Hon vann amelias tårttävling

Vi fick in över 400 tårtor i amelias stora tårttävling. Tio bidrag gick till final och nu har ni läsare utsett en vinnartårta. Vinnaren bakom den vackra tårtan heter Linda Marklund och är en 40-årig Skellefteåbo som fullkomligen älskar att baka tårtor.

Det stora intresset för bakning har gått i arv i flera generationer. Linda Marklunds mamma och mormor satte en kavel i handen på henne redan när hon var liten. Och sedan har det bara fortsatt.

- Jag älskar att baka och kan hålla på att planera hur jag ska dekorera mina tårtor hur långe som helst.

Får vara kreativ

Och det är inte vilka tårtor som helst. Lindas tårtor är något alldeles extra. Med hjälp av sugerpaste och gumpaste bygger hon upp de mest fantastiska kreationer.

- Jag älskar att få vara kreativ. Jag har haft väldigt administrativa jobb i flera år, men med tårtorna får jag äntligen chansen att få utlopp för min kreativitet, säger hon.

Varje tårta tar tre dagar

Intresset för just dessa designade tårtor, som nästan ser mer ut som konstverk än som tårtor, har Linda ägnat sig åt de senaste tre åren. Inspiration hittar hon i kokböcker och på amerikanska och brittiska sajter. I snitt gör hon en tårta i veckan. Men då har hon ofta planerat tårtans utseende långt innan.

- Att göra en tårta tar ofta tre dagar. Första dagen bakar jag själva tårtbottnarna, andra dagen fyller och täcker jag och på tredje dagen dekorerar jag.

Att just dekorera och montera ihop tårtan är den del som Linda ser mest fram emot med tårtbaket.

- Ofta har jag gjort en skiss innan för att testa hur olika färger funkar tillsammans. Sedan är det spännande att se om det blir så som jag tänkt mig. Roligast är när det är en tårta man ska ge bort. Jag älskar att se reaktionen på den som beställt tårtan!

Startar eget företag

I början bakade Linda endast till släkt och vänner. När det var dags för kalas fick hon ofta frågan om hon kunde baka en av sina fina tårtor – eller så erbjöd hon sig själv eftersom det är så roligt. Men nu har hon bestämt sig för att ta sitt stora tårtintresse ett steg vidare. Till hösten startar hon upp sitt eget företag och kommer att ta beställningar på designade, skräddarsydda tårtor i liten skala.Har du några favorittårtor?

- Jag bakar ofta väldigt feminina tårtor, ofta med något kärlekstema. Jag tycker om glada tårtor i fina färger!

Men helt ärligt, är tårtorna verkligen lika goda som de är vackra?

- Ja, mina tårtor är det. Jag jobbar bara med ekologiska råvaror och färska bär. Det är hembakt även på insidan.

För att få stadga i tårtorna och framförallt dekorationerna så använder Linda sugerpaste och gumpaste. Det kan man köpa i butik eller beställa från nätet, men Linda föredrar att göra sin egen superpaste.

- Och så har jag aldrig grädde i mina tårtor. Då blir de bara ”svettiga”. Istället använder jag mig av luftig smörkräm.

Men vågar man bjuda dig som är tårtexpert på en vanlig hederlig svensk tårta?

- Absolut, säger Linda och skrattar. Jag älskar en äkta svensk gräddtårta med jordgubbar!

På andra plats....

kom Caroline Douréns romantiska tårta.

På tredje plats...

...kom Simone Wikströms fina kalastårta.

Så bakar du Lindas vinnartårtaBlommande vaniljtårta med sommarfyllning

Börja med tårtbottnarna. Dessa kan med fördel göras dagen innan tårtan ska fyllas.

