Hjälpkartan – här behövs din hjälp i jul

Det blir allt vanligare att ge bort välgörenhetsgåvor i julklapp, och vad kan vara en finare klapp än att ge någon ett bättre liv? Här är några av de platser i världen där de största hjälporganisationerna just nu arbetar för att skapa en bättre värld.

Central- och Sydamerika

1. Guatemala.Många barn i Guatemala lider av undernäring – nästan hälften av alla barn under fem år är kroniskt undernärda. UNICEF finns på plats och arbetar för att fler barn ska få möjlighet att överleva och utvecklas.

Här kan du hjälpa.

2. Haiti.År 2010 drabbades Haiti av en kraftig jordbävning. Många blev hemlösa, epidemier utbröt. Läkare utan gränser ger akutvård vid fyra av landets sjukhus. Bland annat behandlar de kolera i den epidemi som utbröt efter jordbävningen och driver ett akutsjukhus med förlossnings- och neonatalvård nära huvudstaden Port-au-Prince.

Här kan du hjälpa.

3. Paraguay.I Paraguay är Chagas en vanlig sjukdom. Efter många år utan symptom kan den ge svåra komplikationer som leder till döden.Sedan 2010 har Läkare utan gränser hjälpt till att diagnostisera och behandla boende i distriktet Boquerón, nordvästra Paraguay.

Här kan du hjälpa.

Europa

1. Sverige.I Sverige lever i dag tusentals människor som upplevt tortyr och krigstrauma. Röda Korset ger gratis rehabilitering till människor som drabbats av krig och konflikt.

Här kan du hjälpa.

Det finns många organisationer som samlar in pengar för hemlösa och speciellt utsatta på julhelgen. Här kan du hjälpa Stadsmissionens verksamhet.

Vill du stödja arbetet med utsatta barn och ungdomar i Sverige så har organisationen BRIS en insamling speciellt för det under julen. Här kan du ge en julgåva.

2. Albanien.I Albanien är det vanligt att barn och unga utsätts för misshandel, övergrepp och vanvård. UNICEF arbetar långsiktigt för att bygga upp ett skyddsnät kring barnen. De har bland annat startat Barnens Hjälptelefon – ett gratisnummer som barnen kan ringa till.

Här kan du hjälpa.

3. Kosovo.Bara ett av tio barn med funktionsnedsättning i Kosovo har tillgång till utbildning. Sedan 2005 arbetar Rädda Barnen för att de barnen ska ha samma rätt som andra barn att gå i skolan.

Här kan du hjälpa.

Afrika

1. Sierra Leone. Tusentals barn i Sierra Leone är hivpositiva. Många av dem har dessutom förlorat den ena eller båda sina föräldrar i aids. UNICEF arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för de här barnen, så att de får bättre omsorg och skolgång.

Här kan du hjälpa.

2. Mali.Röda Korset driver 12 hälsokliniker i området kring Timbuktu i Mali. I det konfliktdrabbade området bor 56 000 människor som utan denna hjälp inte skulle ha tillgång till vård.

Här kan du hjälpa.

3. Somalia. Somalia haren kraftigt eftersatt sjukvård och bland världens högsta mödra- och barndödlighet. Röda Korsets barnmorskor arbetar med att ge mammor och barn vård före och efter förlossningen genom säkra förlossningar, men också genom att ge mammorna vitamin A, järn och folsyra.

Här kan du hjälpa.

Asien

Syrien.Civilbefolkningens lidande i Syrien är enormt. Hundratals människor skadas eller dödas varje dag och sjukvårdssystemet är under en enorm press. Ambulanssjukvårdare och matpaket är en två delar av Röda Korsets hjälp till den syriska befolkningen.

Här kan du hjälpa.

Afghanistan.I Afghanistan dör ett av sex barn före fem års ålder och tillgången till hälsovård är bland den lägsta i världen. För att förändra detta driver Röda Korset hälsokliniker där sjuksköterskor, läkare och barnmorskor jobbar för att hjälpa mammor och barn.

Här kan du hjälpa.

Nepal.Flickor och kvinnor har traditionellt en svag ställning i Nepal, som är ett av världens fattigaste länder. UNICEF driver sedan många år verksamhet för att få fler barn i skolan och att förbättra kvaliteten på den undervisning som ges.

Här kan du hjälpa.

Bangladesh.I samarbete med ActionAid hjälper Amelia utsatta barn och kvinnor i Bangladesh. Samarbetet har bland annat lett till bygget av ett barnhem för barn till sexarbetare och ett projekt för syraskadade kvinnor.

Här kan du hjälpa.

Myanmar/Burma.Via malariamyggan skördar sjukdomen malaria nära en miljon människoliv om året. I Myanmar arbetar Röda Korset med att stoppa sjukdomen genom förebyggande arbete så som myggnät och utbildning.

Här kan du hjälpa.

Nordkorea.Vatten är avgörande för människors hälsa. INordkorea försöker Röda Korset minska risken för vattenburna sjukdomar som tar många människors liv. De etablerar brunnar, renar vatten och utbildar människor så att hjälpen blir långsiktig.

Här kan du hjälpa.

FiIippinerna. Förödelsen efter tyfonen Haiyan i Filippinerna är enorm. Som alltid i katastrofer är det barnen som drabbas hårdast. UNICEF finns på plats och får ut rent vatten och hygienartiklar, näring och mediciner till de drabbade barnen och deras familjer.

Här kan du hjälpa.

Det här är bara ett urval bland alla hundratals välgörenhetsprojekt som pågår i världen. Kanske kartan kunde hjälpa dig hitta något du vill stödja speciellt.

Kanske vill du också läsa:

12 städers otroliga förvandling

Tv-reklamen som förändrade Sverige

15 bevis på att syskonkärlek är det bästa som finns

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!