyten, det brukar räcka med ca 2 min per knyte. Hiva upp knytet på lite hushållspapper så oljan får rinna av. Njut sedan med plommonchutney.
Plommonchutneyn:
150 g torkade plommon, hackade
50 g valnötter, hackade
1 kanelstång
1/2 dl vitvinsvinäger
5 nejlikor
3 kardemummakapslar
2 vitlöksklyftor, finhackade
Några nypor chiliflakes
1 näve finhackad mynta
3 dl vatten
1/2 dl socker
Gör så här: Blanda ihop allt utom myntan i en kastrull och småkoka i en halvtimma. När det är klart hivar du ner myntan, stjälper ner chutneyn i en burk och låter stå kallt tills det är dags!