Bottnar

(springform med bakpappersförhöjda sidor)

350 g rumstempererat smör

350 g socker

350 g extra fint mjöl (innehåller bakpulver)

175 g vanligt mjöl

6 ägg

3 tsk äkta vaniljsocker eller rivet skal från 2 citroner

Värm ugnen till 160 grader. Förbered en springform, smörj samt täck både botten och sidor med bakplåtspapper så att det täcker ca 1 dm upp på sidan. Vispa smör och socker så att det blir ljust och fluffigt. Sikta ihop mjölsorterna i en separat skål. Vispa ner äggen ett i taget i smörblandningen, tillsätt en matsked mjöl efter varje tillägg. Detta förhindrar smeten från att skära sig. Sikta ner resten av mjölet samt smaksättning och vänd ihop försiktigt tills smeten är väl blandad.

Häll ner i formen och grädda mitt i ugnen ca 1-1,5 tim eller tills en provsticka känns torr. Låt svalna någon halvtimme i formen innan den stjälps upp på bakplåtspapper för att svalna helt. Täck med plastfolie.Smörkräm

500 g rumstempererat smör eller margarin

500 g florsocker

2 ägg

3 tsk äkta vaniljsocker

Vispa smöret mjukt och tillsätt vaniljsocker samt florsocker. Vispa på hög hastighet ca tio minuter för att få en riktigt fluffig och lätt smörkräm, den ska vara nästan vit i färgen och dubblerad i storlek. Efter halva tiden tillsätts äggen och därefter fortsätter vispningen. Ta undan lite drygt hälften av smörkrämen till fyllning, resten används för att täcka tårtan.

Fyllning

Drygt hälften av smörkrämen

400 g naturell färskost

Ca 2,5 dl sylt

Skivade jordgubbar

Dela tårtbotten tre gånger så att det blir fyra bottnar. Mjuka upp färskosten så att den får ungefär samma konsistens som smörkrämen. Pytsa i lite smörkräm åt gången tills lite drygt hälften av den totala satsen är nerblandad. Vispa därefter i ca 1,5 dl fast sylt, t ex hallon, tills det blandats väl. Tillsätt eventuellt några droppar röd eller rosa livsmedelsfärg för att förstärka det rosa. Skiva jordgubbar.

Lägg ett lager med skivade jordgubbar på den nedersta botten så att det täcker hela botten och bred på ett generöst lager med smaksatt smörkräm. Lägg på nästa botten och täck denna med sylt. På den tredje botten, upprepa första bottens fyllningsprocedur. Tårtan spacklas sedan med den naturella smörkrämen (använd en degskrapa) och får stå i kylen (gärna ett dygn) innan den täcks och dekoreras.

Dekorering

Rulla den grönfärgad sugerpaste till långa stjälkar och skär dem till tårtans höjd. Täck sedan hela tårtan med dessa.

Rosorna och bladen är gjorda av gumpaste. Skär ut runda cirklar och forma. Låt torka lite limma sedan ihop dem på en liten gumpastekon med ätbart lim till en ros. Till de gröna bladen använder Linda en utstickare med ejektor.

Lägg ett extra lager av smörkräm högst upp på tårtan och dekorera sedan med rosorna och rosbladen.

Gör din egen sugarpaste

(enligt Lindas recept)

Du behöver:

0,6 dl kallt vatten

1 msk gelatinpulver

1 msk glycerol

1¼ dl glukos

2 msk vegetabiliskt fett (typ cocosfett)

ca 20 dl florsocker, siktat

maizenamjöl och extra florsocker till arbetsytan

Gör så här: 

Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt glukosen och glycerolen, blanda väl.

Rör i det veg. fettet och just innan det smält, helt, dra bort från värmen. Låt blandningen svalna till den är fingervarm. Häll nu 10 dl florsocker i en annan bunke och forma till en brunn. Häll den fingervarma blandningen i brunnen och rör med en träslev. Blanda successivt i resterande florsocker tills kladdigheten försvinner. Fortsätt knåda tills sugarpasten är len och följsam och inte fastnar på händerna, plasthandskar är dock bra.

Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mer florsocker. För hård, mer vatten droppvis. Använd sugarpasten direkt eller förvara den i en lufttät bytta i rumstemperatur.

 

LÄS MER: Fler fina bilder från tårttävlingen

LÄS MER: Se alla bidrag i tårttävlingen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!